Can Atalay için tahliye itirazına sürprizsiz cevap: 3. daire kararı yerinde

Tutuklu TİP Milletvekili Can Atalay'ın avukatları Yargıtay 3. Ceza Dairesi'nin kararına itiraz etmişti. İtirazı inceleyen Yargıtay 4. Ceza Dairesi şaşırtmayan bir karar verdi: 3. Daire'nin kararı yerindedir, yeni karara gerek yok.

Gündem 21 Kasım 2023
Bu haber 6 ay önce yayınlandı

Gezi Davası’nda 18 yıl hapis cezasına çarptırılan Can Atalay, 14 Mayıs seçimlerinde TİP Hatay Milletvekili seçildi. Tahliye edilmesi beklenen Atalay hakkında şaşırtan bir gelişme oldu ve Yargıtay 18 yıllık cezayı onadı. Can Atalay AYM’ye bireysel başvuru yapınca Yüksek Mahkeme de ‘hak ihlali’ kararı verdi.

Ancak bu karar Türkiye tarihinde görülmemiş bir yargı krizine neden oldu. Yargıtay 3. Ceza Dairesi ‘hak ihlali’ kararı veren AYM üyeleri hakkında suç duyurusunda bulundu. Bu andan sonrası siyasetin de konusu haline geldi ve Cumhurbaşkanı Erdoğan Yargıtay ile AYM arasında taraf değil hakem konumunda olduğunu belirtti, çözüm için de uzun süredir dillendirdiği yeni anayasayı gündeme getirdi. Muhalefet Erdoğan’a tepki gösterdi ve AYM’nin kararının bağlayıcı olduğunu söyledi. Bu tartışma halen sürüyor.

Can Atalay’ın avukatları öte yandan Yargıtay 3. Ceza Dairesi’nin kararına da itiraz etmişti. Bu itirazı Yargıtay 4. Ceza Dairesi inceledi ve “karar verilmesine yer olmadığına” hükmetti. Dairenin kararında 3. Ceza Dairesince verilen kararın “itiraz yolu açık karar olmadığı,”  bu nedenle itirazla ilgili karar verilmesine yer olmadığına hükmedildi. Kararın tebliğ işlemlerini Yargıtay 3. Ceza Dairesi yapacak.

Engin Alan ilk kez konuştu: Durumum Can Atalay’la aynı değil, bana sahip çıkılmadıEngin Alan ilk kez konuştu: Durumum Can Atalay’la aynı değil, bana sahip çıkılmadı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.