İstanbul’da depreme gerek yok; bir çürük bina daha daha durduk yerde çöktü

Bahçelievler'de bir bina sabaha karşı çöktü ve mahalleli haliyle deprem oldu sandı. Kimsenin ölmediği ve yaralanmadığı olayda binanın üç katının kaçak olduğu ortaya çıktı. Bina da zaten 7 katlıydı, yani yarısı kaçaktı ve içinde yaşanıyordu.

Gündem 27 Haziran 2024
Bahçelievler'de çöken bina.

İstanbul Bahçelievler’de yedi katlı bir bina sabaha karşı çöktü. Bina aslında dört katlıydı ama çökmeden sonra anlaşıldı ki üstteki üç kat kaçaktı. Çöken binanın yanındaki apartmanda yaşayanlar da panikle kendini dışarı attı, çünkü onların evi de hasar aldı. Çok sayıda polis ve sağlık ekibi geldiğinde büyük bir faciadan dönüldüğü anlaşıldı. Neyse ki enkaz altında kimse olmadığı ortaya çıktı.

İstanbul Valiliği’nin açıklamasına göre çöken bina 1970 yılında dört katlı olarak inşa edilmişti. Bahçelievler Belediye Başkanı Hakan Bahadır’ın söylediğine göre de diğer üç kat 1994’te eklenmişti. Olay yerinde ölen ya da yaralanan yok. Çöken binanın çevresindeki binalar tedbir amaçlı boşaltıldı. Bahadır şu an binanın görünen kısımlarının 4-5-6 ve 7’nci katları olduğunu söyledi.

Mahalleli sokağa döküldü.

Binaya ilişkin geçmişte şikayet veya başvuru olması halinde zorla karot aldırıldığını da vurgulayan Bahadır 1999 depremi öncesindeki yönetmeliklere göre yapılan binaların tümünün sorunlu olduğunu söyledi. Bahadır binaya sonradan yüzde 70 oranında kaçak kat eklendiği belirterek “(İlçede) Buna benzer çok fazla bina yok, bize gelmiş yok. Karot alınmış, boşaltılması gereken böyle bina yok. Bizde sadece kentsel dönüşüme uğrayacak 265 bina var. Müteahhit arkadaşlarla komşularım anlaşmış. Normal yıkılacak, yani acil durumda olmayan 265 binayı yıkacağız” dedi.

Kentsel dönüşüm sorununun 60-70 yıllık olduğunu belirten Bahadır “Siyasi bakmasınlar, depremin siyaseti olmaz” diye konuştu.

Binanın 4-5-6-7 katları görünür durumda.

O anları yaşayan yan binadakilerden Ayhan Taşkın’ın evinin yatak odası artık kullanılmaz durumda. Gece saatlerinde bu odadaydı Ayhan Taşkın ve gürültüyü duyunca kapıyı kırıp çocuklarına koştu. Hepsi çok korkmuştu. Harun Koral da gürültüye uyanan mahallelilerden. Onların evinde hasar yok ama binanın çökme anını gördüler. Şaşırmadılar çünkü anlatımlarına göre mahallede inşaat vardı ve vinçler hareket ederken sarsıntısını ana caddeden bile hissediyorlardı. Zeynep Dernek ise kentsel dönüşüm yapılması gerektiğini düşünüyor: “Bu mahallede hepsi eski evler. Burada inşaat çalışması var. Evlerimiz sallandı. Kamyon dahi geçse binalarımız sallanıyor.”

Aynı ilçede ikinci çökme

Akşam saatlerinde aynı ilçedeki Hürriyet Mahallesi’nde 4 katlı binanın çatısında çökme meydana geldi. Haber verilmesiyşe olay yerilen çok sayıda itfaiye polis ve sağlık ekibi sevk edildi. Ekiplerin olay yerinde çalışması sürüyor.

Bahçelievler’deki bu olay ilk değil. Yine aynı ilçede 22 Haziran’da bir binanın merdivenleri çökmüştü. Birkaç hafta önce de Küçükçekmece’de bir apartman birdenbire yıkılmış, bir kişi ölmüştü. Sokaktakilerin kurtulması ise tamamen şans eseriydi.

İstanbul dökülüyor: Merdivenler deprem bile olmadan çöktüİstanbul dökülüyor: Merdivenler deprem bile olmadan çöktü

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.