Çocuk gelin olmaktan kurtuldu, korumaya alındı: 5 kişi gözaltında

Niğde’de zorla evlendirilmek üzereyken sosyal medyadan yardım isteyip kurtulan 15 yaşındaki A.Ö koruma altına alındı. A.Ö’nün anne ve babası, teyzesinin oğlu olan damat adayı, teyzesi ve eniştesi gözaltına alındı.

Gündem 6 Temmuz 2023
Bu haber 11 ay önce yayınlandı

Türkiye’de çocuk evliliklerinin sayısı son yıllarda kademeli olarak düşse de TÜİK’in verilerine göre her sene binlerce çocuk anne oluyor. Resmi verilere göre 2020 yılında 15 yaşından küçük 117 çocuk doğum yaptı. 18 yaşından küçük toplam çocuk anne sayısı ise 8 bin 271. TÜİK verilerine göre; son 10 yılda 16-17 yaş grubunda toplam 381 bin 418 kız çocuğu evlendirildi.

Zorla evlendirilmek istenen bir kız çocuğu dün sesini sosyal medyadan duyurdu ve ‘çocuk gelin’ istatistiklerine eklenmekten son anda kurtuldu.

Niğde’de 15 yaşındaki A.Ö., önceki gün zorla evlendirileceğini belirterek, sosyal medyadan yardım istedi. A.Ö sosyal medya hesabından “Siz hiç evlendiniz mi? Pardon, siz hiç 15 yaşında evlendiniz mi? Ben yarın evleniyorum…” diye yazdı.

14 yaşındaki çocuk doğum yapmıştı: İstismar davasında ceza onandı14 yaşındaki çocuk doğum yapmıştı: İstismar davasında ceza onandı

Kızın yardım çığlığı, sosyal medyada büyük yankı uyandırdı ve çocuk olduğunu belirtmek için paylaştığı ‘elma şekeri’ fotoğrafına atıfla ‘#elmaşekerikurtulsun’ etiketi açıldı. Bunun üzerine İlçe Jandarma Komutanlığı ekipleri harekete geçti.

Olayla ilgili soruşturmada A.Ö.’nün ailesiyle Ankara’da yaşadığı ve teyzesinin oğluyla evlendirilmek üzere memleketleri Niğde’nin Altunhisar ilçesi Keçikalesi beldesine geldikleri öğrenildi. Bölgede akraba evliliklerinin yaygın olduğu da saptanırken, jandarma ekipleri kızın annesi D.Ö., babası B.Ö., evlendirileceği A.Ö. ile A.Ö.’nün annesi Ş.Ö. ve babası S.Ö.’yü gözaltına aldı.

İlçe Jandarma Komutanlığı’nda ifadeleri alınan damat adayı ile anne ve babaları Cumhuriyet Savcılığı’na sevk edildi.

Öte yandan Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü görevlilerinin yaptığı araştırmanın ardından A.Ö., korumaya alındı.

'Pardon siz hiç 15 yaşında evlendiniz mi?'‘Pardon siz hiç 15 yaşında evlendiniz mi?’

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.