Fatih Erbakan’dan ‘SGK borcu’ çıkışı: Belediyeler AK Parti’deyken neden aklınıza gelmedi?

Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan iktidar kanadınca tartışmaya açılan 'SGK borcu' meselesiyle ilgili konuştu: "Belediyeler AK Parti'deyken bunları tahsil etmek neden aklınıza gelmedi?"

Gündem 5 Ağustos 2024
Bu haber 1 ay önce yayınlandı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Emeklilere faydanız dokunsun istiyorsanız talimat verin belediyeleriniz SGK’ya olan birikmiş borçlarını ödesinler” sözlerinden sonra muhalefetle AK Parti arasında büyük bir tartışma başladı.

Özellikle CHP en borçlu yerel yönetimlerin 2019 ve 2024’te AK Parti’den devraldıkları belediyeler olduğunu, son seçimde sandıktan birinci çıkmaları sonrası bu ‘Borçlarınızı ödeyin’ emrinin ‘manidar’ olduğunu söylüyor. Hatta CHP lideri Özgür Özel iktidarın bu tutumu için ‘mali darbe girişimi’ nitelemesi bile yaptı.

Gelişmeler atışmalarla da sınırlı kalmadı. Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer’in hesaplarına haciz konduğunu açıklaması polemiği boyutlandırdı.

Bir başka tepki de bugün Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan’dan geldi.

Önce Yeniden Refah hakkında kısa bir hatırlatma; parti Mayıs 2023’te Cumhur İttifakı çatısı altında kendi adaylarıyla girdiği seçimde yüzde 2.9 oy oranına ulaşarak beş milletvekili çıkardı. Bazı illerde yüzde 10 oy oranına ulaşarak büyük bir ivme yakaladı.

Mart 2024’e gelindiğinde kimsenin beklemediği bir sonuç ortaya çıktı. Türkiye genelinde yüzde 6.19 oy oranıyla YRP, CHP ve AK Parti’nin ardından üçüncü parti oldu. Bir büyükşehir (Şanlıurfa), bir il (Yozgat), 39 ilçe ve 24 belde belediyesi kazandı.

Kendilerini sık sık ‘muhalefet’ olarak konumlandırıyorlar. Son olarak Şanlıurfa’da yaşanan protokol krizinde eski dostlarıyla karşı karşıya gelmişlerdi.

‘Neden aklınıza gelmedi?’

Erbakan şimdi de ‘borç’ meselesi nedeniyle iktidar partisiyle karşı karşıya geldi.

“İktidar 31 Mart seçimlerinde Türkiye genelinde Türkiye’nin yüzde 70’lik bölümünde belediyeleri kaybettiler. Şimdi bu belediyeleri kaybettikleri noktada, akıllarına SGK borçlarını tahsil etmek geldi. Peki 20 seneden beri bu belediyeler AK Parti’deyken bunları tahsil etmek neden aklınıza gelmedi?” diye soran Yeniden Refah lideri şöyle devam etti:

“Sizin AK Partili belediyelerinizin yaptığı borçlar bunlar. Yaptığınız bu borçları 20 sene tahsil etmediniz, şimdi belediyeleri kaybedince bunları tahsil etmek aklınıza geldi. Bu son derece samimiyetsiz ve çifte standartçı bir uygulama.

‘İyi niyetli bir yaklaşım değil’

AK Partili belediyelerin yaptıkları borçları belediyeler el değiştirince tahsil edecekler. Bu muhalefet partili belediyeleri çalıştırmamak, elini kolunu bağlamak, kilitlemek ve böylece hem muhalefet partilerine, hem de o bölgelerde o partilere oy vermiş olan seçmeni cezalandırmak demek. Siz belediyenin elini kolunu bağlayıp hizmet yaptırmadığınız zaman bundan en zararlı çıkacak olan o bölgedeki halktır. Hizmetler aksayacak. 20 sene bu borçlara göz yumanların şimdi bunları aklına getirmesi samimi ve iyi niyetli bir yaklaşım olarak değerlendirilemez.

Yeniden Refah Partisi olarak iktidar gücüyle muhalefet belediyelerini çökertip hizmet yapamaz duruma getirme, belediyelere iş yaptırmama planını açık bir şekilde kınıyoruz ve kabul etmiyoruz. Tabii ki buna rağmen ‘iman varsa imkan da vardır’ anlayışıyla, Yeniden Refah Partili belediyeler hizmete devam edecek.

Biz milli görüş ruhuyla 1994’te İstanbul’un çöplerini gençlik teşkilatımızla beraber topladık, ellerimizle topladık. O zaman da kısıtlamalar, engellemeler yapıldı ama milli görüş ruhuyla hizmete hiçbir engelleme mani olamadı.”

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.