Mahkeme Gezi davasında Yargıtay’ın bozma kararına uydu

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi Yargıtay’ın kararından sonra yaptığı yeniden yargılamada Mücella Yapıcı, Hakan Altınay ve Yiğit Ali Ekmekçi hakkındaki adli kontrol ve yurtdışına çıkış yasağı kararlarını kaldırdı.

Gündem 21 Şubat 2024
Bu haber 9 ay önce yayınlandı

Gezi davasında Ali Hakan Altınay, Yiğit Ali Ekmekçi ve Mücella Yapıcı Yargıtay’ın 18 yıllık hapis cezalarını bozmasının ardından yeniden yargılandı.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi davada Yargıtay 3. Ceza Dairesi’nin beraat yönünde bozma kararına uydu. Üç ismin de yurt dışına çıkış yasağı kaldırıldı.

Mahkeme İstanbul Emniyete Müdürlüğüne müzekkere yazılarak Yapıcı, Ekmekçi ve Altınay ile alakalı görüntü kayıtlarının istenmesine karar verdi.

Ayrıca Altınay, Ekmekçi ve Yapıcı’nın Gezi ile ilgili 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefet suçundan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesindeki dosyadan ayrı olarak haklarında herhangi bir soruşturma yapılıp yapılmadığının tespitini istedi.

Davada bir sonraki duruşma 22 Mayıs saat 11.10’da görülecek.

Yargıtay kararı

Yargıtay 3. Ceza Dairesi 8 sanıklı Gezi Parkı davasında Osman Kavala’ya verilen ağırlaştırılmış müebbet hapisle Türkiye İşçi Partisinden (TİP) milletvekili seçilen Can Atalay, Tayfun Kahraman, Mine Özerden ve Çiğdem Mater Utku’ya verilen 18’er yıl hapis cezalarını 28 Eylül 2023’te onamıştı.

13. Ağır Ceza Mahkemesinin 25 Nisan 2022’de verdiği karara ilişkin temyiz incelemesinde Türk Ceza Kanunu’nun 312/1 maddesi gereğince “Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüs” suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapse çarptırılan Osman Kavala hakkındaki mahkumiyet hükmü de onanmıştı.

Ali Hakan Altınay, Yiğit Ali Ekmekçi ve Ayşe Mücella Yapıcı hakkında verilen 18’er yıl hapis cezaları ise Yargıtay 3. Ceza Dairesi tarafından bozulmuştu.

Dairenin kararında bu sanıkların eylemlerinin “Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüse yardım” kapsamında olmadığına işaret edildi. Kararda sanıkların eylemlerinin “toplantı ve gösteri yürüyüşleri kanununa muhalefet” kapsamında değerlendirilmesi gerektiği belirtildi.

Daire mahkumiyet hükümlerini bozduğu sanıklar Yapıcı ile Altınay’ın adli kontrol hükümleri uygulanarak tahliyesini kararlaştırmıştı.

Davanın geçmişi

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, tutuklu sanık Osman Kavala’yı TCK’nin 312/1 maddesi gereğince “Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüs” suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırmış, “siyasal veya askeri casusluk” suçundan ise beraatine hükmetmişti.

Heyet sanıklar Can Atalay, Çiğdem Mater Utku, Ali Hakan Altınay, Mine Özerden, Tayfun Kahraman, Ayşe Mücella Yapıcı ve Yiğit Ali Ekmekçi’nin “Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüse yardım” suçundan 18’er yıl hapisle cezalandırılmasına ve bu suçtan tutuklanmalarına karar vermişti.

İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi yerel mahkemenin kararını hukuka uygun bulmuştu.

Sanıklardan Can Atalay 14 Mayıs’taki 28. Dönem Milletvekili Genel Seçiminde TİP’ten Hatay milletvekili seçilmiş, bunun üzerine avukatları yargılamanın durması ve tahliyesi için Yargıtay’a başvurmuştu. Yargıtay 3. Ceza Dairesi ise talebin reddine hükmetmişti.

Gezi tutuklusu Tayfun Kahraman'ın eşi: Hükümeti devirmek isteyen böyle mi konuşurdu?Gezi tutuklusu Tayfun Kahraman’ın eşi: Hükümeti devirmek isteyen böyle mi konuşurdu?

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.