Türkiye dün 9 saat süren bir tuhaf rehine kriziyle sarsıldı

Kocaeli Gebze'de P&G Fabrikası'nı basan bir kişi yedi işçiyi rehin aldı, İsrail'in Gazze'ye saldırısının durmasını istedi. 9 saatlik eylemde rehineler için doğumgünü kutlaması bile yapıldı. Eylemci tuvalete gidince polis operasyon yaptı, kriz bitti.

Gündem 1 Şubat 2024
Bu haber 3 ay önce yayınlandı

Gebze’de son yıllarda çok sık rastlanmayan bir rehin alma olayı yaşandı. Silahlı ve üstünde canlı bomba yeleği olduğu düşünülen bir kişi dün saat 15.00 sularında temizlik ve hijyen ürünleri üreten ABD kökenli P&G firmasının Gebze’deki fabrikasına girdi, bazı çalışanları rehin aldı. Fabrikanın ana binasına giren şüpheli amacının İsrail’in Gazze’ye saldırılarını protesto etmek olduğunu söyledi. Bölgeye çok sayıda polis ve sağlık ekibi sevk edildi. Fabrikaya özel harekât polisleri ve özellikle rehin alma eylemlerinde uzmanlığı olan müzakere ekipleri de ulaştı. Gebze’deki rehine krizi dokuz saat sonra saldırganın teslim olmayı kabul etmemesi üzerine yapılan operasyonla sona erdi. Kocaeli Valisi Seddar Yavuz saldırganın tuvaleti kullanmak üzere odadan çıktığında operasyon yapıldığını, rehinelerin sağlık durumunun iyi olduğunu söyledi. Basın açıklaması yapmadığı için eleştirilen Vali Yavuz “Özellikle böylesi olaylarda rehinelerin can güvenliğinin sağlanması onlara zarar gelmemesi için titiz bir çalışma yürüttük. Bu nedenle de basın açıklaması tarzından özellikle de uzak durduk” dedi.

Silahlı saldırgan 400 kişinin çalıştığı fabrikada yedi işçiyi rehin almıştı. Saldırgan ara ara rehin aldığı kişilerin cep telefonlarını da kullanarak onları yakınlarıyla görüştürdü. Saldırganın yalnız mı olduğu yoksa başka birileriyle birlikte mi hareket ettiği, talep ya da taleplerinin olup olmadığı bilgi dışarıya ilk ulaştığında henüz bilinmiyordu.

10Haber’e konuşan P&G Türkiye Direktörü Tankut Turnaoğlu yaşanan olayda kolluk kuvvetleriyle birlikte hareket ettiklerini, ilerleyen saatlerde konu hakkında detaylı açıklama yapacaklarını söyledi. Turnaoğlu ve kurumsal iletişim sorumluları saldırganların kim olduğuna dair bilgileri olmadığını belirtirken “Önceliğimiz çalışanlarımızın hayatı. Kolluk kuvvetleriyle birlikte bu konuya hassasiyet göstererek çözüm bulma amacındayız” dedi.  

Yedi rehineden üçü kadın

10Haber’in edindiği bilgilere göre üçü kadın olan yedi rehine de işçiydi. Rehinelerden ikisi P&G’nin kadrolu çalışanıydı. Biri taşeron iş güvenliği firmasından, üç kadın ise fatura işlerini yapan taşeron firmasından, biri de bilgi işlem hizmeti veren taşeron firmadandı. Saldırgan daha sonra yedi rehinenin de telefonlarını aldı.

Saldırganın fotoğrafı paylaşıldı

Gebze’de bulunan fabrikaya girip işçileri rehin alan saldırgan duvara boyayla “Gazze için ya musalla ya ölüm” yazdığı fotoğrafı paylaştı. Fotoğraftaki saldırganın üzerinde intihar yeleği olduğu düşünülen bir düzenek bulunuyordu.

Rehinelerden birinin doğum günü

Rehin alınan kişilerden birinin doğum günü olması sebebiyle daha önceden hazırlık yapan iş arkadaşları saldırgandan doğum günü kutlaması için izin istedi.

Saldırganın izin vermesi üzerine fabrika çalışanının doğum günü kutlandı. Daha önceden alınan pastaya konan mumlar üflenirken arkadaşları doğum günü olan işçiyi kutladı.

Videoda rehinelerin sağlık durumlarının da iyi olduğu görüldü.

Saldırganın kimliğine 10Haber ulaştı

Canlı bomba yeleği ve silahıyla yedi işçiyi rehin alan saldırganın kimlik bilgilerine 10Haber ulaştı. Saldırgan İ.Y. fabrikanın çalıştığı taşeron firmanın boya işçisiydi. Fabrika ihtiyacı oldukça bu müteahhit firmaya boya ve tadilat işleri veriyordu. Yaklaşık 10 gün önce saldırgan İ.Y.’nin bu müteahhit firmasındaki işine son verilmişti.  İ.Y. fabrikayı biliyordu ve sık sık işini yapmak için fabrikada bulunmuştu.

İ.Y. ayrıca sosyal medya hesabından “Bu saatten sonra sevdiklerimin yapacağı tek şey benim için Filistin’e dua ettikleri gibi dua etmektir” mesajı paylaştı. Daha sonra ise silahının da göründüğü şarkılı videolar yayınladı.

Saldırganın sağa sola ateş açtığı ancak rehineleri hedef almadığı öğrenildi.

Vali: Küçük bir operasyonla etkisiz hale getirdik

Kocaeli’nin Gebze ilçesinde saat 15.00 sıralarında başlayan rehine krizi dokuz saat sonra saldırganın etkisiz hale getirilmesiyle sona erdi.

ABD firması olan P&G’ye ait fabrikanın ana binası önünde Kocaeli Valisi Seddar Yavuz açıklama yaptı. Vali Yavuz “Öncelikle hepimize geçmiş olsun. Daha önce bu işletmede çalışmış bir şahsın silahla birlikte içeri girme teşebbüsü, özel güvenlik durduramamış ve yedi kişiyi rehin almıştır. Şahsın hedefi İsrail’in Gazze’de yapmış olduğu katliamların durması ve Mısır’daki sınır kapısının açılması talebi olmuştur” dedi.

“Olayın öğrenilmesinden itibaren valiliğimizin koordinasyonunda, İçişleri Bakanımız Sayın Ali Yerlikaya’nın da talimatlarıyla hassas bir müzakere süreci yürütülmüştür” diyen Vali Yavuz saldırgan tuvaleti kullanmak üzere odadan çıktığında operasyon yyapıldığını söyleyip şunları anlattı:

“Özellikle böylesi olaylarda rehinelerin can güvenliğinin sağlanması onlara zarar gelmemesi için titiz bir çalışma yürüttük. Bu nedenle de basın açıklaması tarzından özellikle de uzak durduk. Hedefimiz öncelikle kardeşlerimizi sağ salim oradan çıkarmaktı. Nitekim bu süreci kıymetli emniyet mensuplarımız ve istihbarat teşkilatımız olabilecek tüm bağlantılarını da değerlendirerek bir çalışma gerçekleştirdi. Daha sonra da rehinelere hiçbir zarar gelmeksizin küçük bir operasyonla da etkisiz hale getirdik. Çünkü müzakereler sonuç vermedi.”

Saldırganın iki silahı olduğunu söyleyen Vali Yavuz “İki silahı vardı, üzerinde düzenekler mevcuttu. Henüz bir örgüt bağlantısı tespit edilemedi” dedi.

Beyrut'taki suikast: İsrailli rehinelerin hayatlarıyla kumar oynadılarBeyrut’taki suikast: İsrailli rehinelerin hayatlarıyla kumar oynadılar

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.