Bitlis’te sahte sağlık raporuyla ÖTV’siz araç vurgunu

Bitlis ve sekiz ilde eş zamanlı operasyonlarda sahte sağlık raporu hazırlayan ve bu raporlarla hasta aylığı, bakıcı ücreti ve ÖTV muafiyetiyle araç alarak kamuyu zarara uğratan 98 şüpheli gözaltına alındı.

Gündem 23 Temmuz 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı
ÖTV muafiyetinden yararlanarak alındığı tespit edilen 17 araca da el kondu.

Türkiye’de otomobil alırken motor gücüne göre yüzde 10 ile 220 arasında Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) ödeniyor. Fakat engelli raporu olanlara derecesine göre bu ÖTV’den indirim yapılıyor. Kişi yüzde 90’ın üstünde engelliyse ÖTV’den tamamen muaf tutuluyor. Bu da dolandırıcıların gözünü buraya çevirmesine yol açıyor.

Bitlis’te Tatvan Cumhuriyet Başsavcılığı koordinasyonunda İl Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Müdürlüğü ekipleri 22 Temmuz’da sabah saatlerinde büyük bir operasyon yaptı. Bitlis merkez ve Tatvan, Güroymak, Ahlat ilçeleri ile İstanbul, Van, Siirt, Batman ve Bingöl’de düzenlenen operasyonlarda sahte sağlık raporu hazırlayan kişilere baskınlar düzenlendi.

TOGG’a ÖTV ayarı: Fiyatı 1.5 milyon TL olabilirTOGG’a ÖTV ayarı: Fiyatı 1.5 milyon TL olabilir

Toplam 104 adrese eş zamanlı yapılan baskınlarda “Kamu zararına nitelikli dolandırıcılık” suçunu işleyerek gerçekte hasta olmayan kişiler hakkında sahte evrak düzenledikleri ve çeşitli tahlillere bu kişilerin yerine kendi adamlarını sokarak gerçeğe aykırı heyet raporu almalarına yardımcı oldukları belirlenen 22 şüpheli ile para karşılığında sahte rapor düzenlenmesi amacıyla talepte bulunan, haklarında düzenlenen sahte rapor ile hasta aylığı, bakıcı ücreti ve ÖTV muafiyeti ile araç alımı yapıp kamuyu büyük oranda zarara uğrattığı tespit edilen 76 kişi gözaltına alındı. Altı kişi de aranıyor.

Gözaltına alınan şüphelilerin ikamet ve iş yerlerinde yapılan aramalarda üç av tüfeği, iki tabanca, çok sayıda fişek, doküman ve dijital materyal ele geçirildi. Ayrıca sahte rapor karşılığında ÖTV muafiyetinden yararlanarak alındığı tespit edilen 17 araca da elkondu.

Yüzde 19,49 ÖTV artışı geldi; sigara 7,79, 70'lik rakı 78 lira zamlandıYüzde 19,49 ÖTV artışı geldi; sigara 7,79, 70’lik rakı 78 lira zamlandı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.