‘Cherokee’ soruşturması: Dünyanın peşinde olduğu örgüt uyuşturucu parasını nasıl akladı?

Güney Amerika ve Avrupa arasında büyük çapta kokain ticareti yapan uyuşturucu şebekesinin parayı nasıl akladığı Türkiye'deki soruşturmada deşifre oldu. Çete aynı lüks ithal otoları tekrar tekrar alıp satmış, parasını aklamış.

Gündem 30 Haziran 2024

Hollanda’da başlatılan ‘Cherokee’ soruşturması sürerken, Güney Amerika ve Avrupa arasında büyük çapta kokain ticareti yapan uyuşturucu şebekesinin parayı nasıl akladığı Türkiye’de deşifre oldu. İstanbul Etiler’deki lüks oto galeri sahibi araç alım-satımıyla altı yılda 224 milyon liralık para trafiğine imza atmış. Etiler’deki galeride sergilenen lüks ithal otomobiller tekrar tekrar alınıp satılmış, böylece kara para aklanmış.

Hatırlayalım; dünya çapında aranan Hollandalı uyuşturucu baronu Joseph Johannes Leijdekkers ve şebekesine yönelik Avrupa’da başlatılan ‘Cherokee’ soruşturması, Leijdekkers’in İstanbul ve Bodrum’da bulunduğu bilgisi üzerine Türkiye’ye uzanmıştı.

Şebekeye Haziran 2023’te Türkiye’de üç ayrı operasyon düzenlenmiş, çok sayıda kişinin yakalandığı baskınlar sonrasında savcılık ve emniyetin talebi üzerine MASAK örgütün Türkiye’deki para hareketleri hakkında rapor hazırlamıştı. Buna göre örgütün Türkiye ayağında liderlik yapan Abdullah Alp Üstün’ün uyuşturucu ticaretinden elde edilen geliri aklamadaki payı büyük.

Ancak asıl dikkati Etiler’deki ünlü bir oto galerinin sahibi olan Hasan Lala çekiyor. Raporda Lala’nın adı da örgütün kara parasını aklayan isimler arasında geçiyor.

Sabah gazetesinden Halit Turan’ın haberine göre şifreli haberleşmede kod adı olarak The Godfather (Baba) filmindeki Don Vito’nun hayatını kurtaran fırıncı Enzo’yu kullanan Lala çevresinde ‘Burhan’ ismiyle tanınıyor, hatta bazıları gerçek adını hiç bilmiyor.

Lala’nın gerçek sahibi olduğu ancak resmiyette başkasına ait görünen yedi farklı şirket paranın aklanmasında kullanılmış. Raporda ‘suçtan elde edilen ve kendilerine ait nakit parayla bazı kişi ve şirketler üzerinden sıfır araç alan şebekenin araçlarının aynı gün ya da çok kısa süre içinde şüpheli şirketlerce geri satın alınıp başka şirketlere satıldığı’ kaydedildi.

Aynı araçların tekrar tekrar alım satım işlemine tabi tutulduğu rapora girdi.

Hasan Lala’nın eşi Duygu Lala’nın hesaplarında da 2017-2023 yılları arasında toplam 15.000 sterlin, 5 milyon 43 bin 179 Euro, 33 milyon 474 bin 405 lira ile 405 bin dolar tutarında para giriş çıkışı olmuş.

Örgütün kara para akladığı söylenen galerinin ilanlarındaki satılık lüks araçlar da dikkati çekti.

Cherokee yerlileri Jeep'e çağrı yaptı: Adımızı kullanmayınCherokee yerlileri Jeep’e çağrı yaptı: Adımızı kullanmayın

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.