Ehliyet ve kimlik kargaşası: Son gün 31 Aralık mı ?

Sosyal medyada haftalardır süren "eski kimlik ve ehliyet yenilemek için son tarih 31 Aralık" iddiaları yalanlandı. Dezenformasyon ile Mücadele Merkezi, ehliyetler için 2024 sonu dedi, kimlikler için tarih vermedi.

Gündem 25 Aralık 2023
Bu haber 6 ay önce yayınlandı

Eski sürücü belgesi ve kimlik kartlarını 31 Aralık’tan önce yeniletmeyenler için yüklü para cezaları kesileceği iddiaları günlerdir sosyal medyada gündem olmuştu. Bir çok basın kuruluşu, bu iddiaları gündeme getirmişti. İddianın ardından yeniletme işlemleri için Nüfus Müdürlüklerinde yoğunluk olmuştu.

Ancak Dezenformasyonla Mücadele Merkezi (DMM), sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı paylaşımda iddiaların asılsız olduğunu söyledi. Kimlik kartlarının değiştirilmesi ile ilgili belirlenmiş son tarih bulunmadığını, eski tip sürücü belgelerinin değiştirilmesi için belirlenen son tarihin ise 31 Aralık 2024 olduğunu söyleyen DMM, “Bazı basın yayın organlarında yer alan, “Ehliyet ve kimlik kartlarının yenilenmesi için son tarih 31 Aralık 2023, yenilemeyenlere ceza kesilecek” iddiası doğru değildir” dedi.

Çipli kimlik kartı başvurusu yurt içinde, Genel Müdürlük web portalı üzerinden ya da Alo 199 Çağrı Merkezi aracılığıyla randevu alınarak veya randevusuz olarak nüfus müdürlüklerine, yurt dışında ise dış temsilciliklere yapılıyor.

İlk defa kimlik kartı başvurusu; nüfus cüzdanı, uluslararası aile cüzdanı, pasaport, sürücü belgesi, memur cüzdanı, avukat kimlik kartı, askeri kimlik kartı, basın kartı veya muhtarlıkça düzenlenmiş talep belgesi gibi kimlik belgesi yerine geçen fotoğraflı belge ve bir adet son altı ay içerisinde çekilmiş biyometrik fotoğraf ile yapılıyor. Kartın geçerlilik süresi ise 10 yıl.

 

 

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.