Deprem yargılamaları: Müteahhitten ‘Biz yapmadık ki deprem Allah’tan oldu’ savunması

Hatay'da 51 kişinin öldüğü Cemil Çapar Apartmanı'yla ilgili davanın duruşmasında müteahhit Mehmet Özkan'ın savunması "Depremi biz yapmadık ki. Deprem Allah'tan oldu, ona inanmayanlar çıkmış bizi suçluyor" oldu.

Gündem 14 Eylül 2024
Fotoğraf: AA

6 Şubat depremleriyle ilgili davalar devam ediyor. Her iddianamede, her ifadede bir ihmal daha ortaya çıkıyor. Kesilen kolonlar, eksik demirler, projeye uygun olmayan inşaatlar, elini kolunu sallayıp sorumlu değilmiş gibi  gezen müteahhitler…

Hatta bir müteahhit depremde ölenleri yapı denetime başvurmamakla suçladı. Yani ona göre sorumlu ölenlerdi.

Dün 6 Şubat depremlerinde Hatay’da yıkılan ve 51 kişinin hayatını kaybettiği Cemil Çapar Apartmanı’yla ilgili davanın üçüncü duruşması yapıldı. Duruşmada sanıklar ‘depremi’ suçladı.

AK Partili müteahhit Mehmet Özkan’ın savunması ”Deprem Allah’tan oldu, ona inanmayanlar çıkmış bizi suçluyor” şeklinde oldu.

Özkan “Ben neden tutuklu olduğumu bilmiyorum. Benim suçum nedir? Depremi biz yapmadık ki? Kötü iş yapsam devlet bize o kadar proje, iş vermez. Hatay gibi bir yerde 4 yıl vergi rekortmeni oldum. Suçum olsa kaçardım, kaçmadım. 19 aydır çok kötü koşullardayım. Deprem Allah’tan oldu, ona inanmayanlar çıkmış bizi suçluyor” dedi.

Sanıklardan Mehmet Güçlü ise şunları söyledi: “Binanın statik ve şantiye şefliğinde herhangi bir kusurum olmadı. 2001 yılından itibaren Antakya’da hem proje hem de mühendislik yaptım, sayısız projeye imza attım ve hiçbiri yıkılmadı. Bu deprem, 10-11 şiddetinde ve 1 dakika 47 saniye sürdü. Hatay yerle bir oldu. Bilirkişi raporunda geçen etriye (Betonarme yapılarda kolon ve kirişlerde ana donatıyı bir arada tutmayı sağlayan donatı çeliğinden yapılan sargı elemanları) uyumsuzluğunu kabul etmiyorum. Bir sorun olsaydı, belediyeden denetleyenlerden geçmezdi.”

Müşteki avukatı: Aklımızla alay ediyorlar

ANKA’nın haberine göre sanıkların ardından müştekiler ve müşteki avukatları da söz aldı. Müşteki avukatı Seher Eriş, “Deprem çok şiddetliydi, evet. Binanın sağındaki ve solundaki binalar nasıl sağlam? Hadi onu da geçtim. Şu an bu duruşma salonundakiler de depremi yaşadı ama buradalar. Binaları onları dışarı çıkarttı. Yıkım sadece depremin şiddetiyle açıklanamaz. Aklımızla alay ediyorlar” dedi.

Tutuklulukları devam dedecek

Mahkeme heyeti, müteahhit Özkan ve sanık Mehmet Güçlü’nün tutukluluk halinin devamına karar vererek duruşmayı 6 Aralık 2024’e erteledi.

Deprem yargılamalarında bu da oldu: Tutuklu müteahhit, ölenleri suçladıDeprem yargılamalarında bu da oldu: Tutuklu müteahhit, ölenleri suçladı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.