Eylem Tok ve Timur Cihantimur’un son durumu ne? Mağdur ailenin avukatı konuyla ilgili ne söyledi?

Eylem Tok ve Timur Cihantimur'un ABD'de yargılanma süreci devam ediyor. Davada savcının taslak metni ortaya çıktı. Eylem Tok'un iadesi gerçekleşebilir. Timur Cihantimur'un durumu belirsiz. Hukukçular olası iade kararını mümkün ama eksik buluyor.

Gündem 28 Temmuz 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı

Ehliyetsiz kullandığı araçla Oğuz Murat Aci’ye çarpıp ölümüne sebep olan Timur Cihantimur ile onu ABD’ye kaçıran annesi Eylem Tok’un bu ülkeden Türkiye’ye iadesine ilişkin davada gelişmeler bitmiyor.

Oğlunu Amerika Birleşik Devletleri’ne (ABD) kaçıran Eylem Tok ve Timur Cihantimur bir ayı aşkın süredir cezaevinde tutuluyor. Dosyayla ilgili en büyük merak unsurlarından biri anne oğulun Türkiye’ye iade edilip edilmeyeceği ve iade gerçekleşecekse bu iadenin ne zaman olacağı.

Son gelişmelere göre anne oğul hakkındaki davada savcının taslak metni ortaya çıktı. Savcılık, mahkemeden Eylem Tok’un Türkiye’ye iadesine karar verilmesini istiyor.

ABD vatandaşı olduğu için Timur Cihantimur’un Türkiye’ye iade edilip edilmeyeceği belirsiz. Egemen ülkeler genellikle kendi vatandaşlarını başka ülkelerin yargısına teslim etmekte çok istekli olmuyor. 

Anne Tok’un durumu ise daha farklı. Oğlunu yurtdışına kaçıran Tok’un pasaport süresi zaten Kasım 2024’te dolacak. Bu durumda iade sürecinin uzaması halinde Eylem Tok “seyahat belgesi geçersiz kişi” statüsüne düşecek. Bu durumda da anne Tok ABD’den sınır dışı edilebilir.

Bu konuları konuşmak ve cevaplar almak için avukat Kazım Yiğit Akalın’la görüştük. Onun  olası iade sürecine dair görüşü şöyle:

‘İki ülke arasındaki suçların iade anlaşması uyarınca, öngörülen ceza bir yılın üzerinde olduğu vakit eğer zanlı Türk vatandaşıysa iadesi daha mümkün olabilmekte. Bir de kişinin kişiye karşı işlediği suç ortada. Bu suç siyasi bir suç olmadığı için de iadesi yine gündeme gelebilmekte. Oğuz Murat Aci’nin ailesi tarafından; yalnızca Eylem Tok’un oğlunu yurtdışına kaçırması değil aynı zamanda belli delilleri kararttığı, yağma suçunu işlediği, 112 ambulans yardım hattını aramadığı -ki böyle bir durumda öldürmenin kasten öldürme ve suçun ihmali davranışla işlenmesine ilişkin suç da iddia edilmekte- gibi hususlar göz önüne alındığında iade kararının doğru olduğu düşünülebilir.

Diğer yandan Amerika Mahkemesi ve savcının talepleri ile kararı incelendiğinde de orada delilleri ortadan kaldırma (TCK 281) ve suçluyu kayırma (TCK 283) suçları iddia edilmekte. Burada şunu ayırmak gerekiyor; Eylem Tok’un oğluyla ilgili olarak TCK 283 ile ilgili bir ceza söz konusu ama delilleri karartma konusunda ya da delilleri ortadan kaldırma konusunda böyle bir durum söz konusu değil. Muhtemelen Amerika Mahkemesi bu iddiaları dikkate alıp Eylem Tok’un Türk vatandaşı olması nedeniyle iadesine karar vereceğini düşünüyorum. Yargılaması burada devam edecektir.’

“Taslak metin sızdırılan bir belge”

Oğuz Murat Aci’nin avukatı Hacı Orhan’a olası iade süreci ile ilgili düşüncelerini sorduğumuzda; bahsi geçen taslak metnin sızdırılan bir belge olduğunu ve şu an için bir güvencesi olmadığını söyledi. Ayrıca Eylem Tok’un yalnızca “suçluyu koruma”dan dolayı yargılanacak oluşunun eksik olduğunu, Tok’un ayrıca “delilleri yok etme” ve “ölüme sebebiyet verme”den de yargılanması talepleri olduğunu belirtti:

‘Belgenin gerçekliği olsa dahi, bu belgede Tok ile ilgili suçlamaları eksik buluyoruz. Yalnızca “suçluyu koruma”dan yargılanırsa bu yargı süreci eksik bir yargı süreci olacaktır. Biz, anne Eylem Tok’un ayrıca “delilleri yok etme” ve “ölüme sebebiyet verme”den de yargılanmasını talep ediyoruz.’

Timur Cihantimur’un sonraki duruşmasının 15 Ekim’de görüleceğini söyleyen Orhan, yargı sürecinin ABD’de başlayacağını söyledi. Yalnızca Eylem Tok’un iadesini değil, aynı zamanda Timur Cihantimur’un da Türkiye’ye iadesinin gerçekleşmesini istediklerini ifade eden Orhan, Oğuz Murat Aci’nin ailesinin talebinin de bu yönde olduğunu belirtti.

“Bakanlık da bu işin sıkı takipçisi, ABD’de dava ile ilgilenen Türk avukatlarımız da var” diyen Hacı Orhan, Cihantimur’un iadesi ile ilgili verilecek olan karara göre gerektiği takdirde suçlunun Türkiye’ye iadesi için gerekli itirazları yapacaklarını belirtti.

Eylem Tok eylülde hakim karşısına çıkacak: İade konusu belirsizEylem Tok eylülde hakim karşısına çıkacak: İade konusu belirsiz

Ne olmuştu?

Kaza 1 Mart Cuma günü saat 20.00 sıralarında Kemerburgaz yolunda yaşandı. Oğuz Murat Aci ve arkadaşları yola çıktıkları ATV motorunun arızalanması üzerine Kemerburgaz emniyet şeridinde durdu. Oğuz Murat Aci ve arkadaşları arızalanan motorla ilgilenirken Timur Cihantimur’un kullandığı araç Aci ve arkadaşlarına çarptı. Çarpmanın etkisiyle beş kişi ormanlık alana savruldu. Oğuz Murat Aci olay yerinde hayatını kaybederken Timur Cihantimur kullandığı aracı bıraktı ve arkadan gelen araçtaki Eylem Tok’un aracına binerek olay yerinden uzaklaştı.

Polisler olayı çözmeye çalışırken Eylem Tok ve Timur Cihantimur  Mısır’a uçtu. Mısır’a gidişlerinden beş gün sonra açıklama yapan ve “Özür dileriz. Dönüp adalete teslim olacağız” diyen anne oğul Türkiye’ye dönmek yerine Mısır’dan ABD’ye kaçtı. Anne oğul ABD’ye gittikten kısa bir süre sonra New York’ta görüntülendi ve kısa bir süre sonra anne oğul için kırmızı bülten çıkarıldı. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç da konu ile ilgili  şüphelilerin ABD’den Türkiye’ye iadesi için gerekli yasal işlemlerin başlatıldığını belirtmişti.

Firari yazar Eylem Tok ve oğlu için iade talepnamesiFirari yazar Eylem Tok ve oğlu için iade talepnamesi

Çıkan görüntülerinin ardından kısa bir süre sonra tutuklanan Eylem Tok ve Timur Cihantimur, çıktıkları ilk duruşmada tahliye talep etmiş ve tahliye talepleri reddedilmişti. Ardından kefaretle tahliye talebinde bulunan baba Bülent Cihantimur, 2,5 milyon dolar değerindeki gayrimenkulünü ortaya koydu. Ancak talebi bir kez daha reddedildi. Son olarak iade kararı ile gündeme gelen davada, ABD mahkemesinin tutuklama kararında Cihantimur için “kasıtsız adam öldürme ve yaralama,” annesi Tok’un da “suçluyu koruma” suçlamalarıyla Türkiye’ye iadesinin istendiği kaydedilmişti.

Eylül Tok’un iadesi ile ilgili kararın eylül ayında gerçekleşecek duruşmada verilmesi bekleniyor. Timur Cihantimur’un iadesi ile ilgili ise henüz herhangi bir gelişme yok.

Firari Eylem Tok ABD'den Türkiye’ye iade yolundaFirari Eylem Tok ABD’den Türkiye’ye iade yolunda

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.