Ülke her gün sallanmaya başladı: Gümüşhane ve Erzincan’da deprem
Daha küçük bir çocukken dedesinin atölyesinde çıraklık yapan İlknur Uludoğan, bu temel eğitime elektronik mühendisliğini de ekledi ve ardından Erzincan’ın ilk kadın bobinaj ustası oldu. Şimdi hedefi bu ustalığı yaymak.
Erzincan’da doğan İlknur küçük yaşlardan itibaren bobinaj ustası dedesi İbrahim Uludoğan’ın yanında çıraklık yapıyordu. Arkadaşları oyuncaklarla oynarken İlknur’un ilgi alanı dedesinin ustalığıydı ve bu ilgi doğduğu kentte onu sıra dışı biri yapacaktı. Dedesi eğlenmesi için yanında çalışmasına izin veriyordu ama dedenin yanında yetişmek isteyen Erzincan’daki birçok elektrikçinin yolu Uludoğan’ın atölyesinden geçiyordu. İlknur da o ortamda öğrenebileceği her şeyi öğrendi ve yaşı ilerledikçe bunun kendi yolu olduğuna karar verdi.
İlknur’un dedesinin ardından babası da aynı atölyeyi işletmeye devam ediyordu. Bu sırada İlknur artık büyümüş ve üniversite çağına gelmişti. Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Elektrik Elektronik Mühendisliği bölümünü kazanan İlknur zaten alışkın olduğu mesleğin tüm detaylarını kolaylıkla öğrenip mezun oldu. Şimdi 29 yaşında genç bir kadın olan İlknur aile yadigarı atölyenin başına geçti ve bu Erzincan’da bir ilk oldu: Üniversite mezunu kadın bobinaj ustası.
İlknur kentte işlerin halen eski sistemle yürüdüğünü belirtiyor, profesyonelleşmesi için çalışıyor. Öyle ki bunun için yüksek lisansa da başladı ama birtakım zorlukları var. Anlattığına göre hem ağır iş, erkek işi diyorlar yaptığına, ama kadın olduğu için farklı tepkilerle karşılaşıyor. Kimi gurur duyarken kimi küçümsüyor İlknur’u, ama bunlar onun umurunda değil, yolunda yürümeye devam ediyor.
Şu ana kadar yaptığı işlerden hep olumlu dönüş alan İlknur kadınların daha özverili ve daha titiz olduğunu söylüyor: “Şimdi artık işlere yetişemeyecek boyuta geldik, okullardan destek amaçlı öğrenci talebinde bulunuyoruz.”
İş yerine gelenlerin tepkisini de anlatan İlknur “Kadın olarak burada olduğum için çok gurur duyuyorum kendimle. Çünkü kadının girdiği yerde insanlar daha kibar ve nazik olmaya çalışıyor. Sanayide bu işi bir ben yapıyorum. Başka şehirlerden müşteriler, malzeme aldığımız insanlar da çok destek veriyor. Bu da daha motive şekilde işimi yapmamı sağlıyor” diyor.
İlknur şimdi meslek liseleri ve üniversitelerden destek bekliyor. Bobinaj ustalığının Erzincan’da ölmek üzere olduğunu söyleyen İlknur nedeninin de yeni yetişen kimse olmamasına bağlıyor. İlknur “Artık arabalarımız bile elektrikli. Geleceği daha parlak ve daha da iyi gelişmeler gösterecek bir meslek bu” diyor. Bir gün Vali Hamza Aydoğdu’nun sanayiye ziyarete geldiğini söyleyen İlknur sanayide kadın usta gören Vali Aydoğdu’yu da şaşırtmış. Bobinaj ustalığını ise zaten kentte sadece dört kişi yapıyormuş.