Batan gemideki 11 kayıp aranıyor: Gemicinin son mesajı ortaya çıktı

Ereğli açıklarında batan gemideki 12 kişilik mürettebattan birinin cansız bedeni kıyıya vurdu, 11'i aranıyor. Kayıp gemicilerden telsizci Mustafa Nacar'ın babasına attığı son mesaj ortaya çıktı, "Hakkınızı helal edin gemi karaya oturdu. Batıyoruz."

Gündem 21 Kasım 2023
Bu haber 6 ay önce yayınlandı
Zonguldak'ın Karadeniz Ereğli ilçesinde fırtına nedeniyle ikiye bölündükten sonra kıyıya sürüklenen geminin personeli tahliye edildi.

Birçok ilde etkili olan sağanak yağış sel ve heyelanı da beraberinde getirdi. Zonguldak’ın Ereğli ilçesi açıklarında Kafkametler isimli bir gemi battı ve mürettebat kayboldu. Mürettebattan bir kişi ölü bulunurken 11 gemici aranıyor. Kayıp gemicilerden telsizci Mustafa Nacar’ın kardeşi Ahmet Nacar ağabeyinin en son babasına ”Hakkınızı helal edin gemi karaya oturdu. Batıyoruz” yazılı mesaj gönderdiğini söyledi. Mesajın ardından defalarca kez telefonla aramalarına rağmen ağabeyine ulaşamadıklarını anlatan Ahmet Nacar ”Ağabeyim Mustafa sabah saat 10:09 sıralarında, babam Mehmet Nacar’ın telefonuna, ‘Hakkınızı helal edin. Gemi karaya oturdu. Batıyoruz’ yazılı mesaj atmış. Ondan sonra iletişimimiz koptu. Defalarca kez telefonla aradık ama ulaşamadık. Şu an elimiz kolumuz bağlı bekliyoruz. Hiçbir haber yok, bilgi yok” diye konuştu. Baba Mehmet Nacar mesaja bakarak gözyaşı dökerken oğlundan gelecek umutlu haberi bekliyor. Denizden cansız bedeni çıkarılan mürettebattan aşçı Metin Usta’nın cenazesi memleketi Giresun’da toprağa verildi.

AFAD Başkanı çalışmalar hakkında bilgi verdi

AFAD Başkanı Okay Memiş arama çalışmalarını “Hava şartlarının tahmin edilemeyecek kadar ağır olduğunu söylemek durumundayız. Fırtına kasırgaya, kasırga da adeta tornado denen daha şiddetli rüzgara dönüştü. Hem denizden, hem de karadan anında ulaşmakta epeyce zorlandık” sözleriyle anlattı. Günün ışımasıyla hava şartlarının daha iyileştiğini söyleyen Memiş arama çalışmalarının kesintisiz sürdüğünü açıkladı. Ayrıca geminin konumunu da tespit ettiklerini söyleyen Memiş “Geminin konumunu, daha önceden tahmin etmiş olduğumuz limanın uç tarafında tespit ettik” dedi.

Zonguldak’ta kaybolan gemi Kafkametler.

Kamerun bayraklı ‘Pallada’ isimli kuru yük gemisi de Zonguldak açıklarında metrelerce yükseklikteki dalgalarla sürüklenerek karaya oturmuş, ikiye bölünmüştü. 114 metrelik gemide bulunan 13 personel yardım çağrılarının ardından kurtarılarak tahliye edilmişti. Fırtınanın dinmesiyle birlikte gemi havadan görüntülendi. Sahil şeridinde kıyıda iki parça halinde bulunan geminin kaldırılması için çalışma başlatılacak.

İkiye bölünen Pallada isimli gemi havadan görüntülendi.

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya Zonguldak’ta üç, Batman’da dört, Diyarbakır’da bir kişinin öldüğünü belirtmişti. Batman Valisi Ekrem Canalp kentte üç kişinin afet yüzünden yaralandığını ve ikisinin tedavinin ardından taburcu edildiğini söyledi. Bir vatandaş ise hala hastanede tedavi altında. Selde mahsur kalan 140 vatandaşın kurtarıldığını ifade eden vali Canalp “Çağrı merkezlerimize, 112 çağrı merkezimize, belediyemizin 153 ve 185 çağrı hatlarına toplam 6 bin 978 ihbarda bulunulmuş, bu ihbarlar bin 620 müdahaleli çağrıya dönüştürülmüştür. 926 personelimiz ve 310 araç ile çağrılara müdahale edilmiştir” dedi.

Batman’da sele kapılıp hayatını kaybeden Lalihan Güner ile üç torununun olay sırasında evde olduğu ortaya çıktı. Selin evin duvarını yıktığı, içeride olan Güner ile üç torununun sulara kapıldığı bildirildi.

Hasar tespit çalışmalarına ilişkin de bilgi veren Canalp dört binada ağır hasarlı, 37 binanın az hasarlı olduğunu, dört binanın da yıkıldığını söyledi. 12 küçükbaş hayvanın öldüğünü aktaran Vali Canalp “Heyelandan kapalı olan köy yollarımızdan 18 köy yolumuz ulaşıma açılmıştır. 14 köy yolumuzda da şu anda çalışmalar devam etmektedir. 75 köyümüzde elektrik arızası meydana gelmiştir. İki gruptaki köyler hariç olmak üzere elektrik arızalarının tamamı giderilmiştir. Yine merkezdeki elektrik arızalarında da sadece 1 mahallemizdeki 2 trafo ile ilgili şu anda arkadaşlarımız çalışmalarını devam ettirmektedir. Birkaç saat içerisinde bu arızaların da giderilmesini bekliyor” dedi.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün (MGM) beş günlük hava durumu tahmini.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü Hava Tahmini Uzmanı Murat Acar haftasonu başlayan ve birçok ilde felakete neden olan ekstrem hava olaylarının salı günü öğleden sonra sona ereceğini tahmin ettiklerini belirtti. Ancak salı günü doğu kesimlerde kuvvetli sağanak yağış, kuvvetli kar yağışları ve kuvvetli rüzgarın devam edeceğini aktaran Acar çarşamba gününden itibaren yurt genelinde sıcaklığın artmasını beklediklerini söyledi. Sıcaklığın mevsim normallerine kadar çıkacağını belirten Acar “Hatta batı kesimlerde; İstanbul’da, İzmir’de, Ege’de mevsim normallerinin üzerine çıkacağını tahmin ediyoruz. Yağışlar ile beraber daha düşük olabilir ama; bu mevsimde normal olarak görüyoruz. Tekrar hava sıcaklıkları artacak, yağışlar da geliyor” dedi.

Selde 9 ölü, fırtınada 12 kayıpSelde 9 ölü, fırtınada 12 kayıp

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.