Depremde ölen eşinin mezarını arıyordu, artık onun öz ailesini de bulmak zorunda

6 Şubat depremlerinde Hatay'da hayatını kaybeden Büşra Meral Laleci'nin mezarı 581 gündür bulunamıyor. Ölen eşinin evlatlık olduğunu yeni öğrenen Ozan Laleci ise DNA örneğine ulaşabilmek için eşinin öz ailesini arıyor. 

Gündem 9 Eylül 2024
Fotoğraf: Meral Laleci’nin mezarı 581 gündür bulunamadı.

Bilindiği kadarıyla 50 binin üstünde kişinin hayatını kaybettiği Maraş merkezli 6 Şubat depremlerinde hala birçok kayıp. Yani ne ölüleri var ne dirileri. Bu kayıp insanlardan büyük bölümü, depremin ilk günlerinin kaosunda DNA örneği alınıp kimliksiz olarak defnedilenler.

Depremden sonra izine rastlanmayan insanlardan biri de Antakya’da göçük altında kalarak hayatını kaybeden Büşra Meral Laleci. Laleci’nin mezarı 580 gündür bulunamadı.

Gazete Duvar’dan Cihan Başakçıoğlu’nun haberine göre aynı enkazdan kurtulan Büşra Laleci’nin kocası Ozan Laleci eşinin mezarını ararken bir büyük sürprizle karşılaştı. Büşra’nın anne babası onun öz anne babası değildi, yani eşi evlatlık olarak büyümüştü. Oysa mezar yerini bulmak için eşinin DNA örneğine ihtiyaç vardı. Büşra’yı evlatlık olarak büyüten ailesi, küçükken onun bir parça saçını kesip saklamıştı, o saçları savcılığa verdi Ozan Laleci. Ama bu DNA örneği de kayboldu.

Şimdi Ozan Laleci’nin eşinin mezar yerini bulmak için tek bir ümidi kaldı: Onun öz anne babasına ulaşmak.

‘Kollarımda vefat etti, sekiz saat cenazesiyle enkazda kaldım’

Geçici olarak Antakya’da yaşadıklarını ve eşinin yüksek endüstri mühendisi olarak bir firmada çalıştığını söyleyen Laleci deprem gününü şu sözlerle anlattı:

“Yaşadığımız bina depremde ilk anda yıkılan binalardan biriydi. Yaklaşık 12 saat enkaz altında kaldım. Eşim ilk dört saat yaşıyordu ve beraberdik. Dört saat sonra vefat etti. İç kanamadan vefat ettiğini düşünüyorum. Çünkü çok yüksek ateşi vardı ve sayıklıyordu. Kollarımda vefat etti. Sekiz saatlik bir süre zarfında eşimin cenazesiyle enkazda kaldım. Vefat etmeden önce bir veda konuşması da yaptık. İzmir’e taşınmamı söyledi. Biz zaten geçici bir süre Antakya’ya taşınmıştık. Kendisi de ben de İzmir’de yaşamayı istiyorduk. Daha sonra babam beni enkazdan çıkardı. Hastaneye kaldırıldım. Yaklaşık 10 gün hastanede kaldım.”

Savcılık DNA örneklerini kaybetti

Deprem olduğu sırada yedi aylık evli ve üç yıldır beraber olduklarını söyleyen Laleci eşinin evlatlık olduğunu depremden sonra öğrendiğini söyledi. Eşinin mezarını ararken savcılığa sunulan DNA örneklerinin kaybolduğunu anlatan Laleci “Depremden sonra evlatlık olduğunu öğrendik. Bu bizim için sorun teşkil etmiyor. Ancak DNA tespiti yapamıyoruz. Fethi kabir yapabilmemiz için de DNA örneği gerekiyor. Bizim elimizde bir DNA örneği vardı. O da benim arabamdan çıkan saç örnekleriydi. Bu örneklerin çok zayıf olduğunu söylediler. Bizden ikinci bir örnek istendi.  Evlat edinen anne ve babası 14 yaşındayken saçlarından bir tutam kesmiş ve fotoğraf albümünün arasına koymuşlar.

Onların da evi yıkıldı ama, babası kendi imkanları ile enkazda o saç tellerini arayıp buldu. Savcılığa teslim ettik. Teslim edildiğine dair elimizde ıslak imzalı belge de var. Ama ne yazık ki savcılık saç örneklerini kaybetti. Arabamdan çıkan saç örneği de önce Trabzon’a gönderiliyor. Kolinin kapama tutanağı var. Daha sonra Adana’ya geliyor. Onun da tutanakları var. Garip bir şekilde ikinci saç örneği ile ilgili yalnızca teslim alma tutanağı var. En son gittiğimde savcı değişmişti” dedi.

‘Bir umut arıyoruz, eşimin mezarını bulmak istiyorum’

DNA örneği bulabilmek için eşinin öz anne ve babasını aradığını dile getiren Laleci eşinin gerçek anne babasının kim olduğuna dair de birçok hikaye olduğunu söyledi:

“1993 yılının Mart aylarında henüz göbek bağı üzerindeyken Payas’ta İskenderun Demir Çelik fabrikası lojman yerleşkesinin mescidine bırakılmış. Gelinen aşamada Meral’in bırakıldıktan sonra bir aile evinde bir gece bakıldığını öğrendik. O aileye ulaştık. Görgü tanıklarına ulaşmaya çalışıyoruz. Bir hemşire ya da sağlık çalışanı arıyoruz. Çünkü evde dahi doğum yapılmış olsa bir ebe veya hemşirenin bakmış olabileceğini düşünüyoruz. Gerçek anne babasını bulabilir ve onlardan DNA örneği alabilirsek hem Hatay’da hem de çevre illerde kimsesiz mezarların DNA’ları ile karşılaştıracağız. DNA olmayan mezarlarda fethi kabir yaptırmaya çalışacağız. Bir umut arıyoruz. Ya bizim ikinci verdiğimiz saç örneği bulunsun ya da anne ve babası ortaya çıksın onlardan örnek alabilelim. Anne ve babası ifşa olmak istemiyorsa dahi bir yol bulunabileceğini düşünüyoruz. Eşimin mezarını bulmak istiyorum” dedi.

Depremde ölen annesinin yüzüğünü kaybetti, Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı 'devreye girdi'Depremde ölen annesinin yüzüğünü kaybetti, Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı ‘devreye girdi’

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.