Depremzedeler bir de bununla uğraşıyor: Ağır hasarlı evi soydular

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depreminden saatler sonra ortaya çıkan hırsızlık ve yağma haberleri, depremin üzerinden iki aydan fazla zaman geçmesine rağmen devam ediyor. Malatya’da ağır hasarlı evlere giren hırsızlar evde kapı, pencere, parke bırakmadı.

Gündem 15 Nisan 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı

Maraş’ta 6 Şubat’ta gerçekleşen iki büyük depremin ardından Malatya’da birçok ev hasar gördü. Ağır hasarlı evlerini terk etmek zorunda kalan depremzedeler ise geçen iki ayın ardından eşyalarını almak için döndüklerinde büyük şaşkınlık ve üzüntü yaşadı.

Duvar’dan Didem Barut’un haberine göre ilk depremin hemen ardından 5 yaşındaki oğluyla beraber Ankara’ya giden Özlem Çenkılıç, özel eşyalarını almak ve yasal işlemleri halletmek için Malatya’ya döndü ancak evini tanınmaz halde buldu.

Çenkılıç’ın Yeşilyurt ilçesi Hasbahçe Sitesi’nde bulunan evinden eşyaları çalındı. Ancak çalınanlar sadece değerli parçalar değildi. Daireden kapı, pencere, parke, mutfak dolabı, kombi, elektrik prizi ve hatta doğal gaz borularının bile söküldüğünü gören Çenkılıç büyük şok yaşadı.

Deprem yağmacısı 93 kişi tutuklandıDeprem yağmacısı 93 kişi tutuklandı

Çenkılıç, “Kalacak yerimiz olmadığı için oğlumla beraber Ankara’ya yakınlarımın yanına gittim. Evimizin ağır hasarlı olduğu kesinleşince gelip birkaç parça özel eşyamı, ziynet eşyalarımı almak istedim. İlgili kurumlardan izin alıp eve girdikten sonra hayatımın nasıl paramparça olduğunu gördüm. 3 yıl önce taşındığım ev adeta inşaat haline geri dönmüştü. Hırsızlar bütün evi adeta talan etmişlerdi. Kendi eşyalarımızı geçtim kapı, cam, priz sökmüşler. Elektrik kablolarını bile sökmüşler. Evimi tanıyamadım. Meğer bazı komşular evlerini boşalttıktan sonra kalan daireleri sahipsiz sanıp çalmışlar. Malatya’da kimse kalmadığı için fark edilmedi demek ki” diye yaşadıklarını anlattı.

Darmadağın olmuş insanlara bu yapılmaz

Memur maaşıyla yeniden hayata başlamasının zor olduğunu ifade eden Çenkılıç, “Zaten depremle hayatımız yerle bir olmuştu. Çok şükür canımız sağ. Ağır hasarlı olan evden iki üç parça eşyamızı da alabilirsek bir şekilde idare ederiz diye düşünmüştüm ama tamamen sıfıra çıktım. Elimde avcumda hiçbir şey kalmadı. Evi o halde gördüğüm zaman yaşadığım acıyı anlatamam. Bu vicdansızlık değil mi? Hiç acıma kalmamış. Darmadağın olmuş insanlara bu yapılmaz. Sadece ben değilim onlarca insanın evine girip bir çöp bile bırakmamışlar. Bundan sonrası için bir kadın olarak bir anne olarak destek bekliyorum hayırseverlerden. Elimde avucumda kalmadı. Bir buzdolabı almak bile şu an dünyanın parası” diyerek destek istedi.

Uluslararası Af Örgütü: Deprem bölgesinde işkence yapıldı... Adalet Bakanlığı'ndan açıklamaUluslararası Af Örgütü: Deprem bölgesinde işkence yapıldı… Adalet Bakanlığı’ndan açıklama

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.