Erdoğan Türk astronot ile uzaydan canlı yayında: Pilot olarak çıktığın irtifadan çok öteye geçtin

Cumhurbaşkanı Erdoğan ilk Türk uzay yolcusu Hava Pilot Albay Alper Gezeravcı ile uzay istasyonundan canlı yayında konuştu. Görevin ilerleyişi hakkında konuşan Gezeravcı, Erdoğan'a veda ederken yerçekimsiz ortamda yukarı uçtu.

Bilim Teknoloji 22 Ocak 2024
Bu haber 3 ay önce yayınlandı

Türkiye ve uzay arasında yapılan ilk canlı yayın olarak tarihe geçti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Milli Uzay Programı’nın ilk ayağı olan İlk İnsanlı Uzay Misyonu kapsamında geçen cuma günü Uluslararası Uzay İstasyonu’na giden Alper Gezeravcı ile canlı bağlantıyla görüştü. Yaklaşık 15 dakika süren canlı yayın görüşmesinde Cumhurbaşkanı Erdoğan uzaya çıkan ilk Türk astronota “Seninle kıvanç duyuyoruz” dedi, Gezeravcı ise göreviyle ilgili bilgiler verdi.

‘Bayrağımızı Uluslararası Uzay İstasyonu’nda taşımanın gururunu yaşıyorum’

Öncelikle sağlık durumu hakkında konuşan Gezeravcı “Gayet iyiyim. Türk astronot ve bilim misyonunda görev almaktan mutluluk duyuyorum” dedi. “Ülkemi temsil etmenin ve bayrağımızı Uluslararası Uzay İstasyonu’nda taşımanın gururunu yaşıyorum” diyen Gezeravcı “Kendimize olan özgüvenimizi ayağa kaldırmamıza ve pekiştirmemize imkan tanıdınız, bunun için size minnettarım sayın Cumhurbaşkanım” diye ekledi.

Deneyler başladı

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Görevin hangi aşamasındasınız” sorusuna yanıt veren Gezeravcı şöyle konuştu:

“Öncelikle yer çekimsiz ortamda bulunmak çok farklı bir deneyim. 8 ayı aşan süre eğitimin ardından, görevime planlı şekilde başladım. Türk astronot ve bilim misyonumuzun en önemli kısmını teşkil eden, bilimsel deneylerimizi hassas şartlarda istasyondaki yerlerine aktarmaktı. Deney düzeneklerimizi Dragon kapsülünden istasyon içindeki deney öncesi muhafaza konumlarına naklederek ilk adımı tamamladım. Bunun ardından da planlı takvim dahilinde deneylerimize başladım. Deneyleri tamamlayıp, ülkemize getirmek üzere kayıt altına alıyor olacağım”

Gezeravcı görev sırasında katı parçacıklarla akışkan ortam arasında homojen karışımın oluşturulmasına yer çekiminin etkisini de araştıracaklarını söyledi, araştırmanın savunma sanayii için öneminin altını çizdi.

‘Son astronotumuz olmayacaksın’

Gezeravcı’nın Türk gençlerine ilham kaynağı olduğunu söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan “Sen ilk astronotumuz oldun, ama son olmayacaksın. Türkiye de insanlı uzay görevi gerçekleştiren ülkeler arasında yerini aldı. İnşallah bu yolculuğumuz güçlenerek devam edecektir” dedi.

‘Allahaısmarladık’ dedi ve yukarı uçtu

15 dakika süren canlı görüşmenin sonu belki de en çok konuşulan kısım oldu. Gezeravcı yayının sonunda “Görevi başarıyla tamamlayıp sizinle buluşmak ve emanet ettiğiniz al bayrağı teslim etmek için sabırsızlanıyorum. Allahaısmarladık” dedi, yer çekimsiz uzay istasyonunda kendini bıraktı ve yukarı doğru uçtu, elindeki mikrofon ise süzülerek kayboldu.

TSK’dan ihraç edilmişti

10Haber Türkiye’nin ilk uzay yolcusu Pilot Albay Alper Gezeravcı’nın 12 Kasım 2012 yılında FETÖ’nün İzmir Askeri Casusluk kumpas soruşturması kapsamında Türk Silahlı Kuvvetleri’nden (TSK) ihraç edildiğini ortaya çıkarmıştı. Gezeravcı FETÖ kumpas soruşturmasıyla TSK’dan ihraç edildikten sonra Türk Hava Yolları’nda çalışmaya başlamış, açtığı davayı kazanınca Temmuz 2020’de TSK’ya geri dönmüştü.

Uzaya çıkan Alper Gezeravcı kumpas davasıyla TSK'dan ihraç edilmişUzaya çıkan Alper Gezeravcı kumpas davasıyla TSK’dan ihraç edilmiş

Alper Gezeravcı FETÖ kumpas davasında sanık olarak yer almadı. FETÖ savcıları Gezeravcı’nın adını soruşturmada geçirince TSK hakkında idari soruşturma yaptı ve Alper Gezeravcı FETÖ iftiralarından da 2020 yılında beraat edip aklandı. Açtığı davayı kazandıktan sonra 2020’de TSK’ya geri dönen Alper Gezeravcı Adana’da filo akademik eğitim kol komutanı olarak görev yapıyor.

İlk Türk astronot Uluslararası Uzay İstasyonu'ndan seslendiİlk Türk astronot Uluslararası Uzay İstasyonu’ndan seslendi

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.