Fatih Altaylı’ya yurt dışına çıkış yasağı ve imza şartı

Sosyal medya paylaşımları nedeniyle hakkında soruşturma başlatılan gazeteci Fatih Altaylı ifade verdikten sonra hakimliğe sevk edildi. Altaylı hakkında yurt dışına çıkış yasağı ve imza şartı şeklinde adli kontrol uygulanmasına karar verildi.

Gündem 5 Ocak 2024
Bu haber 4 ay önce yayınlandı

İstanbul’da yeni yılın ilk sabahında düzenlenen “Şehitlerimize Rahmet, Filistin’e Destek, İsrail’e Lanet” yürüyüşünün ardından İsmail Aydemir elinde taşıdığı Kelime-i Tevhid bayrağı nedeniyle üniversite öğrencisi Ege Akersoy’un yumruklu saldırısına uğramıştı. Olayın görüntülerinin sosyal medyada gündem olmasının ardından Akersoy tutuklanmış, bir kısım bunu “orantısız tedbir” uygulandığı için eleştirmiş, bir kısım da Akersoy’a tepki göstermişti.

Gazeteci Fatih Altaylı da tartışmanın üzerine sosyal medya hesabından “Eline sağlık” paylaşımı yapmıştı.  Paylaşımla ilgili İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı “suçu ve suçluyu övme” suçundan resen soruşturma başlatmıştı.

Paylaşımları soruşturuluyordu: Fatih Altaylı cuma günü ifade verecekPaylaşımları soruşturuluyordu: Fatih Altaylı cuma günü ifade verecek

Altaylı hakkında, 24 Aralık 2023’te YouTube’da yayımladığı videoda, Ankara’da gerçekleştirilen “İsrail ve PKK’ya Lanet Mitingi”ne katılanlara yönelik kullandığı sözler dolayısıyla “halkın bir kesimini kin ve düşmanlığa alenen tahrik ve aşağılama” suçundan da resen ayrı bir soruşturma başlatılmıştı.

Altaylı, YouTube kanalında yaptığı açıklamada “Tweette tek bir şey söyledim: ‘Elinize sağlık.’ Bir anda ne kadar adam varsa ortaya döküldü. Sanki ben yumruk atana ‘Eline sağlık’ diyormuşum. Halbuki ben hiçbir şey demiyorum. Kim ne anlayacak onu görmeye çalışıyorum” diye konuşmuştu.

Altaylı, “suçu ve suçluyu övme” ile “halkın bir kesimini kin ve düşmanlığa alenen tahrik ve aşağılama” suçlarından hakkında resen başlatılan iki ayrı soruşturma kapsamında şüpheli sıfatıyla savcılıkta ifade verdi.

Altaylı’yla birlikte Prof. Dr. Celal Şengör de destek olmak için savcılığa geldi.

Fatih Altaylı, Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi’nde Basın Suçları Soruşturma Bürosu’nda yaklaşık 1 saat ifade verdi. Altaylı, ifadesinin ardından, yurt dışı çıkış yasağı ve imza şartı şeklinde adli kontrol talebiyle Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliği’ne sevk edildi. Mahkeme de Altaylı’yı bu koşullarla serbest bıraktı. Altaylı haftada üç gün karakola giderek imza atacak. Avukatları ise hakimliğin bu kararına itiraz edeceklerini belirtti.

Bakalım kim üstüne atlayacak

Cumhuriyet’te yer alan habere göre, Fatih Altaylı “Eline sağlık” şeklindeki paylaşıma ilişkin verdiği savunmada, olay günü reklam ajansı sahibi bir arkadaşıyla otururken Ege Akersoy’un, İsmail Aydemir’e yumruk atmasıyla ilgili sosyal medyada bir çok paylaşım yapıldığını, kendisinin de bu paylaşımlardan sonra arkadaşına, “Şimdi bir tweet atacağım. Bakalım kim üstüne atlayacak” dediğini ve “Eline sağlık” şeklindeki paylaşımı yaptığını söyledi.

Amaç sosyal deney yapmaktı

Altaylı, ifadesinin devamında bu paylaşımının ardından mitinge katılan/katılmayan bir çok kişinin kendisine, “AKP köpeği, din düşmanı, siyonist köpeği” şeklinde hakaret etmeye başladığını belirtti. Altaylı, paylaşımında herhangi bir kişi ve kurum belirtmediğini, saldırıda bulunan veya saldırıya uğrayan şahısları tanımadığını, söz konusu tweeti atmasındaki amacın; tepkileri ölçüp, bunun üzerine bir sosyal deney yapmak ve sonrasında ise yazmak olduğunu ifade etti. Altaylı, amacına ulaştığında ise söz konusu tweeti sosyal medya hesabından sildiğini belirterek, belirli bir kişiye karşı söylenmiş övücü bir beyanının olmadığını, kimin ne anlamak istediyse onu anladığını kaydederek, üzerine atılı suçlamayı kabul etmedi.

Beyanlarım PKK’yı lanetlemeyenlere yönelikti

Altaylı Ankara’daki mitinge dair sözleriyle ilgili savunmasında ise, “PKK’yı lanetlemeyen, 12 şehit verdiğimiz gün şehitlerimize üzülmeyen kim varsa onlara karşı söylenmiş söz ve beyanlardır” dedi.

Altaylı, söz konusu videoda nereden geldiğini bilmedikleri görüntü ve videoları kullanmadıkları için düzenlenen Ankara Mitingi’ne ait herhangi bir fotoğraf ve görüntüyü video içerisine almadıklarını kaydetti. Altaylı, bu nedenle miting ile ilgili ne tarz sloganlar atıldığına ve ya pankartlar açıldığına dair bilgisinin olmadığını ifade etti.

Müştekilerin beyanlarını kesinlikle kabul etmediğini belirten Altaylı, savunmasının devamında videonun baştan sona izlendiği takdirde duygusal bir konuşama geçtiğinin aşikar olduğunu kaydetti. Konuşmasının ve beyanlarının mitingi düzenleyen veya katılanlarla alkası olmadığını kaydeden Altaylı, söz konusu konuşmayı 12 askerin haince şehit  edilmesinden sonra üzüntü içerisinde yaptığını ve herhangi bir kişi ya da kurumu kast etmediğini ifade etti.

Avukatlar da ‘sosyal deney’ dedi

Fatih Altaylı’nın avukatları Emine Rezzan Aydınoğlu ile Ömer Teker de müvekkillerinin bu beyanlarına katıldıklarını ve ortada kesinleşmiş bir suç veya suçlu bulunmadığını ifade ederek, isnat edilen suçun uygulanmasının mümkün olmadığını belirtti. Müvekkillerinin amacının tamamen sosyal deney yapmak olduğunu kaydeden avukatlar Aydınoğlu ile Teker, Altaylı’nın, ‘halkı kin ve düşmanlığa tahrik’ suçlamasına karşı yaptığı savunmaya da katıldıklarını belirtti. Avukatlar, söz konusu konuşmanın toplumda herhangi bir infiale yol açmadığını kaydederek, müvekkillerinin ırk, din, dil ve sınıf ayrımı yapmadığını, sadece 12 askerin şehit olmasından dolayı duyduğu üzüntüyü gündeme getirerek konuşma yaptığını savundu. Aydınoğlu ile Teker, müvekkilleri hakkında kovuşturmaya yer olmadığına dair karar verilmesini talep etti.

Yumruk atan üniversitelinin babası: ‘Ne kahramanlık, ne düşmanlık’Yumruk atan üniversitelinin babası: ‘Ne kahramanlık, ne düşmanlık’

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.