Dokuz günlük tatilin trafik raporu: 72 ölü, 12 bin 274 yaralı

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya dokuz günlük bayram tatilinde 7 bin 216 trafik kazası meydana geldiğini belirterek 72 kişinin hayatını kaybettiğini ve 12 bin 274 kişinin yaralandığını açıkladı.

Gündem 25 Haziran 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı
Bayram tatilinde 48 ilde ölümlü kaza meydana geldi.

Dokuz günlük bayram tatilinde kimi memleketine, kimi tatil beldelerine gitmek için yola çıktı ama bazı yolculukların sonu acıyla bitti. Trafik canavarı bayram tatilinde 72 aileye yası yaşattı.

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya Ankara’daki Polis Müzesi Şehit Demet Sezen Konferans Salonu’nda düzenlediği basın toplantısında dokuz günlük Kurban Bayramı tatiline ilişkin trafik verilerini açıkladı.

Yerlikaya trafiğin terör, asayiş ve uyuşturucu gibi en önemli güvenlik problemlerinin başında geldiğini belirterek “Önlenebilir halk sağlığı sorunu’ olarak tanımlanan trafik kazalarını en aza indirmek için büyük bir çaba içindeyiz. Gece ve gündüz çalışan trafik ekip sayılarımızı artırdık. Denetim sayılarımızı artırdık. Denetim sayıları arttıkça kaza oranlarında büyük düşüşler yaşanıyor. Özellikle virajlı ve hız yapmaya müsait yollarda radar sayılarını artırdık” diye konuştu.

‘Ufak bir kamp’ diye yola çıkan genç çifti kaza ayırdı‘Ufak bir kamp’ diye yola çıkan genç çifti kaza ayırdı

Ardından Eskişehir’deki görev yapan trafik polisi Nihal Uzpeder’in Bursa-Antalya seferi yapan otobüste hayati uyarılarda bulunduğunu anımsatan Bakan Yerlikaya salondaki Uzpeder’i sahneye davet ederek tebrik etti. Yerlikaya “Nihal Uzpeder yolculara mutlaka ama mutlaka emniyet kemeri takmaları gerektiğini söyledi ve o otobüs maalesef Kütahya’da şarampole yuvarlandı. Şükürler olsun ki kazada sadece beş vatandaşımız hafif şekilde yaralandı. Neden? Çünkü o otobüsteki yolcularımız Nihal polisimizin o uyarısından sonra emniyet kemerini takmışlardı” dedi.

Uzpeder ise bu olaydan sonra kendisine teşekkür eden yolcuları gördüğünde çok duygulandığını ve ağladığını söyledi.

Daha sonra 2023 ve 2024 yılına ilişkin bayram tatili verileni kıyaslayan Yerlikaya, “2024 yılında Ramazan Bayramı’nda 11 milyon 236 bin araç otoyolları çıktı. Ama gelin görün ki, Kurban Bayramı’nda 21 milyon 67 bin araç otoyolları kullanıyor. Yani araç hareketliliği yüzde 87,5 artmış” dedi. Yerlikaya bu artışa oranla personel ve denetim sayısını artırdıklarını söyledi.

2023 Kurban Bayramında 7 bin 408 trafik kazası meydana geldiğini belirten Yerlikaya, “Bu yıl ise 7 bin 216 kaza yaşandı. Bu yıl 33 ilimizde 72 can kaybı yaşanırken, 48 illimizde ölümlü kaza meydana gelmedi. Daha önceki bayramda 47 ilimizde ölümlü kaza olmuştu. 2023’te 110 can kaybı, 13 bin 236 kişi yaralanırken, bu bayram 12 bin 274 kişi yaralandı” diye konuştu.

Yerlikaya Kurban Bayramı’nda kaza sebeplerini ise şöyle sıraladı:

“Yüzde 39,1 ile aşırı hız, yüzde 15 ile geçiş önceliğine uymamak, yüzde 11,5 ile hatalı sollama, yüzde 8,6 ile arkadan çarpma.”

Sinop'ta kahreden kaza: İkisi doktor dört kişi öldüSinop’ta kahreden kaza: İkisi doktor dört kişi öldü

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.