Fırtına etkisini gösteriyor: Boğazlar gemi trafiğine kapatıldı

Lodos fırtınası İstanbul ve çevresinde etkili oluyor. Boğaz gemi trafiğine kapatıldı. Tekirdağ'da dalgalar sahili işgal etti, Bursa'da ağaçlar devrildi. Bakanlık Zonguldak ve Batman'da selden etkilenen ailelere 5'er bin lira verileceğini açıkladı.

Gündem 29 Kasım 2023
Bu haber 6 ay önce yayınlandı
Fırtına İstanbul'da deniz ulaşımını vurdu.

Cumartesi gününden bu yana ara ara etkili olan kuvvetli fırtına deniz ulaşımına engel oluyor. Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü İstanbul Boğazı’nda gemi trafiğinin saat 17.50 itibarıyla olumsuz hava koşulları nedeniyle çift yönlü ve geçici olarak askıya alındığını duyurdu.

Benzer duyuru Çanakkale Boğazı için de yapıldı. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Çanakkale Boğazı gemi trafiğinin saat 15.15 itibariyle olumsuz hava koşulları nedeniyle çift yönlü ve geçici olarak askıya alındığını duyurdu.

56 uçuş iptal edildi

Türk Hava Yolları’ndan yapılan açıklamada, “Bugün Meteorolojik Acil Durum Komitesi kararı uyarınca, İstanbul Havalimanı kalkışlı/varışlı seferlerimizde hava muhalefeti nedeniyle iptaller yapılmıştır. İstanbul Havalimanı’nda 28 Kasım tarihli toplam 56 seferimiz iptal edilmiştir” denildi.

Teleferik seferleri durdu

Maçka-Taşkışla Teleferik Hattı hava muhalefeti nedeniyle işletmeye kapatıldı.
Metro İstanbul’dan yapılan açıklamada TF1 Maçka-Taşkışla Teleferik Hattı’nın hava muhalefeti nedeniyle işletmeye kapatıldığı bildirildi.

 

Beton bloklar dalgaların vurmasıyla avluya fırladı.

Fırtına, beton blokları Büyük Mecidiye Camii’nin avlusuna savurdu

İstanbul’da geçen cumartesi gecesi başlayan ve pazar günü de devam eden kuvvetli fırtına hayatı olumsuz etkiledi. Kentin birçok ilçesinde evlerin çatısı uçtu, ağaçlar devrildi, şehir hatlarında seferler iptal edildi. Fırtına nedeniyle oluşan büyük dalgalarla taşınan su bazı yerlerde baskına neden oldu. Ortaköy Camii olarak bilinen Büyük Mecidiye Camii de kuvvetli fırtına ve dalgalardan olumsuz etkilendi. Deniz kenarındaki beton bloklar fırtına ve dalgaların etkisiyle yerinden koparak avluya savruldu, tenteler yere düştü. Beton blokların savrulması ve tentelerin düşmesi nedeniyle avludaki mermerler de zarar gördü.

Bir gemi karaya oturdu

İstanbul’da etkili olan fırtına hayatı olumsuz yönde etkilenirken, deniz trafiği de bu durumdan etkilendi. Zeytinburnu açıklarında bir gemi dalgaların etkisi ile sürüklenerek karaya oturdu.

Gemide bulunan mürettebatı kurtarmak için sahile kurtarma ekipleri yönlendirildi.

Bursa’da ağaçlar devrildi, çatılar uçtu

Saatteki hızı zaman zaman 70 kilometreye ulaşan lodos Bursa’da hayatı olumsuz etkiledi. Kentte etkili olan lodos nedeniyle ağaçlar yollara ve park halindeki araçların üzerine devrildi. Tophane semtinde uçan bir çatı belediye otobüsünün üzerine devrildi. Otobüsün arka camı patlarken, yaralanan 2 yolcu ambulanslarla Çekirge Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı. Yine Tophane semtinde ağaçlar devrildi. Setbaşı, Yıldırım, yakın çevre yolu, Haşimişcan Caddesi, Çirişhane, Kent Meydanı’nda ve bir çok noktada fırtına sebebiyle ağaçlar köklerinden söküldü.

 

Tekirdağ’da sahil yürüyüş yolu sular altında kaldı.

Tekirdağ’da kuvvetli lodosla sonucu sahil şeridini su bastı

Tekirdağ’da sabah başlayan kuvvetli lodos etkisini artırarak sürdürüyor.
Süleymanpaşa İlçesinde denizin taşması ve yükselen dalgalar nedeniyle sahil kesimindeki yürüyüş yolu ve parklar su altında kaldı. Bazı işletmelerin stantları ve banklar yerinden söküldü.
Bölgede lodosun bu gece ve yarın da etkili olması bekleniyor.

Batman ve Zonguldak’ta selden etkilenenlere 5 bin lira

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada Batman ve Zonguldak’ta yaşanan sel felaketinden etkilenenlerin yanlarında olduklarını belirterek “Bakanlık olarak afetten etkilenen vatandaşlarımız için hane başı 5 bin lira olmak üzere Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarımıza, Batman’da 1188 hane için toplamda 5 milyon 940 bin lira, Zonguldak merkezde 100 hane için toplamda 500 bin lira, Zonguldak Ereğli’de 311 hane için toplamda 1 milyon 555 bin lira kaynak aktardık. İki ilimiz için ayırdığımız toplam kaynak 7 milyon 995 bin liradır” dedi.

Fırtına, sağanak ve sel: Kış, yurda afetlerle giriş yaptıFırtına, sağanak ve sel: Kış, yurda afetlerle giriş yaptı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.