Boğaziçi’nde bir akademisyen daha davayı kazandı: Görevime son veren yazı yok hükmünde

Boğaziçi Üniversitesi'ndeki görevinden 2022 yılında uzaklaştırılan Dr. Tolga Sütlü açtığı davayı oybirliğiyle kazandığını duyurdu. Sütlü kendisinin iktidara yakın medya tarafından itibar suikastine maruz kaldığını da anlattı.

Gündem 25 Ocak 2024
Bu haber 8 ay önce yayınlandı
Boğaziçi Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Tolga Sütlü.

Boğaziçi Üniversitesi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından okulun geleneklerine aykırı şekilde okul dışından Melih Bulu’nun rektör atanmasından beri çalkantılı günler yaşıyor. Bulu’nun görevden alınmasının ardından rektörlük koltuğuna oturtulan Naci İnci’yle akademisyenler arasında ‘gürültüsüz’ bir gerilim var. Bu gerilim 2022 yılında Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü’nden uzaklaştırılan Tolga Sütlü olayında da kendini göstermişti.

İktidara yakın basında “Tolga Sütlü’nün Karolinska Enstitüsü’nde yapay organ nakli vaadiyle hem akademi dünyasını hem de hastaları dolandıran Paolo Macchiarini isimli dolandırıcı cerrahın çalışmalarının proje ortağı olduğu” öne sürülmüştü. Boğaziçi Üniversitesi de konuyla ilgili açıklamasında Sütlü’nün de yer aldığı bilimsel bir çalışma neticesinde bazı hastaların hayatını kaybettiği, ancak Sütlü tarafından yazılan makalede ‘hastaların iyileştiğinin’ söylendiği öne sürülmüş, Sütlü’nün görev süresinin zaten sona erdiği belirtilerek “Üniversitemizde göreve devam etmesi uygun görülmemiştir” denmişti.

İki yıl önce T24’e konuşan Sütlü Boğaziçi Üniversitesi’nin açıklamasını yalanlamış ve “Aynı soruşturmada aynı uyarıyı alan ben hariç 30 kişiye hiçbir yaptırım uygulanmadı” demişti. Olanları saklamadığını da belirten Sütlü “Saklanacak bir şey yok çünkü yaptığım bir hata yok” diye konuşmuş ve Sabancı Üniversitesi’nden kovulduğu iddiasını da yalanlamıştı. Sütlü, anlatımına göre soruşturmanın sonuçlanmasından bir yıl sonra farklı sebeplerden istifa etmişti.

Tolga Sütlü bu gelişmelerin ardından 9 Kasım 2022’de İstanbul 12. İdare Mahkemesi’ne dava açmıştı. Sütlü dün sosyal medya hesabından davayı kazandığını duyurdu. Sütlü “Mahkeme Boğaziçi Üniversitesi yönetiminin hakkımda yürüttüğü işlemi hukuka aykırı bularak iptal etti, bu süre zarfında bana ödenmemiş maaşlarımın da faiziyle ödenmesine hükmetti. Yani Boğaziçi Üniversitesi’ndeki görevime son veren Ekim 2022 tarihli yazı yok hükmündedir. 15 ay sonra adalet yerini bulmuş oldu” dedi ve yaşadıklarını anlattı.

Sütlü bu dönemde özel hayatı, bilimsel çalışmaları ve kariyerinin geri dönülmez biçimde etkilendiğini söyleyerek detaylarını bir gün anlatabileceğini ifade etti. Boğaziçi Üniversitesi’ndeki tepki çeken rektör atamalarıyla birlikte hukuksuzluk, adaletsizlik ve mobbing hüküm sürdüğünü anlatan Sütlü bunların mahkeme kararıyla defalarca iptal edildiğini de sözlerine ekledi. Hukuksukluğu yapanların medya gücüyle kamuoyuna Boğaziçi Üniversitesi’ni tozpembe gösterdiğini söyleyen Sütlü “Hala koltuklarında oturmaya devam ediyorlar utanmadan. Boğaziçi Üniversitesi’nde yapılan hukuksuzluklara razı gelmediği için işinden, ekmeğinden edilen, kariyeri bitirilip hayatı karartılmaya çalışılan tüm bilim insanlarımız adına ‘yeter artık’ diyorum” dedi.

Dekanın Boğaziçi gezisi! 9 koltuk gördü, sadece 2’sinden vazgeçti

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.