Ender Saraç sekiz ay sonra aklandı

Doktor Ender Saraç oğlunun kendisini cinsel istismarla suçlaması nedeniyle 22 yıla kadar hapis istemiyle yargılanıyordu. Sonra ifadeler değişti ve Saraç karar duruşmasında beraat etti.

Gündem 3 Temmuz 2024
Ender Saraç.

Doktor Ender Saraç’ın 13 yaşındaki oğlu M.S. 5 Aralık 2023’te öğretmenine babasının kendisine cinsel istismarda bulunduğunu anlattı. Okul idaresi tutanak tutup polise bildirdi ama tutanak nasıl olduğunu anlaşılmayan bir biçimde sosyal medyada dolaşıma girdi. Bu sırada Ender Saraç ve eşi Benan Saraç boşanma aşamasındaydı. Olay sosyal medyada çok konuşulunca çocuğun anlattıkları basına yansıdı. Anlattıklarına göre babası onu banyoya sokuyor, özel bölgelerine dokunuyordu. Ender Saraç hakkında bir dedikodu daha vardı, bu onun kişisel yaşantısını ilgilendiriyordu ama kamuoyunun tanıdığı bir isim olduğu için nefret söylemleriyle birlikte bu da onun linç edilmesine neden oldu. O iddia Ender Saraç’ın aynı zamanda eşcinsel ilişki yaşadığı, eşine yakalandığına dairdi.

İki taraf birbirini suçlamayı sürdürdü. Ender Saraç iddiaların boşanma davası yüzünden ortaya atıldığını savunuyordu. Aralık ayında açılan davanın henüz duruşmaları başlamamışken Ender Saraç’ın oğlunun ifadesini geri çektiği konuşulmaya başladı. Benan Saraç’ın avukat Yücel Önder anne-oğulun Şişli’deki Çocuk İzleme Merkezine gittiğini doğruladı ancak iddialarını geri çekmediklerini, aksine detaylandırdıklarını söyledi, müvekkiliyle çocuğunun korktuğunu, bu yüzden “Şikayetçi değilim” demiş olabileceklerini söyledi. Birkaç gün sonra Ender Saraç avukatı Altın Mirmir aracılığıyla “Müvekkilimin gözünden sakındığı evladı dün itibariyle savcılık makamına başvurarak müvekkil aleyhine dile getirdiği tüm hususların gerçek dışı olduğunu, esasen müvekkilin dikkatini çekmek ve belki de boşanma kararından vazgeçirmek amacıyla dile getirdiğini annesi eşliğinde beyan etmiştir” dedi.

23 Şubat’taki duruşmada Dr. Ender Saraç 13 yaşındaki oğluna ‘cinsel istismar’ iddiasıyla hakim karşısına çıktı. Tutuksuz yargılanan Saraç “Kesinlikle ve kesinlikle bu suçu tümüyle reddediyorum. Bu önceden planlanmış bir tezgah ve komplodur. Benan Hanım avukatı Yücel Önder ile birlikte beni FETÖ ile bağlantısı olan Erk Acarer ve Muhammed Yakut aracılığıyla çocuk tacizcisi ve istismarcısı gösteriyor, yayın yaptırıyor. Boşanma davası eylül ayında başladı. Aynı gece devlet düşmanı Muhammed Yakut’a ulaştırıldı. Dokuz yaşındaki kızım Çocuk İzlem Merkezi’nde (ÇİM) verdiği ifadede evde hiçbir zaman çıplak gezmediğimi, cinsel istismar uygulamadığımı söylemiştir. Hayatım boyunca çocuklara hizmet yaptım. Çocukların kılına zarar vermem. Evde 24 saat tuvalet ve banyo dahil kamera var. Benan Hanımla üç yıldır ayrı yaşıyoruz. Ben üst katta kalıyorum. Evde 24 saat yatılı kalan bakıcı kadın var. Elde tek kanıt yok. Çocuklarıma kesinlikle şiddet uygulamadım. Bir kere koktuğu için çocuğu zorla banyoya soktum. Bir defasında da oğlum vegan olduğu için vitaminsiz kalmasın diye ağzına zorla balık verdim” dedi.

Bu duruşmada Ender Saraç eşinden iki defa şiddet gördüğünü de anlattı. “Zaten çocuğum ve annesi de taciz olayının yalan olduğunu beyan ediyor. Burada olduğum için çok üzgünüm. Benan hanım, devlet düşmanı Muhammed Yakut, Erk Acarer ve daha önce FETÖ’den yatmış Abdullah Başak ile avukatların çete olduğu ortaya çıktı. Benan Hanım da bu suçtan gözaltına alındı ve ifadesi alındıktan sonra serbest bırakıldı. Çocuklarımı dört aydır görmüyorum ve çok özledim’’ dedi.

Ara kararını açıklayan mahkeme mağdur M.S.’nin uzman eşliğinde adli görüşme odasında ifadesinin alınmasına, rehber öğretmenlerin sonraki celse tanık olarak dinlenmesine karar verdi. Müşteki Benan Saraç’ın da duruşmada hazır edilmesine hükmederek duruşmayı erteledi.

Mayıs ayındaki duruşmada da mağdur çocuk M.S., pedagog eşliğinde verdiği ifadede annesiyle babasının ayrıldığını, apartmanda farklı dairelerde yaşadıklarını, babasının birden kötü koktuğunu söyleyip kendisini kıyafetleriyle banyoya soktuğunu söyledi.

M.S. babasının kendisine baskı yaptığını, evlerine giderek kapıyı tekmelediğini, barışmak için annesini “Seni hapse attırırım, çocukları alırım” diye tehdit ettiğini, kendisinin de bunların son bulması için istismar suçlaması yaptığını anlattı. İstismar iddiasını anlattığında annesinin kendisine inanmadığını, sonra bunu okulda rehberlik öğretmenine de söylediğini, sadece babasının okula çağrılacağını düşündüğünü söyledi. Kendisiyle konuşulunca babasının utanıp bir daha kendilerine yaklaşamayacağını düşündüğünü söyleyen M.S. istismar iddiasının doğru olmadığını, babasının cinsel istismarına maruz kalmadığını, şimdi doğruyu söylediğini anlattı.

Mağdur M.S’ye atanan temsil kayyımı M.S.’nin mahkemedeki beyanının ezberletilmiş olduğu kanaatinde olduklarını belirtti. Davaya katılan Aile Bakanlığı avukatı ise aile içi istismar dosyalarında mağdurların sıkça ifade değiştirdiğine dikkat çekerek M.S.’nin ilk ifadesine itibar edilmesini istediklerini kaydetti.

İstanbul 34. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki karar duruşmasına sanık Ender Saraç ve avukatları ile Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı avukatı katıldı. Duruşmada savunma yapan Ender Saraç’ın avukatı Altın Mimir en büyük mağdurların müvekkili ve çocuğu olduğunu belirterek müvekkili hakkında beraat kararı verilmesini talep etti. Son sözü sorulan sanık Ender Saraç “Bu suçu asla ve asla işlemedim. Bir komploya kurban gittim, mahkemenizden beraat talep ederim” dedi.

Davayı karara bağlayan mahkeme heyeti atılı suçu işlemediğinin sabit olduğu gerekçesiyle Saraç’ın beratına karar verdi.

Oğluna cinsel istismarla suçlanan Ender Saraç hakim karşısındaOğluna cinsel istismarla suçlanan Ender Saraç hakim karşısında

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.