‘Türk ordusu Irak’ın Duhok kentinde sivillere saldırdı’ iddiasına yalanlama geldi

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) Duhok’ta sivillere saldırdığına dair iddiaların asılsız olduğu duyuruldu. Görüntülerin Filistin’de kaydedildiği ve manipüle edilerek yayıldığı belirtildi.

Gündem 18 Eylül 2024
Fotoğraf: AA

Son günlerde sosyal medyada hızla yayılan bir iddia kamuoyunda yankı uyandırdı. Türk ordusunun Irak’ın Duhok kentinde sivillere saldırdığı, bir araca ateş açtığı öne sürülüyordu. Ancak iddia Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi (DMM) tarafından yalanlandı. DMM iddianın tamamen asılsız olduğunu ve görüntülerin farklı bir bölgede, farklı bir olayla bağlantılı olduğunu savundu.

Yapılan açıklamada iddiaların gerçek dışı olduğu ve görüntülerin aslında Duhok’ta değil, Filistin’in Batı Şeria bölgesinde kaydedildiği söylendi. İşgalci İsrail askerlerinin bir kamyon şoförüne yönelik saldırısını içeren görüntüler Duhok’ta yaşandığı izlenimiyle paylaşılmıştı.

DMM’nin açıklamasında şöyle dendi: “İddiaya konu olan görüntülerin Duhok’ta değil, Batı Şeria’daki El Halil bölgesinde kaydedildiği tespit edilmiştir. Görüntüler, İsrail askerlerinin bir kamyon sürücüsüne saldırdığı ve aracın lastiklerine ateş ettiği anları içermektedir. Ayrıca İbranice konuşmaların anlaşılmaması için görüntülere müzik eklenmiştir.”

Kurumun açıklamasında dikkat çeken bir başka nokta, görüntülerin bilinçli olarak manipüle edildiği yönündeydi. Videonun orijinal sesinde İbranice konuşmaların yer aldığı ve bu konuşmaların fark edilmemesi için videoya müzik eklendiği tespit edildi.

İsrail'den Kahire görüşmelerine yalanlamaİsrail’den Kahire görüşmelerine yalanlama

 

'Ben Alevi-Kürt birini Cumhurbaşkanı seçtirir miyim?' yazısına yalanlama‘Ben Alevi-Kürt birini Cumhurbaşkanı seçtirir miyim?’ yazısına yalanlama

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.