Diyanet bir öyle bir böyle: Hamas’a ‘terör örgütü’ diyen bildiride imzası var!

Diyanet İşleri Başkanlığı'nın Almanya'da Hamas’a ‘Terör örgütü’ diyen bir bildiride imzacı olduğu ortaya çıktı. Söz konusu bildirinin Türkçesinin yayımlanmaması ayrı bir soru işareti yarattı.

Gündem 1 Temmuz 2024

Hamas’ın 7 Ekim 2023’deki Aksa Tufanı Operasyonu’nda 1200’den fazla İsrailli öldürülmüş, 250 kadarı da esir alınmıştı. Saldırıyı takip eden İsrail misillemesinin adeta katliama dönüşmesinin üstünden de dokuz ay geçti. Bu süre zarfında İsrail saldırıları nedeniyle 37 bin 858 Filistinli öldürüldü, 86 binden fazlası yaralandı. Bu saldırılara karşı sesini en yüksek noktadan çıkartan ülkelerin başında da Türkiye vardı.

7 Ekim’in ardından bir süre itidal çağrıları yaparak denge diplomasisi izleyen Ankara 26 Ekim 2023’de Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın çıkışıyla tavrını netleştirmişti. Erdoğan 26 Ekim’deki AK Parti grup toplantısında “Hamas terör örgütü değil, kurtuluş ve mücahitler grubudur” ifadelerini kullanmıştı. O günden bu yana Hamas’ın terör örgütü olmadığını daha sık dile getiren Erdoğan’ın Hamas’ın üst yönetimiyle derin ilişkisi olduğu da biliniyordu. Nitekim 2014 yılını anımsayacak olursak Hamas’ın siyasi kanadı liderlerinden Halid Meşal’in Konya ziyareti kendisini hemen hatırlatacaktır. Meşal 2014 yılında AK Parti Konya 5’inci Olağan Kongresi’ne katılmıştı. Salondaki vatandaşlar “Mücahit Meşal”, “Hamas sana canım feda” ve “Kahrolsun İsrail” tezahüratları yapmıştı. Peki, tavır da ilişkiler de böyleyken Diyanet ne yapıyor?

Yetkin Report Genel Yayın Yönetmeni Murat Yetkin dikkat çeken bir haberle gündemde. O da yazının gündemi epey meşgul edeceğini biliyor ki “Şimdi okuyacağınız ifadelerin bana ait olmadığını, muhatap alınması gereken biri varsa onun da ilahiyat doktoru Ali Erbaş yönetiminde, vergilerimizle yaşayan Diyanet İşleri Başkanlığı olduğunu trol terörü ihtimaline karşı baştan belirtmek isterim” diye başlıyor yazıya. İddia Diyanet’in Hamas’a Almanya’da başka, Türkiye’de başka tavır aldığı yönünde.

‘Hamas vahşeti kayıtsız şartsız kınanmalı’

Almanya’nın Düsseldorf şehrinde 16 Ekim 2023’de yapılan bir “diyalog toplantısı” ve basın bildirisi gündemde. Bildirinin Hamas’a karşı tutumu da Ankara’nınkiyle taban tabana zıt. Bu sebepledir ki Almanca metnin Türkçe’sine yer verilmemiş.

Bildiride yer alan ifadeler şöyle:

“Hamas tarafından İsrail halkına karşı işlenen vahşetin kayıtsız şartsız kınanması ve rehinelerin Hamas tarafından derhal serbest bırakılması gerektiği konusunda mutabık kalınmıştır. Derhal serbest bırakılmalıdır.”

“Hamas terörü bölge genelinde sayısız masum insana tarifsiz acılar yaşatmıştır. Hamas’ın terörist saldırılarının sokaklarımızda alkışlanmasına ve hatta görmezden gelinmesine izin vermeyeceğiz.”

Bildirinin yayımlandığı VIKZ nedir?

VIKZ, yani İslam Kültür Merkezleri Derneği “1973 yılında Köln’de kurulmuş bir İslam dini topluluğudur ve bağımsız, partizan olmayan, kar amacı gütmeyen bir dernektir” diye tanıtıyor kendisini sitelerindeki hakkımızda bölümünde. Biz de Yetkin’in yazısından hareketle daha yakından inceleyelim:

“İslam Kültür Merkezleri Birliği, 1973’te yine Köln’de Nakşibendi tarikatına bağlı Süleymancılar tarafından kurulmuş; Süleyman Hilmi Tunahan’ın izinden gidiyorlar. Cemaatin başında halen Tunahan’ın kızının torunu Alihan Kuriş bulunuyor. Kuriş, Refah Partisinden Antalya Milletvekili seçilip 28 Şubat süreci ardından Mesut Yılmaz’ın Anasol-D hükümetinde “partisiz bakan” olan, cemaatin önceki liderlerinden Ahmet Denizolgun ve 2018-2023 dönemi AK Parti İstanbul milletvekili Süleyman Denizolgun’un yeğeni. Din ve siyasetin iç içe olduğu bir Cemaatin ve ailenin üyesi. VIKZ’nin başında ise halen Ali Yılmaz bulunuyor.”

‘Antisemitizmin hiçbir türünün Kuzey Ren-Vestfalya’da yeri yoktur’

Yetkin’in haberinde basın bildirisinin son ifadelerine de yer veriliyor:

“Hep birlikte Hamas’ın dünya çapındaki Yahudi kurumlarına saldırı çağrısını mümkün olan en güçlü şekilde kınıyoruz. Antisemitizmin hiçbir türünün Kuzey Ren-Vestfalya’da yeri yoktur. Bu ruhla diyalog içinde olmaya devam edeceğiz.”

Hamas’ın İsrail’e 7 Ekim saldırısından 9, İsrail’in Gazze’deki Filistinlilere yönelik halen devam eden saldırısının başlamasından sekiz gün sonra yapılan toplantı çağrısını İçişleri Bakanlığı Müsteşarı Juliane Seifert yapmış. Toplantıya Kuzey Ren-Vestfalya Eyaleti Federal ve Avrupa İşleri, Uluslararası İlişkiler ve Medya Bakanı Nathanael Liminski de katılmış.

Kuzey Ren-Vestfalya eyaleti dışında bildiride kurumsal imzası bulunan kuruluşlar şöyle:

DİTİB Kuzey Ren-Vestfalya Eyalet Birliği
Kuzey Ren-Vestfalya İslam Dini Cemaati
İslam Kültür Merkezleri Birliği, Eyalet Birliği VIKZ NRW
Almanya Müslümanları Merkez Konseyi, NRW Bölge Birliği

Yetkin yazıda bir başka konuya da dikkat çekiyor. Hamas’ı terörist ilan edip kınayan bildirinin Türk basınına sadece “Süleymancılar İsrail’e destek oldu” minvalinde servis edildiği ve DİTİB’in imzasının saklanmaya çalışıldığını söylüyor.

Haberler Yerlikaya ziyaretine denk geldi

Haberin devamında “Geçen Ekim ayında yapılan bu toplantıya dair haberlerin de tam İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın Almanya İçişleri Bakanı Nancy Faeser ile 27 Haziran’da Berlin’de yaptığı önemli görüşmenin hemen öncesinde, 25 ve 26 Haziran tarihlerinde Türk basınında yer alması”na dikkat çekiliyor.

Öte yandan DİTİB Başkanı Kuzey’in 28 Aralık 2023’te Alman Federal Hükümetine yazdığı “açık mektupta” Filistin halkının yaşadığı “insani trajediden” söz edildiği ancak İsrail’in kınanmadığı da ifade ediliyor.

Hacda vize muamması... Diyanet Türkleri şikayet mi etti? Biri 'evet' diğeri 'hayır' diyorHacda vize muamması… Diyanet Türkleri şikayet mi etti? Biri ‘evet’ diğeri ‘hayır’ diyor

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.