Cesedi yakılan Afgan madencinin sol böbreğine ne oldu

Zonguldak’ta yanmış cesedi bulunan kaçak maden ocağının işçisi Nourtani'nin otopsi raporunda ‘İleri derece yanık nedeniyle mide, sol böbrek, pankreas ve bağırsaklar tefrik edilemedi’ dendi. Bu ailesinde böbreklerin alınıp alınmadığı kuşkusu yarattı.

Gündem 18 Nisan 2024

10 Kasım 2023’te Zonguldak Kırat Mahallesi Koca Osman Sokak’ta yoldan geçenler ormanda yanmış bir ceset görüp ihbarda bulundu. Gelen ekiplerce benzin dökülerek yakıldığı belirlenen ceset otopsi için Atatürk Devlet Hastanesi’nin morguna götürüldü.
Cesedin kaçak işletilen maden ocağında çalışan üç çocuk babası Afganistan uyruklu Vezir Mohammad Nourtani’ye ait olduğu belirlendi. Otopside Nourtani’nin 9 Kasım’da öldüğü tespit edilirken ailesinin 10 Kasım sabahı kayıp başvurusu yaptığı öğrenildi. Afgan madencinin cenazesi 11 Kasım’da toprağa verildi.
Soruşturmada Nourtani’nin çalıştığı kaçak maden ocağının sahipleri Hakan Körnöş, Enver Gideroğlu ve Körnöş’ün kuzeni Ahmet Aydın, ocak çalışanları S.K., E.D. ve kömür ticareti yapan A.Ç. gözaltına alındı.
Körnöş, Gideroğlu ve Aydın tutuklandı, diğerleri adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Kaçak ocağın jandarma tarafından dört gün önce kapatıldığı ancak sahiplerince tekrar açıldığı da belirlendi. Kaçak ocak olayın ardından imha edilerek kapatıldı.

Yanmış cesedi vatandaşlar buldu.

Cumhuriyet Başsavcılığı’nın hazırladığı, Afgan madencinin cesedinin kaçak ocaktaki kazayı gizlemek ve ocağın kapanmasını engellemek için öldükten sonra yakıldığı belirtilen iddianameyle altı şüpheli hakkında ‘iştirak halinde kasten öldürme’ suçundan müebbet hapis cezası istemiyle dava açıldı.
Oğulları yürüme engelli 22 yaşındaki Sayid Mohammad, 16 yaşındaki Pir Mohammad, işitme engelli 13 yaşındaki Ali Rıza, iki yaşındaki Said Riza Nourtani ve gelini Şaziye Mohammadi ile iki odalı sobalı evde yaşayan Afgan madencinin kaçak maden ocağında çalışarak ailesinin bakımını üstlendiği, ailede çalışabilen tek kişi olduğu ortaya çıkmıştı.
Zonguldak İl Jandarma Komutanlığı ekiplerinin hazırladığı olay yeri inceleme raporunda deliller detaylıca anlatıldı ve şüphelilerin benzin aldıkları anın güvenlik kamerası görüntülerine yer verildi. Olay yeri inceleme fotoğraflarında yanmış ceset görünürken krokilerle bulunan delillerin yerleri de anlatıldı.

Yanmış cesedi bulunan Afgan madencinin otopsi ve Adli Tıp İhtisas Kurulu Raporu ortaya çıktı. Raporda madencinin cesedinin bazı kısımlarının kömürleşecek kadar yandığı belirtilerek “İleri derece yanık nedeniyle mide, sol böbrek, pankreas ve bağırsaklar tefrik edilemedi” ifadeleri yer aldı.
Soruşturma aşamasında madencinin eşi Kamergul Maliki savcılık ifadesinde eşine bir telefon konuşmasında böbreğine karşılık 20 bin dolar teklif edildiğini duyduğunu anlattı. Tutuklu kaçak ocak sahiplerinden Enver Gideroğlu’nun böbrek hastası olduğu belirlenen babası kolluk kuvvetleri eşliğinde hastaneye getirilerek muayene ettirildi. Gideroğlu’nun babasında böbrek ameliyatı izine rastlanmadığı öğrenildi.
Böbrek konusunun yeterince aydınlatılmadığını belirten Avukat Şeker “Afgan madencinin sol böbreğinin ‘tefrik edilemediği’ yani sol böbreğinin bulunamadığı görülüyor. Şöyle bir değerlendirme yapacak olursak, dosya içeriğindeki keşif zaptında ve tutanaklardaki fotoğrafları incelediğimiz vakit bir kişinin neden yakılması söz konusu olur? Cesedin kimlik bilgilerini yok etmek için; ancak yüzünde, ellerinde ve ayaklarında bir yanık yok. Kimliği yüzünden belli olabilir, ellerinden, parmak izlerinden belli olabilir. Ama bedeni tamamen yanmış vaziyette. Bedenini yanmasının kaçak organ ticaretiyle ilgisinin olup olmadığı, söz konusu paraların ne şekilde teklif edildiği, bu paranın kabul edilmemesinden sonra böbrek ticaretinin zorla mı yapıldığı, Afgan madencinin vücudundaki kırıklar konusunda dosyada hiçbir ilerletme yapılmamış olduğunu görüyoruz” dedi.

Ormanda yanmış halde bulunan Afgan madencinin ölümüyle ilgili üç kişi tutuklandıOrmanda yanmış halde bulunan Afgan madencinin ölümüyle ilgili üç kişi tutuklandı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.