İçişleri açıklamasında yanlış kullanılan virgül ortalığı karıştırdı

İstanbul 39 ilçesinin yabancı ikametine kapatıldığı yönelik haber sonrası Göç İdaresi Başkanlığı tarafından yapıldı. Metinde geçen ifadelerdeki muğlaklık nedeniyle 'Türkiye'de yabancı nüfus 17 milyonu geçti' şeklinde paylaşımlar yapıldı.

Gündem 17 Temmuz 2023
Bu haber 10 ay önce yayınlandı

Türkiye’de yaşayan göçmenlerle ilgili yapılan bir haber ve sonrasında Göç İdaresi tarafından yapılan açıklama gündeme oturdu. Milliyet gazetesi 3 gün önce ” İstanbul genelinde 10 ilçede uygulanan yabancılara oturum izni verilmemesi uygulaması 39 ilçeye yayıldı” ifadelerini kullandığı bir haber yaptı. Bu haberin kısa sürede yayılması üzerine Göç İdaresi Başkanlığı  tarafından bir açıklama yapıldı.

Açıklamada “1 Temmuz 2022 tarihi itibarıyla tüm illerimizde, yabancı yoğunluğunun Türk vatandaşı nüfusuna oranla yüzde 20’yi aştığı, toplam 63 ilde 1169 mahalle yeni yabancı kaydına kapatılmış olup İstanbul ilimizde kapalı mahalle sayısı 54’tür” denildi.

Bu açıklamadaki “(…)yabancı yoğunluğunun Türk vatandaşı nüfusuna oranla yüzde 20’yi aştığı” ifadesi sosyal medyada infiale neden oldu. Türkiye’de yabancı nüfusun 17 milyonu geçtiğine yönelik paylaşımlar yapıldı.

İfadenin geri kalanına bakıldığında Türkiye’nin genelinde değil 63 ilin 1169 mahallesinde yüzde 20’yi aştığı anlaşılıyor. Ancak kullanılan ifadedeki muğlaklık ve noktalama işaretinin kullanımından kaynaklı bir hata nedeniyle başka anlamlar çıkaranlar da oldu.

Göç İdaresi’nden yeni açıklama

Göç İdaresi’nin açıklamasındaki farklı anlamlar çıkarılan cümle nedeniyle dün akşam saatlerinde yeni bir açıklama daha yapıldı. Bu kez ‘sorunlu’ cümle net bir şekilde düzeltildi ve bu sorunlu cümle nedeniyle ülkede 17 milyon göçmen olduğu hesabını yapanlara karşılık “Ülkemiz genelinde göçmen sayısı 4.893.752’dir” denildi.

İşte o açıklama:

Göçmen kaçakçısı organizatörlerine operasyon: 18 gözaltıGöçmen kaçakçısı organizatörlerine operasyon: 18 gözaltı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.