Eğitim-İş başkanından stajyerin ölümüne tepki: MESEM ucuz işçi pazarı oldu  

Eğitim-İş Genel Başkanı Kadem Özbay staj yaptığı fabrikada sac bükme makinesine kafası sıkışan 14 yaşındaki çocukla ilgili “MESEM sonlandırılsın, ucuz işçi pazarı oldu” dedi.

Gündem 18 Ocak 2024
Bu haber 6 ay önce yayınlandı

İstanbul Esenyurt’ta staj yaptığı fabrikada kafası sac bükme makinesine sıkışan 14 yaşındaki çocuk kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetti.

Akçaburgaz Mahallesi’ndeki demir-çelik fabrikasında staj yapan Mesleki Eğitim Merkezi (MESEM) öğrencisi Arda Tombul 9 Ocak’ta dengesini kaybederek kafasını sac bükme makinesine sıkıştırmıştı.

Hastaneye kaldırılan Tombul müdahalelere rağmen altı gün sonra yaşamını yitirdi. Tonbul’un cenazesi defnedilmek üzere memleketi Giresun’a gönderildi.

Olayla ilgili soruşturmada fabrika müdürü H.Ö. ile İş Sağlığı Güvenliği Uzmanı Ö.K. gözaltına alındı. Adliyeye sevk edilen H.Ö. ile Ö.K. tutuklandı.

Baba: Çocuk 16 dakika kalmış makinede, kimse yokmuş

Baba Raşit Tombul olayla ilgili olarak “Çocukların o makineyi kullanması kesinlikle yasak. Ancak ustasıyla beraber yapar bunu. O esnada ustasının işi çıkmış, oradan ayrılmış. Çocuk merak ediyor, öğrenme arzusu da var, kafasını makinenin arasına sokmuş” dedi. Baba Tombul şöyle devam etti: “O esnada haberi olmadan pedala ayağı dokunmuş ve kafasını sıkıştırmış. Olay yerinde 16 dakika kalmış makinede. Kimse yokmuş. Bir görevli olmuş olsa belki çocuğum ilk darbede kurtulabilecekmiş. 16 dakika çok uzun süre. Kazada büyük ihmal olduğunu görüyoruz. Bu ihmalkarlığın da üzerine düşülmediğini, gizlendiğini görüyoruz.”

CHP’li vekilin öğretmenlerle ilgili sözlerine tepki: Eğitim-İş özür dilemeye çağırdıCHP’li vekilin öğretmenlerle ilgili sözlerine tepki: Eğitim-İş özür dilemeye çağırdı

Eğitim-İş’ten tepki: MESEM’e kan bulaştı

10Haber’e konuşan Eğitim-İş Genel Başkanı Kadem Özbay da staj yaptığı fabrikada sac bükme makinesine kafası sıkışan 14 yaşındaki çocukla ilgili “MESEM sonlandırılsın, ucuz işçi pazarı oldu” diye tepki gösterdi.

Kadem Özbay Mesleki Eğitim Merkezleri (MESEM) için “Hem çocuk işçiliğinin, hem de eğitime ayrılması gereken kamu bütçesinin sermayeye aktarımının yasal kılıfı olan MESEM’e, tam da uyardığımız üzere kan bulaştı” dedi.

“Meslek Eğitim Merkezleri’ni (MESEM) kamuoyuna duyuran ilk sendika olarak bu yolla çocukların eğitim hakkının ellerinden alındığını, bunun Milli Eğitim Temel Kanunu ile çeliştiğini, çocukların sermayeye ucuz işçi olarak feda edildiğini duyurmuştuk” diyen Özbay şöyle devam etti:

“Eğitim-İş olarak çağrı yapıyoruz: ‘Eğitimde feda edilecek fert yoktur’ diyen bir başöğretmenin kurduğu bu cumhuriyette çocuklarımızı, ülkenin geleceğini böyle feda edemeyiz! Arda’nın ölümünün asıl sorumlusu MESEM denen sistemdir ve yargılama da çözüm de bu sisteme uzanmalıdır.

Bu trajedi, utanç vesikası olan MESEM’lerin sonlandırılması ve mesleki eğitim denen kavramın sermayeye ucuz işçi pazarı olmaktan çıkarılması için vesile yapılmalıdır.”

Restore edilen bina çöktü: Staj yapan genç mimar öldüRestore edilen bina çöktü: Staj yapan genç mimar öldü

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.