Ek KDV velileri isyan ettirdi ama dernek başkanı ‘normal’ diyor

Özel okullar yeni vergi düzenlemesiyle yüzde 8'den yüzde 10'a yükselen KDV farkını erken kayıt yaptıran velilerden istemeye başladı, veliler tepki gösterdi. 10Haber’e konuşan TÖZOK Başkanı “Talep doğal, MEB’in de bu yönde görüşü var” dedi.

Gündem 18 Aralık 2023
Bu haber 5 ay önce yayınlandı

Özel okullar erken kayıt yaptıran velilerden ek KDV istedi. 10 Temmuz 2023’te yapılan yeni vergi düzenlemesiyle yüzde 8’e tabi olan mal ve hizmetlerin KDV oranı yüzde 10’a yükseltilmişti.

Sabah’ta yer alan habere göre özel okullar, çocuklarını erken kayıt döneminde kaydettirip yıllık ücretini peşin ödeyen velilerden eğitim yemek ve servis ücretleri için yüzde 2’lik KDV farkını talep etmeye başladı.

Birçok özel okulda velilere mesajlar gönderilerek yıl sonuna kadar farkın yatırılması istendi.  Bazı okullar sadece eğitim ücreti için bazıları ise hem yemek hem eğitim hem de servis ücretine ayrı ayrı yüzde 2 KDV farkı istiyor. İsyan eden veliler hukuki haklarını kullanacaklarını belirterek, “Hukuki olarak ödeme yaptığımız tarihte fatura kesilmeliydi ve o günkü KDV oranı baz alınmalıydı. Okullar faturayı hemen kesmiyor, cebinde tutuyor, mağdur veliler oluyor” diyor.

Özel okullara rekabeti ihlal soruşturmasıÖzel okullara rekabeti ihlal soruşturması

10Haber’e konuşan Türkiye Özel Okullar Derneği(TÖZOK) Başkanı Zafer Öztürk farkın velilerden istenmesinin normal olduğunu, Milli Eğitim Bakanlığı’nın da bu yönde görüşü olduğunu belirtti.

Daha önce yapılan düzenlemeyle KDV’nin yüzde 8’den yüzde 1’e indirildiğini hatırlatan Öztürk “O zaman okullar yüzde 7’lik farkı velilere iade etti. Çünkü bu tamamen devleti ilgilendiren matrahtır. Bu para okulun kasasına girmiyor o yüzden bunu talep etmesi de gayet doğal. Bu ücreti talep etmeyen özel okullar da var ama geneli talep ediyor” dedi.

Velilerin faturanın ödeme tarihinde kesilmesi gerektiğine ilişkin eleştirilere ise “Velinin ödemeyi peşin yapması önemli değil çünkü ona fatura kesilemiyor. Okulların faturası eğitim-öğretim döneminin başlangıcında kesilebiliyor. Henüz almadığınız bir hizmetin faturası kesilemez. Erken kayıtta veliler indirimli fiyatlardan yararlanıyor ama o an fatura kesilemiyor. Makbuz veriliyor. Vergi düzenlemesi temmuz ayında yapıldı. Dolayısıyla eylülde kesilen faturaya KDV yüzde 10 olarak yansıyor. Milli Eğitim Bakanlığı yönetmeliklerimizde KDV dahil fiyat açıklama zorunluluğu koyuyor. Biz fiyatlarımızı 31 mayısa kadar açıklamak zorundayız. Milli Eğitim Bakanlığı’na sorduğumuzda da bize verilen ‘Tabii ki bu farkı alacaksınız’ diye verilen görüş var” yanıtı verdi.

Özel okullarda 20 bin kontenjan açıldıÖzel okullarda 20 bin kontenjan açıldı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.