DİSK kararını açıkladı: 1 Mayıs’ta yüzümüzü Taksim’e dönüyoruz

Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) bu yıl 1 Mayıs'ı Taksim Meydanı'nda kutlayacaklarını açıkladı.

Gündem 2 Nisan 2024
Bu haber 4 ay önce yayınlandı

Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Genel Başkan Arzu Çerkezoğlu ve Yönetim Kurulu üyeleri ile işçilerin katılımıyla önümüzdeki 1 Mayıs’la ilgili aldıkları kararı kamuoyuyla paylaştı.

DİSK Genel Merkezi önünde yapılan duyuruda Çerkezoğlu 2024 yılındaki kutlamaların Taksim Meydanı’nda olacağını belirtti. Çerkezoğlu Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) meydanın işçilere yasaklanmasına karşı verdiği ihlal kararını hatırlatarak şunları kaydetti:

“Taksim Meydanı 1977’den beri yüreğimizdeki yaradır; yeniden yasaklandığı 2013’ten beri en büyük hasretimizdir… Bu yıl, 2024 1 Mayıs’ında yüzümüzü Taksim’e dönüyoruz. Dünyanın her yerinde olduğu gibi ülkemizde de işçilerin ve emekçilerin, 1 Mayıs’ı kendi belirledikleri, kentin en merkezi meydanlarında, İstanbul’da da Taksim’de coşkuyla kutlama hakkı vardır. Kararları herkes için bağlayıcı olan Anayasa Mahkemesi kararını verdi ve bu karar kesin: 1 Mayıs’ta Taksim’de olmak her işçinin, emekçinin hakkıdır. Bu hakkı engellemek hukuk dışıdır.

‘Taksim’de olmamızı engellemek suç olur’

Bizlerin 1 Mayıs’ta Taksim’de olmasını engellemek hukuk tanımazlık olur, anayasal düzene karşı bir suç olur.  Anayasa’nın tanınmadığı yerde ekmek olmaz, adalet olmaz, hürriyet olmaz. O yüzden 2024 1 Mayıs’ında Taksim’de olmak ekmeğimize sahip çıkmaktır, adalete ve hürriyete sahip çıkmaktır, Cumhuriyet’e demokrasiye sahip çıkmaktır ve en önemlisi ülkemize sahip çıkmaktır.

Ayrıca üyesi olduğumuz Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu ITUC 4 Mart’ta tüm dünyada kapsamlı bir ‘Demokrasi’ kampanyası başlattı. Bizler de DİSK olarak ‘Demokrasi işçinin ekmeğidir’ diyerek işyerinde, toplumda ve dünyada demokrasiyi ve aslında yeni bir toplumsal düzeni inşa etmeyi hedefleyen bu kampanyanın aktif bir parçası olacağız. Taksim’in 1 Mayıs’ta işçilere kapatılması, tüm antidemokratik uygulamaların ve hukuksuzlukların simgesi haline gelmiştir. İşçi sınıfının dünya çapında yürüttüğü ‘Demokrasi’ kampanyasına bizler 1 Mayıs’ta Taksim’de olma irademizi büyüterek güç vereceğiz.

‘Kararımız kesin, yüzümüzü Taksim’e döneceğiz’

1 Mayıs 2024’te şimdi demokrasi zamanı, şimdi Taksim zamanı diyoruz! 1 Mayıs 2024’te DEMOKRASİ ŞİMDİ, TAKSİM ŞİMDİ diyoruz! Kararımız kesindir: Bizler İstanbul’da 1 Mayıs sabahı bir elimizde karanfil, bir elimizde çocuklarımızla yüzümüzü Taksim’e dönecek ve yürüyeceğiz.”

AYM Taksim Meydanı’nın yasaklanmasıyla ilgili ‘hak ihlali’ kararı vermişti.

AYM Taksim’in sembolik değerini tescillemişti

AYM İstanbul Valiliği’nin 2014 ve 2015 yıllarında 1 Mayıs kutlamalarını engellemesine dair başvuruya ilişkin kararını Aralık 2023’te açıklamış, Taksim’in işçilerin ‘ortak hafızası’ ve ‘sembolik değeri’ olduğunu vurgulamıştı.

Hak ihlali kararında ‘kendisini o kültürün parçası gören herkesin orada bulunma hakkı olduğu’ kaydedilmişti.

Ayrıca İstanbul Valiliği’nin Taksim Meydanı’nda kutlamaya izin vermemesi ‘mekan seçme serbestisinin kategorik olarak yasaklanması’ olarak değerlendirilmiş ve bunun kabul edilemez olduğu belirtilmişti.

2023’te Taksim’e çıkmak isteyenler gözaltına alınmıştı

İstanbul’da işçi sendikaları geçen sene 1 Mayıs’ı Maltepe Meydanı’nda kutlarken Taksim’e çıkmak isteyen gruplar gözaltına alınmıştı. Çağdaş Hukukçular Derneği İstanbul Şubesi bu kişilerin sayısının 100’ü aştığını bildirmişti.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.