Depremde dokuz kişinin öldüğü apartmanın müteahhidi apartmanı hatırlayamadı

6 Şubat depremlerinde Hatay'da yıkılan Rende Esenpark Evleri'nin müteahhidi A.S.R. hakim karşısına çıktı. Yaptığı binayı hatırlamadığını iddia eden A.S.R "o apartmanı yapıp yapmadığıma dair şu an herhangi bir bilgim yok" dedi.

Gündem 31 Ocak 2024
Bu haber 4 ay önce yayınlandı

Hatay’ın Antakya ilçesi Odabaşı Kavaslı Mahallesi’ndeki dokuz katlı apartmanın 6 Şubat saat 04.17’deki ilk depremde yıkılması ve dokuz kişinin yaşamını yitirmesiyle ilgili olarak Hatay Cumhuriyet Başsavcılığı Deprem Soruşturma Bürosunca yürütülen soruşturmada sona gelindi.
Tutuksuz sanıklar binanın yapım sorumlusu müteahhit 85 yaşındaki A.S.R, proje ve uygulama denetçisi İ.S, kontrol elemanı H.A. ile tutuklu sanıklar statik proje müellifi C.T, yapı denetim sorumlusu G.T, proje ve uygulama denetçisi M.K. hakkında “bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olma” suçundan 22 yıl 6’şar aya kadar hapis talebiyle iddianame hazırlandı. İddianame Hatay 3. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edildi.
İddianamede cumhuriyet savcısı nezaretinde bilirkişilerle olay yerinde inceleme yapıldığı, ancak binanın enkaz halinde olması nedeniyle gözlem çukuru açılarak zemin incelemesi yapılamadığı belirtildi.
Bilirkişideki zemin etüt raporunda birinci sondaj kuyusunda yeraltı suyuna rastlanmadığı, ikinci ve üçüncü sondaj kuyularında ise altıncı metrede yeraltı suyuna rastlandığı kaydedilen iddianamede temel donatı alanlarının, temel zemin emniyet gerilmesinin ve perde donatı alanının ve malzeme kalitesinin yetersiz olduğu belirtildi.

‘Bu apartmanı hatırlamadım’

Binanın yapım sorumlusu müteahhit A.S.R, hakkındaki suçlamaları kabul etmedi.
Yaptığı binayı hatırlamadığını öne süren A.S.R “Bu apartmanı hatırlayamadım. O apartmanı yapıp yapmadığıma dair şu an herhangi bir bilgim yok. Apartmanın yapı denetimcisi G.T’yi de hatırlamıyorum, söyleyeceklerim bundan ibaret” dedi.
Binanın yapı denetim sorumlusu tutuklu sanık G.T. ise yapıma 2017’de başlandığını belirtti.
Binanın yapı ruhsatı ve kullanım izninde imza yetkisini kullandığını ifade eden G.T “Biz projelere uygun olarak yapı denetimi gerçekleştirdik. Ben şirkette imza yetkilisi olarak bulunuyorum. Yapı denetim kuruluşu sahibiyim. Binaları yanımda çalışan yapı denetçisi mühendisler denetler. Bu binada yapı denetimini proje ve uygulama denetçisi olarak mimar İ.S. ve inşaat mühendisi M.K. gerçekleştirdi” diye konuştu.

Binaya hiç gitmemiş

Proje ve uygulama denetçisi İ.S. ise bina yapılırken hasta olduğu için Bodrum’da kızının yanında kaldığını anlattı.
Yapı denetim şirketinin zaman zaman kendisini aradığını kaydeden İ.S “Bana hep ‘Her şey yolunda, gelmene gerek yok’ dediler. Ben o tarihte hiç Hatay’a gitmedim, şirketin denetlediği hiçbir binaya imzamı atmadım. Sadece şirkette isim olarak yer aldım, saha görevine katılmadım. Yapı denetim evraklarında imzam varsa o imzaları benim yerime başkasının attığını düşünüyorum. Binanın yıkıldığından da haberim yok” dedi.

‘Malzeme yanlış yöntemlerle alındı’

Tutuklu sanık statik proje müellifi C.T. de suçsuz olduğunu ileri sürerek “Malzeme alımı konusunda sorumluluğum olmamakla beraber yanlış yöntemlerle alındığına şahit oldum” diyerek kendisini savundu.
Tutuklu proje ve uygulama denetçisi M.K. ve tutuksuz kontrol elemanı H.A. da yıkılan binanın evraklarına imza atmadıklarını, suçsuz olduklarını iddia etti.

Depremde yıkılan binanın müteahhidi Taksim'de yakalandıDepremde yıkılan binanın müteahhidi Taksim’de yakalandı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.