Büyükada’da tepki sürüyor, halk İBB’ye sesleniyor: Gelin birlikte çözelim

Büyükada'da 'azmanbüs' olarak adlandırılan araçlara karşı protestolar sürüyor. Halk İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne (İBB) "Sorunu birlikte çözelim" diye çağrı yapıyor.

Gündem 17 Haziran 2024
Bu haber 3 ay önce yayınlandı

Büyükada sakinleriyle İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) arasındaki minibüs gerilimi sürüyor. Ada tarihinin ilk siyasi eylemi olarak kayıtlara geçen protestoların amacı araçların ana karaya geri gönderilmesi.

Sakinlere göre Büyükada Koruma Kurulu kararlarıyla korunan, yaya bölgesi olarak tescillenen ve motorlu araç kullanmanın yasak olduğu bir yer. Ayrıca araçları da ‘çirkin’ ve ‘uygunsuz’ diye niteliyorlar.

Üç gündür süren eylemlerde 10 kişi gözaltına alındı. İnsanlar hala kalkış durağı ve etrafında nöbet tutuyor, tuttukları dövizler ve attıkları sloganlarla taleplerinin karşılanmasını istiyorlar. Sefer emriyle araçların kullanımını başlatan belediye ise art arda duyurularda geri adım atacağına dair sinyal vermiyor, aksine minibüsleri övüyor.

Adada ‘azmanbüs’ olarak isimlendirilen araçlarla ilgili eylem bugün de sürdü. Adalar Sivil İnisiyatifi’nden yaşananlara dair yeni açıklama geldi. Halkın protestoda kararlı olduğu vurgulandı ve akılcı bir çözüm bulunana dek tepkilerin süreceği kaydedildi.

Ayrıca belediyeye iş birliği çağrısı yapıldı:

“Adalar’ın doğasına, coğrafi, tarihi, kültürel, sosyal özelliklerine ve yürürlükteki resmi statüsüne de aykırı olan azman minibüsleri engellemekte kararlıyız. Halka ve yasalara rağmen bu araçları dayatanlardan tek tek yasalar önünde hesap vermeleri için sürecin takipçisi olacağız.

Adalar halkının seçilmiş temsilcisi olan Adalar Belediyesi Adalar halkının yanında yer almalı ve halkın bu haklı mücadelesine açık destek vererek araçların ilçe sınırlarında çalıştırılmasına engel olmalıdır. Ve bir kez daha hatırlatıyoruz. Adalar’ın tamamı doğal, kentsel ve arkeolojik sit alanıdır ve yasaların koruması altındadır.

Koruma kurulu kararlarında Adalar’ın yaya bölgesi olduğu, taşıt trafiğine kapalı olduğu, elektrikli ya da fosil yakıtlı da dahil olsun motorlu taşıt kullanımının çöp toplanması vb. kamu hizmetlerini görmek dışında yasak olduğu açık bir şekilde belirtilmektedir. Mevcut koruma kurulu kararlarına aykırı her türlü karar ve icraat suç teşkil etmektedir.

‘Suç duyurusunda bulunacağız’

Yasalara rağmen, halka rağmen Adalar’da bu suçları işlemeye devam ediyorsunuz. Hiçbir kurum hiçbir kişi yasaların ve halkın üzerinde değildir.

Dolayısıyla mevcut koruma kurulu kararlarını uygulamayan tüm kamu kurum ve kamu görevlileri hakkında suç duyurusu için avukatlarımızın çalışmaya başladığını buradan kamuoyuna bildirmek isteriz. Şu an görev yapmakta olan konuyla ilgili her memuru, mülki amir ve yerel yönetim yetkililerini de dahil olmak üzere bu konuda uyarıyoruz.

‘Sorunu birlikte çözelim’

Adalarımızda yaşanan bu kural tanımazlığa, yasa tanımazlığa son verin. Adalarımızdaki ulaşım sorunu çözümsüz bir problem değildir. Ve ancak sadece İETT’nin çözebileceği bir sorun da değildir. Bütüncül bir bakış açısıyla bilimsel zeminde bir planlama çalışmasıyla Adalarımızda ki sorunları birlikte çözeceğiz.

Ziyaretçi yönetim planı yapılmadan, Ulaşım Master Planı yapılmadan Adalar’da hiçbir adım atılamaz. Gelin ‘yavaş, araçsız şehir’ prensiplerine ve koruma kurallarına uygun, insan ve yürüme odaklı Adalar Ulaşım Master Planı’nı bilimsel temelde koruma kullanma dengesini gözeterek hep birlikte yapalım.”

Büyükada Büyükada olalı ilk kez böyle bir eylemi gördü, belediyenin minibüsüne direnen adalılara polis müdahale etti, 9 gözaltıBüyükada Büyükada olalı ilk kez böyle bir eylemi gördü, belediyenin minibüsüne direnen adalılara polis müdahale etti, 9 gözaltı

Kısaca olayın geçmişi

20-22 Mayıs tarihlerinde Adalar Belediyesi İBB ve İETT’ye Adalar’a getirilen minibüsler için 1386 itiraz dilekçesi teslim etti. Adalar Sivil İnisiyatifi daha önce adadaki minibüslere karşı 4500’den fazla ıslak imzalı dilekçe topladı. Ancak bu yanıtsız kaldı.

1 Haziran’da Büyükada‘da yapılan halk toplantısında Adalılar minibüs dayatmasını kabul etmeyeceğini belirtmişti. Toplantıda İETT Genel Müdürü İrfan Demet halkın bilgisi ve rızası olmadan araçların çalıştırılmayacağını söyledi ve Adalar Belediyesi Ulaşım Çalıştayı‘nın düzenlenmesi için süreci başlattı.

Toplantıda alınan kararlara göre İETT araçları konu İETT üst kurullarında görüşülene kadar seferlere başlamayacak ve sürecin her aşamasında Adalılar bilgilendirilecekti.

Ancak bu kararlara ve çalıştay hazırlığına rağmen İETT minibüs seferlerine başladı. Adalıların basın açıklamasında görüşmelere ve çalıştay sürecine aykırı davranan İrfan Demet’e istifa çağrısı yapıldı.

Eylemler sonrası İstanbul Büyükşehir Belediyesi de bir açıklama yaptı. Minibüslerin Adalar’daki toplu taşıma ihtiyacını karşılamak için getirildiğini söyleyen mesajda “Adalılar için hizmet veriyoruz” dendi.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.