Fethullah Gülen sırra kadem bastı, Pensilvanya’daki merkezde in cin top oynuyor

Uzun süredir ABD'de kaçak olarak yaşayan Fethullah Gülen epeydir ortada gözükmüyor. Anadolu Ajansı, FETÖ'nün Pensilvanya'daki çiftliğine gitti, otopark boştu, yaşam belirtisi yoktu. Uzun süredir sağlık sorunları olan Gülen'in örgütünde iç kavga var.

Gündem 1 Haziran 2024
Bu haber 4 ay önce yayınlandı
Fethullah Gülen'in kaldığı çiftlikte hiçbir yoğunluk yaşanmıyor.

Fethullah Gülen, Türkiye’nin yakalamayı ve yargılamayı en çok istediği kaçak suçluların başında geliyor. Uzun yıllardır ABD’de taraftarlarının kurduğu oldukça lüks bir çiftlikte yaşayan, burada hem kendisini ziyarete gelenlere hem de video üzerinden diğer taraftarlarına sık sık mesajlar veren Gülen’den epeydir ses soluk çıkmıyor.

Fethullah Gülen, Türkiye’de Ankara Devlet Güvenlik Mahkemesi Savcısı Nuh Mete Yüksel’in yürüttüğü bir soruşturmada kendisini tutuklayacağından şüphelendiği için 90’lı yılların sonunda ABD’ye gitmişti. Daha giderken gerekçesi ‘sağlık sorunları’ydı, ABD’de tedavi olacaktı.

Kronik şeker hastası olan ve bu yüzden ‘metabolik sendrom’ adı verilen bir dizi rahatsızlığı bulunan Gülen 25 yıla yakın süredir ABD’de, Pensilvanya eyaletinde kendisine tahsis edilen oldukça büyük bir çiftlikte yaşıyor, faaliyetlerini buradan sürdürüyor.

Gerek 17-25 Aralık 2013’teki polis operasyonlarını ve gerekse 15 Temmuz 2016’daki kanlı darbe girişimini bu çiftlikten yöneten Fethullah Gülen, bu tarihlerden beri Türk mahkemeleri tarafından hakkında verilen yakalama kararlarıyla ‘aranan kişi’ konumunda. Ancak ABD makamları, Türkiye’nin gönderdiği iade dosyalarını işlem görmesi için mahkemelere bile iletmedi, Gülen ABD’de rahatça yaşamaya ve faaliyetlerine devam etti.

Özellikle 15 Temmuz darbe girişimi sonrası Türkiye’de Fethullah Gülen’in örgütünün ‘Fethullah Gülen Terör Örgütü’ (FETÖ) olarak tanımlanması ve büyük bir tasfiyeye uğramasının ardından, örgütün yönetici kadroları neredeyse tamamen Pensilyanya’ya kaçtı. Mali kaynakları da, istihbarat ve suç işleme kaynakları da 15 Temmuz sonrası çok kısıtlanan örgüt içinde zaman zaman iç kavgalar olduğu haberleri geldi. Bu kavgalarda hep bir arka tema vardı: Artık ömrünün sonuna geldiği anlaşılan Fethullah Gülen’in ölümünün ardından kimin lider olacağı.

Son birkaç aydır bu iç kavgalarda bir hızlanma var. Örneğin Fethullah Gülen’in yeğeni olduğu söylenen  Ebuseleme Gülen, örgütün Fethullah Gülen’i kaçırdığını öne sürdü geçenlerde. Bu iddia sonrası örgüte ait yayın organlarında adı “Golden Generation Worship & Retreat Center” olarak geçen Pensilvanya’daki FETÖ merkezine ziyaretlerin durduğu ve çiftlikteki misafirhanelerde kalanların bulundukları evleri boşalttığı iddiası geldi.

Türkiye’nin resmi haber ajansı Anadolu Ajansı bu iddiaları yerinde kontrol etmek istedi. FETÖ üyelerinin yoğunlukla yaşadığı Saylorsburg ve Wind Gap gibi kasabalarda bulunan ve örgüt üyelerini tanıyan bazı yerli esnaf AA muhabirine bir süredir kampa gelen giden kimse olmadığını teyit ederken, çiftliğin satılığa çıktığı yönünde duyumlar aldıklarını aktardı.

AA’nın dron çekimlerine yansıyan görüntülerde de çiftlikte daha önce boş yer olmayan otoparkta sadece birkaç araç bulunduğu, yaklaşık 60 dönümlük kamp alanında sadece bir kişinin misafirhanelerden birine giriş çıkış yaptığı görüldü.

Daha önce çiftliğin girişinde 24 saat aralıksız nöbet tutan silahlı ve üniformalı Amerikalı güvenlik görevlilerinin de artık yerinde bulunmadığı görüntülere yansıdı.

Gülen’in ABD’deki çiftliğinin girişi.

AA, FETÖ’nün karakutusu olan ve Fethullah Gülen’i çiftlikten kaçırdığı iddia edilen Cevdet Türkyolu ile kızlarına ait evlerin bulunduğu bölgeyi de havadan görüntüledi. Cevdet Türkyolu, Fethullah Gülen’in ‘özel kalem müdürü.’ Bu anlamda Gülen’e fiilen de en yakın isim ve örgütü Gülen adına yönettiği söylenen kişi. Örgüt içi kavgalar genellikle Cevdet Türkyolu ile diğer önemli yöneticiler arasında yaşanıyor bu yüzden.

Çiftliğe yaklaşık 5 dakika mesafede bulunan bölgede FETÖ’ye ait Gurbet Cemetery isminde ve ABD’de ölen örgüt üyelerinin gömüldüğü bir de mezarlık bulunuyor. Alanın görüntülendiğini fark eden 2 örgüt üyesi, hızlı adımlarla üzeri örtülü bir yeri kontrol etmeye gelip daha sonra buradan uzaklaştı.

Örgüt içinde karşılıklı suçlamalar sürüyor

Geçen hafta, Fethullah Gülen’in yeğeni (kardeşi Mesih Gülen’in oğlu) Ebuseleme Gülen tarafından sosyal medyada yapılan paylaşımlarla örgüt yandaşları arasında alevlenen tartışmalar sürüyor.

Ebuseleme Gülen, örgüt çiftliğinin hemen yanında yer alan bir evin girişinden yaptığı videolu paylaşımda, Fethullah Gülen’in “başka bir yere kaçırıldığını” iddia etmişti.

Ebusleme Gülen’in paylaşımlarından biri şöyleydi:

“Hoca efendiyi kumpasa aldı abiler. Bizi devletimizle ve halkımızla karşı karşıya getiren, tüm abi, molla ve medyacıları teslim edelim. Ben o… çocuğu Barbaros yüzünden neden sıkıntı çekiyorum 8 yıldır? Şu an kürdanla dişini karıştırıyordur. 8 yıl önce verecektik 20-30 o…. evladını devlete. Salak gibi kahramanlık yaptınız. Aman susalım zarar gelmesin davaya. Zarar gelmesin mi? Daha ne yapacaklar! Darbe yaptılar lan! Delikanlı olun. Çıkın açıklayın her şeyi. …. Barbaros, Cevdet, Doktor Ali, Ali Sami, Adil. Şuraya yazalım da ölürsek filan bilin. Ben şahidim, başka şahitlerim de var. Gözümün önünde planladınız. Hocama sunup mecbur ettiniz. Kim bilir ne yalanlar dediniz ki bana Saffet Bey’in de yanında dedi ki, ‘Napayım evladım beni de kandırdılar.’”

Yeğeninin iddialarına göre Fethullah Gülen, örgütün karakutusu olarak bilinen Cevdet Türkyolu başta olmak üzere, Barbaros Kocakurt, Mustafa Özcan ve Gülen’in özel doktoru Kudret Ünal tarafından bilinmeyen bir yerde tutuluyor.

İddiaların örgüt yandaşları tarafından yoğun etkileşim alması üzerine de Fethullah Gülen adına uzun zamandır paylaşımların yapıldığı bir sosyal medya hesabında, FETÖ elabaşının çiftlikten “daha sakin bir ortamda” rutin faaliyetlerine devam ettiği ifadelerine yer verilmiş, yer değişikliğinin doktorların ısrarından kaynaklandığı öne sürülmüştü.

Ebuseleme Gülen, X paylaşımlarında, amcasının 15 Temmuz darbe girişimiyle ilgili “gerçekleri açıklamadan ölmemesi gerekir” yorumlarında bulunurken, Türkyolu, Adil Öksüz, Kudret Ünal ve Barbaros Kocakurt gibi örgütün önde gelen isimlerini suçlamayı sürdürüyor.

Nerede kalıyor

Tartışmalara, Kemal Gülen ve Ahmet Kurucan gibi örgütün bazı etkili isimleri de sosyal medya hesaplarından katılarak elebaşı Gülen’in, “çok az kişinin bildiği bir evde bulunduğu, sağlık durumunun hassasiyetinden dolayı, kamp gibi kalabalık bir ortamda tutulmak istenmemesinin normal olduğu”nu savundu.

Yapılan bu açıklamalar, örgüt tabanını tatmin etmezken, sosyal medyada Ebuseleme Gülen’in paylaşımlarına destek veren FETÖ üyelerinin sayısının arttığı görüldü. Ayrıca örgütün sitesinde paylaşılan görselin profil fotoğraf olarak tercih edilmesi, Gülen’in gerçek sağlık durumunu gizleme amacı taşıdığı yorumlarına neden oldu.

Cevdet Türkyolu’nun adı yolsuzluklara ve örgüt içi kavgalara karışmıştı

Cevdet Türkyolu, Fethullah Gülen’in yeğeni Mebruke Türkyolu ile yaptığı evlilik sayesinde örgütteki yerini daha da sağlamlaştırmıştı. Örgütün Gülen’den sonraki karar mekanizması olarak bilinen ve bizzat Fethullah Gülen tarafından atanan “Ali Heyet” adlı kurulunda yer alan Türkyolu’nun adı, özellikle 15 Temmuz darbe girişimi sonrası sık sık gündeme geldi.

Pensilvanya’daki kampın idaresinden, örgütün banka hesaplarına kadar her alanda yetkiyi elinde bulunduran Türkyolu, örgüte ait “himmet” paralarını kendi hesabına aktarmak, onlarca ev ve işyerine sahip olmakla suçlanmıştı.

Türkyolu’nun şahsi mal varlığının “hiçbir işte çalışmadığı halde” katlanarak artması diğer ülkelerdeki örgüt yapılanmalarını rahatsız etmiş, örgütün tabanından “biz maddi sıkıntı çekerken onlar lüks içinde yaşıyor” yorumları sosyal medya platformlarına yansımıştı.

Gülen’in sözde sosyal medya yöneticisi Osman Şimşek’in, diğer bölge elebaşlarının bu konudaki şikayetlerini dile getirdiği mektubu Fethullah Gülen’e okuması üzerine Türkyolu’nun Şimşek’i döverek kamptan kovduğu ve maaşını kestiği örgüt çevrelerinde duyulmuştu. Bu olaydan sonra Cevdet Türkyolu’nun örgüt yönetimini ele geçirdiği yorumları yapılmıştı. Osman Şimşek, söylentileri sosyal medyadan yaptığı açıklama ile doğrulamıştı.

Hablemitoğlu ailesi avukatından sert sözler: Herhalde Fethullah Gülen de tahliye edilirdiHablemitoğlu ailesi avukatından sert sözler: Herhalde Fethullah Gülen de tahliye edilirdi

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.