Timur Cihantimur, serbest kalmak için 2,2 milyon dolar kefalet vaat etti

ABD'de yargılanan Timur Cihantimur’un mahkemeye sunduğu kefaletle tutuksuz yargılanma başvurusu reddedildi. Kararda “Serbest kalması kaçma riski oluşturur” dendi. Cihantimur, babasının Türkiye'deki mülklerini güvence olarak önerdi.

Gündem 11 Temmuz 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı
Eylem Tok ve oğlu Timur Cihantimur Amerika'da görüntülenmişti.

İstanbul’un Eyüpsultan ilçesinde 1 Mart’ta meydana gelen trafik kazasında Oğuz Murat Aci’nin hayatını kaybetmesine neden olduktan sonra annesi Eylem Tok tarafından ABD’ye kaçırılan ve orada tutuklanan 17 yaşındaki Timur Cihantimur ile annesinin Türkiye’ye iadesiyle ilgili dava Massachusetts Eyaleti Boston Bölge Mahkemesi’nde devam ediyor.

Timur Cihantimur dün bir kez daha tutuksuz yargılanmak için mahkemeye başvurdu, bunun için babasının Türkiye’deki 2 milyon dolarlık mülklerini ve 200 bin dolar nakit parayı kefalet olarak önerdi ama mahkeme ‘Kaçma şüphesi var’ diyerek tutuksuz yargılamayı kabul etmedi. Hakim Donald L. Cabell 47 sayfalık gerekçeli kararında Cihantimur’un kaçma riski olduğunu belirterek sanığın tutuklu yargılanmasına hükmetti.

Hakim Cabell savcılığın Cihantimur’un halen gözetim altında tutulduğu Connecticut eyaletindeki Manson Gençlik Enstitüsü’nden başka bir yerleşkeye naklini talep eden başvurusunu ise kabul etti.

Mahkeme’nin Cihantimur’un avukatlarının, müvekkillerinin kefaletle serbest kalma talebinin gerekçesi olarak gösterilen halen tutulduğu ceza yerleşkesi Manson Gençlik Enstitüsü ile ilgili iddiaları ve öne sürülen diğer argümanları bölümlere ayırarak incelediği belirtildi.

Gerekçeli kararda Cihantimur’un serbest bırakılmasını gerektiren özel koşulları gösterme yükümlülüğünü yerine getirmediğinin tespit edildiği, avukatlarının sanığın halen tutulduğu yerdeki yaşadığı olumsuz şartlarla ilgili iddialarının kefaletle serbest kalmasını sağlayacak şartların yeterince oluşmadığı kaydedildi.

“Serbest kalması kaçma riski oluşturur’’

VOA Türkçe’den Can Kamiloğlu’nun haberine göre hakim Cabell sunulan delil ve argümanlara dayalı olarak mahkemenin Cihantimur’un serbest bırakılmasının kaçma riski oluşturacağını tespit ettiğini belirterek “Cihantimur kazadan birkaç saat sonra Türkiye’den kaçmıştır ve dolayısıyla serbest bırakılması halinde kaçma riski taşıdığı oldukça açıktır. Mahkeme sanıkların Türkiye’den kaçışının tek azmettiricisinin Tok olduğuna ikna olmamıştır. Aksine hayatının sona erdiğini birkaç kez ifade eden Cihantimur kaza sonrasında ülkeden kaçışta aktif olarak yer almıştır’’ dedi.

Hakim Cabell Cihantimur’un avukatları tarafından mahkemeye yapılan başvuruda Massachusetts eyaletinin Amesbury kentinde yaşayan teyzesinin yanında ev hapsinde tutulabileceği, pasaportuna elkonabileceği ve mahkemenin uygun göreceği her türlü koşulda ikamet etmeye hazır olduğu belirtilmişti.

Bu güvencelere ek olarak sanığın babası Bülent Cihantimur’a ait, üs tünde hiçbir ipotek bulunmayan Türkiye’deki 2 milyon dolardan daha değerli evinin güvence olarak gösterildiği, babanın mahkemeye gerekli nakit güvence olan 200 bin doları ya da daha fazlasını da ödemeye hazır olduğuna dair imzalı bir belge de sunulmuştu.

Timur Cihantimur ikinci kez hakim karşısına çıktıTimur Cihantimur ikinci kez hakim karşısına çıktı

Baba Cihantimur için ‘hayat devam ediyor’: Oğlu firarda, Aci ailesi bekleyişte, kendisi TV’de olacak!Baba Cihantimur için ‘hayat devam ediyor’: Oğlu firarda, Aci ailesi bekleyişte, kendisi TV’de olacak!

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.