Altı yılda yediye katlandı: Doktor göçünde rekor artış

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “gidiyorlarsa gitsinler” dediği doktorların yurt dışına göçü devam ediyor. Bu yılın ilk 3 ayında 700 doktor “İyi Hal Belgesi” almak için başvuru yaptı.

Gündem 5 Nisan 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı

Türkiye, büyük zorluklar ve fedakarlıklarla yetiştirdiği doktorlarını yurt dışına kaybetmeye devam ediyor, üstelik Türk Tabibler Birliği’nin daha dün yayınladığı istatistiğe bakılacak olursa bu kayıp giderek hızlanıyor. Tabipler Birliği’ne göre bu yılın ilk üç ayında yurt dışına gitmek için ‘iyi hal kağıdı’ alan doktor sayısı geride kalan bütün yılları geçti, 700’e ulaştı.

Türkiye’nin tıp fakülteleri genellikle üniversite sınavında ilk 5 bin sıraya gelen en iyi öğrencileri alıyor. Bu öğrenciler 6 yıllık eğitimin sonunda pratisyen hekim olarak mezun olduktan sonra 2 yıl devam edecek zorlu uzmanlık eğitimine girmeye uğraşıyor. Bir doktorun uzman doktor olması çoğunlukla 8 yıldan daha uzun bir süre gerektiriyor.

Türkiye’den hekim göçünün demokrasi ve özgürlüklerin gerilemeye başladığı ve ekonomik sıkıntıların ciddi bir hal aldığı 2017’den itibaren artmaya başladığı, 2018’de Cumhurbaşkanlığı sisteminin ilk seçiminin yapılmasıyla birlikte iyice arttığı gözleniyor. Buna bakınca 2017’nin ilk üç ayında 111 olan ‘iyi hal kağıdı’ sayısı bugün yaklaşık 7 kat artarak 700’e dayanmış durumda. Ekonomik ve demokratik sıkıntıların  doruğa çıktığı geçen yılın ilk üç ayında bu sayı 567 olmuş.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın doktorlarım devlet hastanelerinden istifa ettikleri dönemde sarf ettiği “Açık konuşuyorum, açık konuşmayı severim. Varsın gidiyorlarsa gitsinler. Bizler de üniversiteleri yeni bitiren doktorlarımızı buralarda istihdam ederiz, buralarda onlarla devam ederiz” cümleleri de geçmişte uzun süre gündemde kalmıştı.

TTB: Depremin yıktığı 7 ilde 85 doktor öldüTTB: Depremin yıktığı 7 ilde 85 doktor öldü

Türkiye’deki hekimlerin yurt dışına çıkışları pandemi dönemi haricinde 2016 yılından itibaren sürekli artış gösteriyor.

TTB’nin sosyal medya hesabından duyurduğu verilere göre, 2022 yılında iyi hal belgesi için başvuru yapanların sayısı bir önceki yıla göre iki kat artarak 567 olmuştu. Bu rakam, 2023 yılında da bir önceki yıla göre yüzde 23,5 arttı.

TTB, paylaşımında “Deprem bölgesinde görev alanlar başta olmak üzere, tüm meslektaşlarımızı tüketen ağır, güvensiz ve güvencesiz çalışma koşulları sona erdirilmelidir” notunu düştü.

TTB: Yurtdışına giden doktorlarda ağırlık uzman hekimlere kaydıTTB: Yurtdışına giden doktorlarda ağırlık uzman hekimlere kaydı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.