29 işçinin öldüğü gece kulübünün sicili bir hayli bozuk

Gayrettepe'de eskiden adı Discorium olan Masquerade adlı gece kulübü, kapısının önünde ve içinde yaşanan silahlı olaylarla da çok bilinen bir yer. Sizin için gece kulübünün sicilini derledik.

Gündem 3 Nisan 2024
Bu haber 1 ay önce yayınlandı

İstanbul’un Beşiktaş ilçesi Gayrettepe Yıldız Posta Caddesi Gönenoğlu Sokak’ta bulunan 16 katlı binanın -1 ve -2. katında faaliyet gösteren “Masquerade Club” isimli gece kulübünde 2 Nisan Salı günü öğle saatlerinde tadilat yapıldığı sırada yangın çıktı. Yangında 29 işçi hayatını kaybetti, bir kişi de yaralandı.

İtfaiye kaynaklarından edinilen bilgiye göre gece kulübünde ses yalıtımı ve dekor tadilatı çalışmalarında kaynak işleri yapıldığı sırada yaşanan tüp patlamasıyla elyaf malzemenin tutuştuğu belirtildi. 5’inci kata kadar yükselen alevler ve tüm binayı saran duman nedeniyle itfaiye ekipleri yaklaşık bir saat süren çalışma sonunda yangını söndürdü.

Mekanın tek kapısı vardı ve içeridekiler yangın sırasında mahsur kaldı. Ölenlerin çoğunun dumandan zehirlenerek yaşamını yitirdiği bildirildi. Sedyelerde dışarı çıkartılanların çoğu kurtarılamadı. Dakikalar içinde ölü sayısı 29’a çıktı.

Ölenlerin isimleri

Feci olayda hayatını kaybedenlerin isimleri şöyle:

Kadir Orhanoğlu, Ahmet Uzun, Ahmet Kartal, Barış Güngör, Fahrettin Korkut, Kardeşi Musa Korkut, Atanur Aladağ, Mehmet Okumuş, Özkan Baş, Efe Demir, Gökay Tevlek (Dj), Gökhan Yıldırım, Adem Özçelik, Gökhan Akbulut, Alparslan Salih Derelioğlu, Sinan Yılmaz, Ahmet Mehduş, Ramazan Altan, Shır Agha Bigzade, Şivan Dolu, Hüseyin Ak, Muhammed Ali Yıldırım, Ahmet Sever, Barış Güngör, Emrah Demiroğlu, Cengiz Aksoy, Binali Çayır, Yılmaz Kıhrı ve Akın Kıhrı.

Yangında ölen çalışanlardan Kadir Orhanoğlu’nun iki çocuk babası olduğu öğrenilirken Atanur Aladağ’ın aşçı olduğu belirtildi. Ayrıca baba oğul Yılmaz Kıhrı ve Akin Kıhrı’nın tadilatta kaynak ustası olarak çalıştığı öğrenildi.

Ruhsat 2018 yılında yenilenmiş

İstanbul Valisi Davut Gül olay yerine giderek yetkililerden bilgi aldı. Yangınla ilgili açıklamalarda bulunan Vali Gül “Hepimizin başı sağ olsun. Binanın altında diskotek olarak kullanılan bir mekan. Tadilat yapılıyormuş. Tadilat dolayısıyla da çalışanlar hayatını kaybetti ve yaralandı. Yaralıların tedavileri hastanelerimizde devam ediyor. Bu gece kulübünün 1987’de aldığı bir ruhsat var. 2018 yılında da ruhsat yenilenmiş” dedi.

Kaçak tadilat yapılmış

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu tadilatın kaçak yapıldığını açıkladı. İmamoğlu “İçeride yapılan yapıyla ilgili hiçbir tadilat, inşaat başvurusu yok. Yapının iki kat altta olmasından ötürü de biraz görünmeyen bir alanda şikayet vesaire de ilçe belediyesine ulaşmış değil. Tabiri caizse kaçak bir müdahale yürütülmüş” dedi.

Beşiktaş Belediyesi’nin tadilat yapılan eğlence merkezinde çıkan yangına ilişkin açıklamasında da “İddia edilen tadilat süreciyle ilgili belediyemize herhangi bir başvuru yapılmamış, izin alınmamış, bilgi verilmemiştir” dendi.

İçerideki tadilat için belediyeden ruhsat almak gerekip gerekmediği belirsiz ama sorun ruhsatsız tadilat yapmakta olduğu kadar belediyenin zamanında yangın güvenliği ve yangın çıkışı olmayan bu işletmeye ruhsat vermiş olmasından da kaynaklanıyor.

Dokuz kişi gözaltına alındı

Olayla ilgili soruşturma başlatıldı. İş yerinin mesul müdürü İ.Ş. işyeri ortakları M.M.C. ve Ş.Ş., muhasebeci S.A., işletme müdürü A.A.P., tadilatla ilgili metal işleri sorumlusu K.E., metal işleri firma sahibi Ç.A., mobilyacı E.E. ve iş yeri ortağı F.D. gözaltına alındı.
Yapılan çalışmada İ.Ş, Ş.Ş. ve E.E’nin “kasten yaralama”, S.A’nın “cinsel taciz”, A.A.P’nin ise “kullanmak için uyuşturucu veya uyarıcı madde satın almak, bulundurmak ya da uyuşturucu madde kullanmak”, “Ateşli Silahlar Kanunu’na muhalefet” ve “kasten yaralama” suçlarından kaydı olduğu belirlendi.

Apartman yöneticisi: Şikayet ettik

Apartman yöneticisi Şule Şakar daha önce bina içinde gece kulübü bulunması nedeniyle şikayetçi olduklarını söyledi. Şule Şakar “İçeride oksijen tüpünün patlamasıyla çıkan bir yangın. Biz yapıldığı günden beri istemiyoruz, şikayette bulunduk. Eskiden ilk açıldığında TV stüdyosu olarak kullanılıyordu o zaman bir sıkıntı yoktu. Binanın yapılışında o alan sinema salonu olarak gözüküyor. Üst pasajın olduğu yer fuaye, giriş kapısı olan yer çıkış, alttaki yer de tahliye yeri olarak yapılmış, ruhsatı öyle alınmış” dedi.

Mekan sahibi ile daha önce görüştüğünü belirten Şakar işçilerin de iftar için toplandığını belirterek “Ses ve güvenlik açısından görüştük. Tadilat süresinde en başından beri sesin fazla olması ve binamızda gece kulübü istemedik. Aynı yerden girip çıkıyoruz. İftar için davet edilmişler. Tadilat vardı, ‘Herkes gelsin ortalığı toparlar iftar yaparız’ demişler. 15 gün önce belediyeye başvuru yapmıştık, karot almalarını istedik ama mal sahibi izin vermediği için onu bile yapamadık” diye konuştu.

Mekanın sicili kabarık çıktı

Masquerade kulübüyle ilgili geçmişte yaşanan silahlı saldırılar ve cinayetler de ortaya çıktı. Masquerade kulübün adı 13 yıl önce Discorium’du. Bu mekân 1500 kişilik kapasitesiyle öne çıktı, R&B ve Hip Hop müziğiyle tanındı. Burada 50 Cent, Tyga, Russ Millions, Ciara gibi dünyaca ünlü sanatçılar performans sergilemişti.

Discorium adıyla hizmet verdiği 2008 yılının Mayıs ayında İstanbul eski emniyet müdürü Şükrü Balcı’nın oğlu Ertuğrul Balcı 48 yaşındayken Galatasaray’ın şampiyon olduğu gün gittiği bar girişinde tartıştığı güvenlik görevlisini silahla vurmuş, Balcı tutuklanırken 26 yaşındaki Necmi Akın hayatını kaybetmişti.

Kulüp adını 2010 yılında Masquerade olarak değiştirdi. 2015 yılının Mayıs ayında mekanın önünde İsveçli turist Maggie Bagdo maganda kurşunuyla öldürülmüştü. Kamera görüntülerine göre olay sabaha karşı 03.00 sıralarında meydana gelmiş, kulübün önüne gelen beş kişi içeri girmek isterken görevlilerin izin vermemesi üzerine o beş kişiden E.K. isimli zanlı aracın torpidosundan aldığı silahla mekan görevlilerine ateş etmişti. Bu sırada İsveçli Maggie Bagdo isimli genç hayatını kaybetmişti.

2016 yılında Masquerade’de başka bir silahlı saldırı yaşandı. Kulüpte eğlenen üç saldırgan “Geç gelen sipariş” nedeniyle kulüp çalışanlarıyla tartışmış, dışarı çıkarılan saldırganlar otomobillerine binecekleri sırada kulübe doğru kurşun yağdırmıştı. Güvenlik görevlileri Hüseyin Erbaş (38) ve Ercan Demir (28) açılan ateş sonucu yaralanmıştı.

Yine 2016 yılında 7 Mayıs Cumartesi günü kulübe silahla girmek isteyen üç kişi ile görevliler arasında çıkan kavga sonucu silahla yaralanan güvenlik görevlisi Mehmet Muhammet Demir hayatını kaybetmişti.

Son olay ise geçen yıl yaşandı. Mayıs ayında kulüpte eğlendikten sonra çıkışta kavgaya karışan Özcan Şahin bar önünde bekleyenlerin üstüne aracını sürdü. Kavgayla ilgisi olmayan vale Ali Sedat Özkan ölürken menajer Roşan Özbek de yaralandı.

Son anda kız arkadaşını aramış

Yangında hayatını kaybeden Erzincanlı Binali Çayır bugün Pendik Esenyalı Seyit Seyfi Cemevinden öğle namazını müteakip cenaze namazı kılındıktan sonra Erzincan Mertekli Köyü’ne uğurlandı. Binali Çayır’ın yangın sırasında kız arkadaşını arayarak “dumandan boğuluyorum” dediği ortaya çıktı. Hayatını kaybedenler arasındaki üç çocuk babası Emrah Demiroğlu için Tuzla Ortamahalle Camii’nde cenaze töreni düzenlendi. Cenazeye Emrah Demiroğlu’nun ailesi, akrabaları ve yakınları katıldı. Demiroğlu’nun acılı eşi ve annesi fenalık geçirirken gözyaşlarına boğulan babası ayakta durmakta güçlük çekti. Öğle namazını müteakip kılınan cenaze namazının ardından Demiroğlu Orhanlı Mezarlığı’nda toprağa verildi.

Facia: Eski Discorium'da izinsiz tadilatta yangın çıktı, 29 işçi feci şekilde can verdiFacia: Eski Discorium’da izinsiz tadilatta yangın çıktı, 29 işçi feci şekilde can verdi

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.