Erdal Beşikçioğlu sokak hayvanları projesini anlattı: Toplamayacağız, eğitip görevlendireceğiz

Etimesgut Belediye Başkanı Erdal Beşikçioğlu sokak hayvanlarının öldürülmesini öngören yasaya karşı proje geliştireceklerini açıkladı. Beşikçioğlu "Can dostlarımızı belediyede görevlendireceğim, bekçiye ihtiyacımız var'' dedi.

Gündem 1 Ağustos 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı

Sokak köpeklerinin belediyeler tarafından sokaklardan toplanıp tamamen belirsiz bir akıbete gönderilmesini emreden tartışmalı kanun Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde kabul edildi ve yasalaştı.

Böylelikle önceki yasada yer alan ve sokak köpekleri için ‘yakala-kısırlaştır-sal’ diye adlandırılan yöntemden vazgeçildi ve belediyelere sokak köpeklerini sokaklardan toplama görevi verildi.

Belediyeler toplanan köpekler için barınaklar kuracak. Barınağa aldığı sokak köpeklerini de sahiplendirmeye çalışacak.

Peki sahiplenilmeyen hayvanlar ne olacak? Yasa bu konuda hiçbir şey söylemiyor. Dolayısıyla o köpeklerin doğal ömürlerini tamamlayana kadar barınaklarda kalmaya devam edeceği gibi bir sonuç çıkıyor. Ancak barınaklarda şartların ne denli kötü olduğu biliniyor. Kaldı ki, mevcut barınakların sayısı da toplam 10 milyona ulaştığı öne sürülen sokak köpeklerini almaya yeterli değil. O yüzden bu yasanın gerçekten uygulanıp belediyelerin sokak köpeklerini toplamaya başlaması durumunda toplu köpek ölümlerinden endişe ediliyor. Hayvan severlerin yasaya ilişkin en temel itirazı da bu zaten.

Bu anlamda yasaya uymayan belediyelere de ceza öngörülmüş durumda. 31 Mart yerel seçimlerindeki tablo düşünüldüğünde bu durum en çok CHP’yi zorlayacak.

CHP’li Etimesgut Belediye Başkanı Erdal Beşikçioğlu ise yasaya tepki göstererek sokak hayvanlarına yönelik bir proje hayata geçireceklerini söyledi. Buna göre köpekler eğitimden geçirilecek ardından da belediyenin park ve binalarında ‘görevli’ olarak yer alacak.

Beşikçioğlu şunları söyledi: ”Katliamdan yasa olmaz. Ben belediye başkanı olarak can dostlarımızı belediyede görevlendireceğim. Belediyenin bir sürü garajı var. Bunlara sahip çıkacak bir can dostuna ihtiyacımız var. Binalarımıza da bekçiye ihtiyacımız var.”

‘Köpekler toplanmayacak’

Beşikçioğlu, belediyenin veterinerlik biriminin başına önceden Türk Silahlı Kuvvetleri’nde görev yaparak mayın arama köpeklerinin eğitimini üstlenmiş bir müdür getirileceğini söyledi. Köpeklerin toplanmayacağını, yurttaşların getirmesini bekleyeceklerini belirten Beşikçioğlu “Bu hayvanları eğiterek belediyenin içerisindeki sosyal tesislerde ömür boyu sağlık ve mama garantisiyle görevlendireceğiz” dedi.

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.