Çifte bayram: ‘Eşim bana yeni bir hayat bağışladı’

Antalya'da iki yıl önce kronik böbrek yetmezliği teşhisi konan 59 yaşındaki Kıyaseddin Özdil eşinin bağışladığı böbrekle hayata tutundu.

Gündem 10 Nisan 2024
Bu haber 3 hafta önce yayınlandı

Antalya’nın Kepez ilçesinde yaşayan Kıyaseddin Özbil iki yıl önce tansiyonunun çok yükselmesi nedeniyle Kepez Devlet Hastanesi’ne gitti. Tetkikler yapıldı, Özbil’e kronik böbrek yetmezliği teşhisi kondu.

Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi’ne giden Kıyaseddin Özbil iki yıl ilaç tedavisi gördü. Rahatsızlığının ilerlemesi üzerine de üç ay önce diyalize başladı.

Bu sırada Özbil’in 30 yıl önce hayatını birleştirdiği eşi Safiye Özbil böbreğini bağışlayabileceğini söyledi. Doku uyumu testlerinin ardından Safiye Özbil’in böbreği eşine başarıyla nakledildi.

‘Ona minnettarım, çok seviyorum’

Kıyaseddin Özbil operasyondan sonra yaşadıklarını ve duygularını anlattı:

“Eşim ‘Böbreği ben vereceğim’ dedi. Çok duygulandım. Çok zor bir süreç. Organ nakli konusunda herkesin duyarlı olması lazım. Nakilden hiç korkmadım. Ufak bir ameliyat gibiydi. Şu an kendimi çok iyi hissediyorum. Değerlerim yavaş yavaş düzeliyor. Sağ olsun hocalarımın hepsi iyi. İnşallah bu süreci böyle rahat atlatırım. Allah ondan razı olsun.

Kıyaseddin Özbil ailesiyle birlikte.

‘İki bayramı beraber yaşattı’

Eşim bana yeni bir hayat bağışladı. İki bayramı beraber yaşattı. Hem Ramazan Bayramı hem de benim için büyük bir bayram oldu. Ona minnettarım. Onu çok seviyorum.

‘8-9 yaşında çocuklar gördüm’

Nakil için uygunsa bence herkes bağış yapabilir. Yapması da lazım. 8-9 yaşında çocuklar gördüm, çok üzüldüm. 15-20 yaşında gencecik çocuklar da vardı. Önceden bağışçı değildim. Yanlış yaptığımı anladım. Bağışçı olmam lazımmış. Herkesin mutlaka bağışçı olması lazım. Bir şey eksiltmiyor. Başka bir insana ömür boyu can veriyorsunuz. Daha güzel bir şey olabilir mi?”

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.