Depremde 146 kişinin öldüğü sitenin müteahhidi aynı zamanda belediyenin de Fen İşleri Müdürüymüş

Kahramanmaraş depreminde yıkılan Hamidiye Sitesi’yle ilgili iddianame düzenledi. Yedi yakınını kaybeden avukat Kübra Nur Kırmacı “Bu facia hatalara göz yumulduğu için oldu. Binanın müteahhidi o dönemde belediyenin de fen işleri müdürüydü” dedi.

Gündem 18 Mart 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı

Kahramanmaraş’ta 6 Şubat depremlerinde Hamidiye Sitesi A Blok’ta 73, C Blok’ta 73 olmak üzere 146 kişinin hayatını kaybettiği sitenin kaçan müteahhidi Ahmet Kara 16 Şubat’ta İstanbul’da yakalanarak tutuklanmıştı.

Kahramanmaraş Cumhuriyet Başsavcılığı tüm delil, belge, proje, fotoğraf ve görüntüleri nihai bilirkişi raporu için Konya Teknik Üniversitesi’ne göndermiş, bilirkişinin raporunda Kahramanmaraş Belediyesi asli kusurlu gösterilmişti. Depremin meydana geldiği 11 ilde yıkılan binalar için belediyenin asli kusurlu gösterildiği ilk rapor olma özelliği de taşıyan rapora göre ruhsatı 1998’de alınan yapının değil 1998 yönetmeliğine, 1975 yönetmeliğine dahi uygun olmadığı, yapının statik projesinde çok hata olduğu belirtilmişti.

Kahramanmaraş’ta depremde 146 kişinin hayatını kaybettiği Hamidiye Sitesi.

Zemin etüdü dahi yapılmadığı belirtilen 34 sayfalık raporda şöyle denmişti:

“Deprem sırasında yapıda meydana gelen toptan göçmenin ana nedeni hazırlanan ve onaylanan taşıyıcı sistem betonarme projesinin gerek 1975 ve gerekse 1998 deprem yönetmelikleri normlarına uygun olarak tasarlanmamış olması, ilgili mercilerce bu hatalı projenin onaylanmış olması ve söz konusu hatalı hazırlanan projenin yerinde sorgulanmadan uygulanmasıdır. Projede yönetmelik normlarının dışında olan sakınılması gereken uygulamalar tolere edilebilir hataların çok üzerindedir. Deprem nedeniyle yıkılan binanın projelendirme, yapım ve iş bitimi aşamalarındaki mevcut durumuna göre yapım sorumlusu müteahhit kooperatif yönetimi, statik proje müellifi, statik fenni mesul ve belediye yapı kontrol birimi asli kuruludur.”

Raporun dosyaya girmesinin ardından soruşturma savcısı sitenin müteahhidi ve o dönemde Kahramanmaraş Belediyesi Fen İşleri Müdürü olan tutuklu Ahmet Kara, Ahmet Kara’nın kardeşi Hamidiye Konut Yapı Kooperatifi Başkanı Ali Kara ve Yönetim Kurulu Üyeleri Talat Özdemir, Cahit Küçükönder, Oğuz Yenipınar, Cengiz Yürürdurmaz ve Selahattin Solacak hakkında ‘Bilinçli taksirle ölüme ve yaralamaya neden olma’ suçundan 22 yıl 6’şar ay hapis istemiyle iddianame düzenlemiş, iddianame Kahramanmaraş 5’inci Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilmişti.

Sitenin müteahhidi ve o dönem Kahramanmaraş Belediyesi Fen İşleri Müdürü olan tutuklu Ahmet Kara, Ahmet Kara’nın kardeşi Hamidiye Konut Yapı Kooperatifi Başkanı Ali Kara ve Yönetim Kurulu Üyeleri Talat Özdemir, Cahit Küçükönder, Oğuz Yenipınar, Cengiz Yürürdurmaz ve Selahattin Solacak hakkında ‘Bilinçli taksirle ölüme ve yaralamaya neden olma’ suçundan 22 yıl 6’şar ay hapis istemiyle iddianame düzenledi.

‘Temelden çatıya kadar her şey hatalı’

Hamidiye Sitesi’nde halası, amcası ve kuzenleri olmak üzere yedi yakınını kaybeden müdahil avukat Kübra Nur Kırmacı bilirkişi raporuna göre yedi kişinin olası kastla yargılanması gerektiğini söyledi. Projenin tamamen hatalı olduğunu ve belediyenin projeyi onaylamak yerine iade etmesi gerektiğini, ancak müteahhidin o dönemde Kahramanmaraş Belediyesi Fen İşleri Müdürü olması nedeniyle bunun yapılmadığını anlatan Kırmacı şöyle dedi:

“146 kişinin hayatını kaybettiği Hamidiye Siteleri’nde temelden çatıya kadar her şey tamamen hatalıdır. Burada tek doğru olan, kat sayısıdır. Bilirkişi raporunda açıkça bu binanın kolonlarının yetersiz olduğu, etriye aralıklarının düzensiz olduğu, zemin etüdünün yapılmadığı ve binada perde duvarı olmadığı açıkça belirtilmiştir. Bu bina yine raporda da açıkça belirtildiği üzere 1975 ve 1998 yönetmeliklerine de açıkça aykırıdır. Burada diğer önemli husus ise raporda belirtildiği üzere bu büyük hatalar nedeniyle projenin onaylanmayıp revize edilmesi gerektiğidir. Ancak bunun yapılmamasının en büyük sebebi bu binanın müteahhidinin o dönemde belediyede de fen işleri müdürü olmasıdır. Yani kuzuyu kurda emanet etmişlerdir. İddianame bilinçli taksirden düzenlenmiş ise de bu kadar bariz hataların olduğu bu dosyada sanıkların hiç şüphesiz olası kasla yargılanması gerekmektedir. Biz de yargılama sürecinde sanıkların olası kastla yargılanması için hukuki mücadelemizi vereceğiz.”

İstanbul’da 6 yıl içinde 7 üzeri deprem olma ihtimali yüzde 47!İstanbul’da 6 yıl içinde 7 üzeri deprem olma ihtimali yüzde 47!

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.