Deniz Gezmiş anmasına katılanlara 5 ay sonra gözaltı

Antalya'da 24 kişi sabah saatlerinde başlatılan operasyonla gözaltına alındı. Gözaltına alınma gerekçelerinin ise 1 Mayıs ve 6 Mayıs açıklamalarına katılmaları olduğu aktarıldı.

Gündem 22 Eylül 2023
Bu haber 12 ay önce yayınlandı

Dün sabaha karşı Antalya’da 24 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar arasında EMEP, TİP, SOL Parti ve Eğitim Sen üyeleri de vardı. Gözaltı gerekçesinin ise Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan’ın idam edilmesi dolayısıyla yapılan anmaya katılmak olduğu öğrenildi. 6 Mayıs’ta yapılan anma için 5 ay sonra gerçekleştirilen operasyonlarda gözaltına alınanlar aynı gün serbest bırakıldı.

Gözaltılara tepki gösteren Antalya Emek ve Demokrasi Güçleri akşam saatlerinde Attalos Meydanı’nda basın açıklaması yaptı. Açıklamada şunlar dile getirildi:

“Bu gözaltıların 6 Mayıs’tan beş ay sonra yapılıyor olması ve Deniz Gezmişlerin son mektuplarının okunmasını gerekçe gösterilmesi tesadüf değildir. Bizler, bugüne kadar gerçekleştirdiğimiz her 6 Mayıs Anmasında Deniz’in, Yusuf’un ve Hüseyin’in son mektuplarını onlarca kez okuduk, yazılı ve görsel basında ve sosyal medyada milyonlarca kez paylaştık. Bayrak ve flamalarını taşıdık. Dolayısıyla o gün suç sayılmayanın bugün suç olarak gerekçe gösterilmesi bir korkunun ifadesidir. Onların, emperyalizme ve faşizme karşı yürüttükleri bağımsızlık ve demokrasi mücadelesinde yaktıkları meşale yolumuzu aydınlatmaya devam etmesi korkularını büyütüyor. AKP iktidarı, güvenlik güçleri ve yargısı açık açık kendilerine uymayan her tür eylem, etniklik ve tavrı; zorla, baskıyla, gözaltılarla susturmak, sindirmek istemektedir. Ancak nasıl ki Denizleri susturamadılarsa bugün bizleri de operasyonlarla baskılarla gözaltılarla susturamayacaklar. Bilinmelidir ki bu baskılar bizim mücadelemizi daha da yükseltecektir. Bizim mücadele gücümüz Denizlerden aldığımız mirastan gelmektedir. Mücadele bayrağını yükseltmeye devam edeceğiz.”

Evrensel Gazetesi‘ne konuşan avukat Furkan Açıkgöz, gözaltına alınanların 1 Mayıs’a katılmakla da suçlandığını belirtti ve şunları söyledi:

“Kimilerinin katıldığı basın açıklamaları, 1 Mayıslar, 6 Mayıs, derme çatma bir şey yapmışlar. ‘Örgüt üyeliği, örgüt propagandası… THKO, THKP/C propagandası’ diyorlar. 50 yıl öncesinin örgütleri. Bu bence iktidarın bir zafiyet göstergesi. Bizim için tarihsel bir figür, değer haline gelmiş insanlarla bugün böyle bir savaşa, kavgaya girmek, bir zafiyet, kırılganlık göstergesi. Hukuki hiçbir dayanağı yok, demokratik basın açıklamaları.”

Deniz Gezmiş ve arkadaşlarını anmanın suç unsuru sayılamayacağını ifade eden Avukat Açıkgöz, idamlarının üzerinden 51 yıl geçtiğini hatırlatarak “Hukuken izah edilebilir bir tarafı yok. İfade özgürlüğü bağlamında ele alınıp değerlendirilebilecek, olumlu olumsuz düşünülebilecek bir tarafı bile yok. Hiçbir suç unsuru olmayan, sadece siyasal zafiyet göstergesi” dedi.

İttifak krizi EMEP'i de vurdu: Genel Başkan Akdeniz istifa ettiİttifak krizi EMEP’i de vurdu: Genel Başkan Akdeniz istifa etti

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.