Bulgaristan’da başladı, gökyüzünde bitti: Bursa’da ölen pilotun hayatı rengarenkti, inanmayan eski eşine sorsun

Bursa'da son üç yılda altı uçak kazası yaşandı. Son acı olayda iki pilot öldü. Biri 61 yaşındaki Ünal Aster'di ve Bulgaristan'da başlayan hikayesinden geriye film gibi bir hayat, iki de evlat kaldı.

Gündem 25 Eylül 2024
Ünal Aster ve ailesi.

Bursa’da son üç yılda altı uçak kazası yaşandı, altı kişi öldü. 29 Haziran 2021’de iki kişinin içinde bulunduğu Cessna 172 tipi eğitim uçağı motor arızası nedeniyle havaalanına zorunlu iniş yaparken 500 metre yakındaki bahçeye düşmüştü. Kazada pilot Serkan Ünverdi ile öğrenci Rabia Erdun hafif şekilde yaralanmıştı.

Bu kazadan 15 ay sonra, yani 25 Nisan 2022’de eğitim uçağı kalkışından kısa bir süre sonra havalimanına 500 metre mesafede bir eve çarpıp sokağa düştü. Uçak alev alırken sokağa yayılan yakıt nedeniyle park halinde bulunan araçlar da yanmaya başladı. Zaman zaman patlamaların da meydana geldiği yangın itfaiye ekiplerinin müdahalesiyle söndürülürken uçağın 27 yaşındaki pilotu Furkan Otkum ile 31 yaşındaki öğrenci pilot Murat Avşar öldü.

Mudanya ilçesinde 17 Eylül 2022 tarihinde turistik gezi için havalanan ve içinde iki kişinin bulunduğu gyrocopter motor arızası nedeniyle zeytinliğe zorunlu iniş yaptı. Sert iniş yapıp ağaçlara da çarpan gyrocopterdeki 56 yaşındaki pilot Erkan Hoş ile 34 yaşındaki yolcu Gökhan Molla kazadan yara almadan kurtuldu.

Yunuseli Havaalanı’ndan 1 Aralık 2022 tarihinde hobi amaçlı olarak havalanan tek motorlu uçak Sakarya Pamukova’ya gitti. Uçak Pamukova’dan Bursa’ya dönmek üzere havalandıktan yaklaşık yarım saat sonra Ovaakça Doğal Gaz Çevrim Santrali’nin arazisine düştü. Düşünce alev aldı ve kazada 54 yaşındaki iş insanı Hakan Köksal’la 22 yaşındaki güzellik uzmanı Burcu Sağlam öldü.

5 Ocak 2024’teyse Eskişehir’in Sivrihisar ilçesinde hava parkından kalkış yapan özel bir havacılık şirketine ait tek kişilik eğitim uçağı Bursa’nın Yenişehir ilçesi Çiçeközü Mahallesi mevkisinde tarlaya zorunlu iniş yaptı. Öğrenci pilot Mehmet Akif Öztürk kazadan yara almadan kurtuldu.

En son uçak kazası yine dün Bursa’da meydana geldi. Bursa Yenişehir Havalimanı apronunda 61 yaşındaki öğretmen pilot Ünal Aster ile 42 yaşındaki öğretmen pilot adayı Emir Gülal Nalcı’nın iniş-kalkış çalışması yaptığı Fenix Havacılık’a ait TC-UDI kuyruk numaralı eğitim uçağı kalkıştan kısa süre sonra pistin yanındaki boş araziye düştü. Uçağın parçaları piste ve araziye yayılırken Ünal Aster ile Emir Gülal Nalcı hayatını kaybetti.

Ünal Aster 1995 yılında pilotaj eğitimlerine başlamıştı. 32 yıldır pilot olan Aster’in iki çocuğu vardı. Biri tıp fakültesi öğrencisiydi. Ardında bıraktığı hayat hareketliydi Aster’in; tıp, spor ve sanatla ilgiliydi. En çok da havacılıkla. Bulgaristan’da doğan Aster daha lise yıllarında havacılığa sevdalıydı, ama sınavları kazandığı halde Türk olduğu için pilot olmasına imkan verilmedi. O da veteriner hekim oldu, doğum hastalıkları genel cerrahi alanında uzmanlık yaptı.

Veterinerlik Fakültesi öğrencisiyken aletli jimnastikte dört kere Avrupa Şampiyonu olan Ünal Aster Bulgaristan Milli Takımı adına yarıştığı 125 CC Go-Kart yarışlarında iki kez dünya üçüncüsü oldu. Spor kariyerini sürdürürken bale sanatçısı olması için gelen teklifi kabul eden Aster dört yıl Moskova Sanat Akademisi’nde piyano ve bale eğitimi aldı. 1989 yılında Türkiye’ye göç etti ve burada Amerikalı dans ustası Fred Astaire’den esinlenip Aster soyadını aldı. İstanbul Devlet Opera ve Balesi’nde birçok temsilde sahneye çıktı.

Aster birçok alanda başarı elde etse de aklı hep engellendiği sevdasındaydı: Havada. O da 1995 yılında pilotaj eğitimlerine başladı. Dört yıllık eğitimi bir yılda tamamlayan Aster pilotluk kariyerine zirai ilaçlama uçaklarıyla başladı. Çeşitli uçuş okullarında öğretmenlik yapan ve Eskişehir Anadolu Üniversitesi’nde de ders veren Ünal Aster 10 yıl boyunca çeşitli hava yolu şirketlerinin yolcu ve kargo uçaklarının kaptan pilotluğunu yürüttü.

Tekrar uçuş eğitmenliğine dönen Aster çeşitli uçuş okullarında öğrenci yetiştiriyordu. Demo ve akrobasi pilotluğu ile öğretmenliği de yapan Ünal Aster SOLOTÜRK’ün kurucusu 1’inci Gösteri Pilotu Binbaşı Murat Keleş ile de aynı özel havacılık şirketinde öğretmenlik yaptı. Bu arada evlendi ve Kaan ile Batu adında iki oğlu oldu. Dünyaya gelirken onlara doktorluk da yaptı. Sonra eşinden ayrıldı. Eşi Gamze Zorlu da kendisi gibi pilottu.

O hayata veda ederken oğlu Kaan 19, Batu ise 16 yaşındaydı. Ailenin vedası en zor olanı. Gamze Zorlu eski eşini şu sözlerle sonsuzluğa uğurladı:

“Ömrümüzden 20 yıl verdik birbirimize. Harika iki erkek evlat sunduk bu dünyaya. Birlikte aynı kokpiti, gökyüzünü ve evreni paylaştık. Ben uçma aşkını ilk kez onda gördüm, ondan öğrendim uçmanın nasıl eşsiz bir mutluluk getirdiğini bu hayata. Çocukluk hayali için doğup büyüdüğü Bulgaristan’dan Türkiye’ye gelen, Devlet Opera Balesi’ndeki sanatçı kadrosundan istifa eden ve 10 bin saatten fazla uçuş saatini zirai ilaçlamadan, akrobasi, hava yolu ve uçuş öğretmenliğine kadar başarıyla yürüten ve hayatı haber olan çeşitli ödüllere layık görülen pilot Ünal Aster 23 Eylül 2024 sabah saatlerinde eğitim uçuşu sırasında aramızdan ayrılmıştır. Havacılık camiasına binlerce pilot ve uçuş öğretmeni kazandırmış, oğullarına başarılarla dolu gurur ve emek dolu bir soyadı bırakmıştır.

Hepimize giyim tarzı ve genel kültürüyle, neşesiyle havacılıkta eşsiz bambaşka bir pilot olmanın nasıl olunacağını öğretmiştir. Aşık olduğu gökyüzünde daimi yerini almıştır. Sevgisi saygısıyla onu yalnız bırakmayan herkese teşekkürler. Onu tanıştığımızda birlikte dinlediğimiz müzikle uğurlamak isterim. Melekler yoldaşın olsun Crazy Baron.”

Bursa’da düşen eğitim uçağında ‘hayat dolu’ iki pilot öldü

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.