‘Bombacı Mülayim’in polislikten atılma gerekçesi: Emniyet’i küçük düşürdü

Birkaç gün önce tahliye edilen ‘Bombacı Mülayim’ isimli sosyal medya kullanıcısı polis Vedat Kılıçel hakkında verilen meslekten ihraç kararının gerekçesi ortaya çıktı.

Gündem 30 Haziran 2024

Asıl kimliği ortaya çıkana kadar sosyal medyada ‘bombacı mülayim’ ismiyle tanınan polis Vedat Kılıçel’in meslekten ihracına uzanan süreç Bitlis Emniyet Müdürü Ortaç Şekeroğlu ve eşine ait bilgileri paylaşmasıyla başladı.

Kılıçel, Şekeroğlu’nun eşinin kamu aracını özel işlerinde kullandığını söylemiş, bazı görüntüler yayınlamıştı. Bunun karşılığında ‘terörle mücadele eden personeli hedef göstermek’le suçlandı.

Bitlis Cumhuriyet Başsavcılığı’nın talimatıyla Kılıçel’in görev yaptığı Trabzon’daki evine TEM ekiplerince operasyon düzenlendi. Gözaltına alınarak Bitlis’e götürüldü.

Terörle Mücadele Kanunu’nun altıncı maddesi (terörle mücadele eden personeli hedef göstermek) ve Türk Ceza Kanunu’nun 136. maddesi (kişisel verileri hukuka aykırı olarak başkasına vermek, yaymak ve ele geçirmek) gereğince tutuklanan Kılıçel birkaç gün önce tahliye edildi. Ancak meslekten de ihraç edildi.

Gazete Duvar’dan Cihan Başakçıoğlu’nun haberine göre Kılıçel’in ihracına gerekçe olan sosyal medya paylaşımları belli oldu. Kılıçel’in bu mesajlarla Emniyet Teşkilatı’nı küçük düşürdüğü ve aşağıladığı ileri sürüldü.

5 Ekim 2022 tarihli paylaşımlarından birinde iki polisin intihar ettiği Yüksekova’da görev yaptığı günlerde yaşadığı bir usulsüzlüğü anlatan Kılıçel “İki meslektaşımın nasıl şehit edildiğini anlatmayayım diye amirlerim devlet hastanesinden aldığım raporu yok edip beni sürgüne gönderdi. Bu iddiamı ispatlayamazsam atın beni meslekten. İntiharların sebebi bu. Bu twitim sebebiyle de müfettiş gönderin” ifadelerini kullandı.

Kılıçel’in bu paylaşımının suç olarak nitelendirildiği dosyada “Twitter yazılarında Emniyet Teşkilatı’nı küçük düşürdüğü, aşağıladığı, üstlerini amirlerini açıkça eleştirdiği” söylendi.

‘İstirahatliyken göreve çağrılma durumu’

Kılıçel’in diğer paylaşımı istirahatli bir polisin göreve çağırılıp çağırılamayacağıyla alakalı.

Kılıçel suç sayılan 19 Mayıs 2022 tarihli paylaşımında “Göreve içki içtiği veya sarhoş olduğu belli olacak şekilde gelmek disiplin suçudur. Bu sebeple şayet sizi istirahatli gününüzde göreve çağırmak için aradıklarında ‘içki içtim sarhoşum bu şekilde göreve gelemem’ diye cevap verip kapatın telefonu” demişti.

Bu paylaşım ile emniyet personeline görevden kaçmanın yollarını gösterdiği iddia edilerek “Personelin acil durumlarda göreve çağırıldığında görevden kaçmanın yollarını göstererek göreve çıkmamak için sosyal medya üzerinden propaganda yaptığı değerlendirildiğinden bu paylaşım ile polis memuru Vedat Kılıçel’in kusurlu olduğu” ifadesine yer verilmişti.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.