Charlie Hebdo’dan Türkiye’yi kızdıran kapak

Fransız mizah dergisi Charlie Hebdo'nun, bu haftaki kapağında Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan vardı. "Bizi ondan yalnıza ölüm kurtarır" manşetiyle Erdoğan'ın çıplak karikatürünü koyan dergiye, Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, İletişim Başkanı Altun ve Cumhurbaşkanı Sözcüsü Kalın tepki gösterdi.

Gündem 18 Mayıs 2023
Bu haber 12 ay önce yayınlandı

Fransa’da 1969’dan kurulan haftalık karikatür dergisi Charlie Hebdo, bu haftaki kapağında Türkiye seçimlerine atıf yaparak Cumhurbaşkanı ve Ak Parti Genel Başkanı Tayyip Erdoğan’a yer verdi. 

“Bizi ondan yalnıza ölüm kurtarır” manşetiyle çıkan Charlie Hebdo, Erdoğan’ı çıplak şekilde ampulden elektrik çarparken resmetti. 

Charlie Hebdo, Türkiye'de depremlerle dalga geçti! Türkiye’den ‘Modern barbarlar’ tepkisi geldiCharlie Hebdo, Türkiye’de depremlerle dalga geçti! Türkiye’den ‘Modern barbarlar’ tepkisi geldi

Charlie Hebdo’nun karikatürüne hükümetin birçok kademesinden tepki geldi.  

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Charlie Hebdo’nun “İnsanlıktan nasibini alamadığını” ve “Türk milletine hakaret etmeye devam ettiğini” söylerken, “Unutmayalım! Kötülüğe methiye düzenler, her zaman kendi nefret ve fesatlıklarında boğulurlar” diyerek tepki gösterdi.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun ise Charlie Hebdo’nun kapağına, “Ne yaparsanız yapın Recep Tayyip Erdoğan’ı yıldıramazsınız. Bizi de yolumuzdan döndüremezsiniz” diyerek yanıt verdi.

Karikatürü yapanlar hakkında ‘şeref yoksunları’ diyen Altun açıklamasına “Anlaşılan o ki Sayın Cumhurbaşkanı’mızın 14 Mayıs seçimlerinde elde ettiği büyük başarı, bu şeref yoksunlarının da uykularını kaçırmış, hastalıklı ruh hallerini ortalığa saçıp kinlerini, nefretlerini kusmalarına vesile olmuş” diyerek devam etti.

Charlie Hebdo’nun kapağına Cumhurbaşkanlığı’ndan tepki gösteren bir diğer isim ise Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın’dı.

Sosyal medya hesabından paylaşımda bulunan Kalın, “Charlie Hebdo paçavrası bu kadar çıldırdığına göre … doğru yoldayız. Kötülük bazen böyledir. İyilere yol gösterir. Merak etme CH. Milletimiz sana da en güzel cevabı hem de daha gür bir sesle 28 Mayıs günü verecek” dedi.

Erdoğan ilk kez Charlie Hebdo’nun kapağında değil

Charlie Hebdo, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a  kapağında 2020’de de yer vermişti. Dergi kapağını, Erdoğan’ı hedef alan karikatüre ayırmış, Erdoğan ve şarap servisi yapan tesettürlü bir kadın, karikatürde yarı çıplak bir şekilde tasvir edilmişti. Karikatürün başlığında ise “Erdoğan aslında özel hayatında komik bir kişi” ifadesi yer alıyordu.

Erdoğan’ın avukatı Hüseyin Aydın ise Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na yapılan suç duyurusunda, derginin yazı işleri müdürü, genel yayın yönetmeni ve karikatürist hakkında “cumhurbaşkanına hakaret” suçundan soruşturma yapılarak şüpheliler hakkında kamu davası açılmasını talep etmişti.

Açılan davada derginin Genel Yayın Direktörü Julin Serignac, Yazı İşleri Müdürü Gerard Biard, Genel Yayın Yönetmeni Laurent Sourisseau ve karikatürist ‘Alice’ hakkında cumhurbaşkanına hakaretten hapis cezası talep ediliyor. Fakat tarafların davaya katılmamasından kaynaklı, davada herhangi bir ilerleme söz konusu değil.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.