Dorukhan’ın şüpheli ölümünde top Yargıtay’da

İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı'nın emekli general Büyükışık'ın oğlunun şüpheli ölümüyle ilgili 'kovuşturmaya yer yok' kararı Adalet Bakanlığı'ndan dündü. Bakanlık savcılığın kararını kanun yararına bozulması için Yargıtay'a gönderdi.

Gündem 19 Aralık 2023
Bu haber 9 ay önce yayınlandı

Emekli Tümgeneral Ethem Büyükışık’ın 2018 yılında şüpheli şekilde hayatını kaybeden oğlu Dorukhan Büyükışık ile ilgili soruşturmada yeni bir gelişme yaşandı: İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı’nın Dorukhan Büyükışık’ın ölümüyle ilgili onlarca polis hakkında başlattığı soruşturmada ‘Kovuşturmaya Yer Olmadığına’ karar vermesi üzerine Adalet Bakanlığı devreye girdi ve kararın bozulmasını istedi.
Oğlunun ölümünü aydınlatmak için mücadelesini sürdüren Büyükışık Başsavcılığın kararının ardından harekete geçmiş, Adalet Bakanlığı’na müracaat ederek “kanun yararına bozma” talebinde bulunmuştu.
Veryansın TV’nin haberine göre dilekçeyi inceleyen Adalet Bakanlığı birden çok rapor ve mütalaada Dorukhan Büyükışık’ın ölümünün şüpheli olabileceğine ilişkin değerlendirme ve tespitte olduğunu belirterek İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı’nın ‘Kovuşturmaya Yer Yok’ kararının bozulmasını istedi. Adalet Bakanlığı’nın kanun yararına bozma talebini Yargıtay Ceza Genel Kurulu kesin karara bağlayacak.

Delillerde tahribat vurgusu

Bakanlığın kararında İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı’nın şüpheli ölüm olayı için başlattığı soruşturma ve olay yeri inceleme görüntüleriyle konuşmaların olduğu video ile ilgili raporda tahribat yapıldığı gerekçesiyle başlatılan soruşturmanın paralel yürütülmesi gerektiği belirtildi.

Bakanlık delillerin toplanmasını istedi

10Haber’in de yakından takip ettiği olay hakkında Adalet Bakanlığının aldığı kararda her iki dosya kapsamında elde edilen bilgi, belge ve tüm delillerin karşılaştırılarak yeniden değerlendirilmesi, çelişkili ve birbiri ile örtüşmeyen hususlarda şüpheli, tanık ve ilgililerin beyanlarına başvurulması ve gerek görülmesi hâlinde olay yerinde keşif yapılarak alanında uzman bilirkişi ve kurumlardan bilirkişi raporu alınması, olayın aydınlatılmasına yarar sağlayacak delillerin toplanması istendi.

Ne olmuştu

Ethem Büyükışık’ın 27 yaşındaki oğlu Dorukhan Büyükışık 13 Mayıs 2018 tarihinde İzmir Narlıdere’de bulunan evlerinin yakınında yürüyüşe çıkmış ve sabah saatlerinde Dorukhan Büyükışık’ın cansız bedeni bölgedeki bir inşaat şantiyesinin yanında bulunmuştu.

Olay yerine gelen polisler Dorukhan Büyükışık’ın intihar ettiğini iddia etmiş, Adli Tıp Uzmanı ‘Yüksekten düşme bulgusu yok’ dese de polis yeterli tahkikat yapmamıştı. Söz konusu olay yeri videolarının yıllarca saklandığı, bölgedeki kamera kayıtlarının da yok edildiği tespit edilmişti.

Oğlunun ölümüyle ilgili büyük bir mücadele başlatan baba Ethem Büyükışık olayın cinayet olduğunu iddia etmişti. İddiasına ilişkin çok sayıda resmî rapor hazırlatan baba Ethem Büyükışık dosyanın kapatılması için hem Jandarma, hem Emniyet, hem Yargı, hem de Adli Tıp’taki bazı personelin cinayeti birlikte örtbas etmeye çalıştığını ortaya koymuştu. Jandarma Kriminal Laboravutar Amirliği polisin olay yerinde çektiği görüntülerdeki konuşmaları değiştirip düzmece rapor hazırlamıştı.

Ancak daha sonra  Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı polislerin olay yeri inceleme görüntüleri ve konuşmalarının bulunduğu video ile ilgili hazırlanan raporda tahribat yaptığı gerekçesiyle Jandarma Kriminal Laboratuvar Amirliğine bağlı iki personel hakkında iddianame hazırlamıştı.

İddianamede raporu hazırlayan jandarma personelinin konuşma dökümünü değiştirdikleri belirtilmiş, şüphelilerin ‘gerçeğe aykırı bilirkişilik’ nedeniyle cezalandırılması istenmişti.

Kılıçdaroğlu'ndan adalet arayan Büyükışık'a ziyaretKılıçdaroğlu’ndan adalet arayan Büyükışık’a ziyaret

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.