Dilan Polat, Erdoğan’a yazdığı mektubu göndermiyor: Gerekçesini 10Haber’e açıkladı

Avukat Hüseyin Kaya, müvekkili Dilan Polat'ın yazdığı mektubun Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a gönderilmesine karşı çıktığını anlattı. Kaya, "Bir mektubun değil, hukukun etkili olmasını istiyoruz" dedi.

Gündem 19 Nisan 2024

Cezaevine girdikleri güne dek lüks hayatlarına dair paylaşımlarıyla dikkati çeken, ancak Kasım 2023’te ‘kara para aklamak’, ‘vergi usul kanununa muhalefet’ ve ‘suç işlemek amacıyla örgüt kurmak ve yönetmek’ suçlamalarıyla tutuklanan fenomen Dilan Polat ve Engin Polat hakkında sürpriz bir karar verildi.

Savcı, haklarındaki soruşturma henüz tamamlanmayan Polat çifti ve diğer tutukluların ‘vergi usul kanununa muhalefet’ suçundan tahliyelerini, ancak diğer suçlamalar için dosya üzerindeki çalışmaların devam ettiğini belirterek tutukluluklarının devamını talep etti.

İstanbul Anadolu 6. Sulh Ceza Hakimliği, bahsi geçen istekleri kabul etti. Gelişmeyi, Polatların avukatı Hüseyin Kaya ile konuştuk.

Bunun ‘yerinde ama çok gecikmiş bir karar’ olduğunu söyleyen Kaya, şöyle devam etti:

“Böyle bir suçlama için kanunumuzda, tutukluluk müyessesine başvurulmaz normalde. Ama davanın niteliği gereği maalesef tüm vatandaşlara uygulananın dışında ağır bir yaptırım uygulandı bugüne kadar vergi suçuyla ilgili. Nihayet netice almış olduk. Yerinde ama çok gecikmiş bir karar.”

‘MASAK değerlendirmesinden sonra tahliye bekliyorum’

Avukat, mayıs ayına dek iddianamenin tamamlanmasını beklediklerini dile getirdi.

“Bazı delillerin toplanmadığını düşündü savcılık. Onlar netleşince iddianamesini yazmak istedi. Bu normal, anormal olan şüphelileri tutuklu tutmak” diyen Kaya, “Sürecin nasıl ilerlemesini bekliyorsunuz?” sorumuza şu yanıtı verdi:

“Ben eksik olan son MASAK değerlendirmesinden sonra diğer suçtan da bütün şüphelilerin tahliye edileceğini, tahliyeden sonra bir ay içinde dava açılacağını düşünüyorum. Davanın da bir tek vergi suçundan açılacağını düşünüyorum. Vergi suçundan dolayı 3 yıl 8 aylık bir ceza var. 3 yıl 8 ay ceza alabilirler.”

Kaya, ikinci bir ihtimal olarak Türkiye’de dönem dönem çıkarılan vergi affına değindi: “Böyle bir durumda çift kalan borçlarını öder, ‘karar verilmesine yer olmadığına dair’ karar da çıkabilir.”

‘Mektubun değil, hukukun etkili olmasını istiyoruz’

Devamında Dilan Polat’ın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’a hitaben kaleme aldığı, ancak ‘gönderip göndermemek konusunda kararsız kaldığı’ mektubun akıbetini sorduk.

Polat, iddianamenin bir an evvel yazılmasını talep ediyor, ‘neden tutuklu bulunduğunu kendine izah edemediğini’ söylüyordu.

Kaya, bu mektubun gönderilmesini istemediğini anlattı. Nedenini sorduğumuzdaysa şu yanıtı verdi:

“Hayır ben gönderilmesini istemedim. Çünkü yeterli derecede, Sayın Cumhurbaşkanı’nın duyacağı şekilde biz avukat olarak medyada zaten konuşuyor, değerlendirme yapıyoruz. Bir mektubun etkili olmasını değil de, hukukun etkili olmasını istediğimiz için.”

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.