Gezi’nin 10. yıl anmasına biber gazlı müdahale

“Biber gazı oley” gibi kendine özgü birçok sloganla hafızalara kazınan Gezi Olayları’nın yıl dönümünde de biber gazı eksik olmadı. İstanbul’da yapılmak istenen anmaya polis sert şekilde müdahale etti. 59 kişi gözaltına alındı.

Gündem 1 Haziran 2023
Bu haber 12 ay önce yayınlandı

İstiklal Caddesi’ndeki Büyük Parmakkapı Sokak’taki açıklamanın ardından yürüyüşe geçmek isteyen kitleye polis müdahale etti.

 

 

İstanbul Gezi Parkı’na yeniden yapmak istenen Topçu Kışlası’nın inşaat çalışmalarında ağaç kesilecek olmasını protesto etmek amacıyla düzenlenen ve ardından tüm Türkiye’ye yayılan Gezi Olayları’nın üzerinden 10 yıl geçti.

Türkiye’nin en kitlesel direnişlerinden biri olarak tarihe geçen Gezi’nin İstanbul Taksim’deki 10.yıl anmasına yine izin verilmedi. Polisin müdahale ettiği anma eylemlerinde toplam 59 kişi gözaltına alındı.

Anmaya katılmak için dün eski HDP Milletvekili Musa Piroğlu, Yeşil Sol Parti Milletvekili Sevda Karaca, EHP Genel Başkanı Hakan Öztürk, TİP milletvekili Ahmet Şık, SOL Parti PM Üyesi Alper Taş, sol partiler, sanatçılar, Berkin Elvan’ın annesi Gülsüm Elvan, DİSK Birleşik Metal İş Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu, Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Sözcüsü Fidan Ataselim ve çok sayıda yurttaş, Taksim Dayanışması’nın çağrısıyla İstiklal Caddesi’nde ara sokakta bulunan Makine Mühendisleri Odası’nın (MMO) önünde bir araya geldi.

Gezi tutuklularını hatırlattılar

Gezi’de katledilenler için yapılan saygı duruşunun adından Esin Köymen tarafından basın açıklaması okundu. Gezi tutsakları için adalet istenen açıklamada, “Gezi’nin 10’uncu yılında, şehir şehir dalga dalga yayılan yasaklara, hukuksuz cezalara, baskıya, ranta, talana, yalana, tüm ayrıştırma politikalarına karşı yan yana durduğumuz, sesimizi çığa dönüştürdüğümüz o şanlı direnişten ilk günkü gibi gurur duyuyoruz. O gün de bugün de aynı şeyi söylüyoruz, her yer Taksim her yer direniş” denildi.

Açıklamada şu ifadeler yer aldı: “Bu memleket aydınlığa kavuşsun diye gencecik yaşlarında hayatlarını kaybeden, bizden ayırdıkları Berkinimizin, Ali İsmailimizin, Abdocanımızın,  Mehmetimizin, Ethemimizin, Ahmetimizin, Medenimizin ve Hasan Feritimizin anılarıyla gurur duyuyoruz. 6 Şubat Depremlerinde bir kez daha haklılıkları ispatlandığı üzere, sağlıklı ve dayanıklı kentlerde yaşama hakkını hukukla ve meslek ilkeleriyle savunarak Gezi’yi bir afet toplanma alanı olarak koruyan, bu ülkenin demokrasi güçleri ve demokrasiye omuz veren yurttaşlarıyla gurur duyuyoruz. Tüm ülkeyi şehir şehir “Her yer Taksim her yer direniş” sloganıyla inleten, haklarına, kentine, doğasına, memleketine sahip çıkan milyonlar adına, bütünüyle haksız, hukuksuz, delilsiz, mantıksız ve vicdansız tutum ve kararlarla 5,5 yıldır hapiste tutulan Osman KAVALA ile Gezi’nin onurlu bakiyesini bizler adına taşıyan, tutuklulukları bir yılı aşan Mücella Yapıcı, Tayfun Kahraman, Hakan Altınay, Çiğdem Mater, Can Atalay ve Mine Özerden ile gurur duyuyoruz. Onuncu yaşında da, Gezi’yi hep genç kılan, bizi hep ayakta tutan, tüm hayallerimiz gerçek olana kadar dilimizden düşmeyecek olan sloganıyla anıyoruz Gezi Direnişini; Ve bu sloganla karşılıyoruz önümüzdeki dönemi. Bu daha başlangıç, mücadeleye devam.”

Sokak giriş çıkışlarına polis barikatı

TMMOB Binası önündeki eylemin sürdüğü sırada, TKP üyesi bir grup da İstiklal Caddesi’nden Taksim Meydanı’na yürümek istedi. Ellerinde  döviz ve TKP bayraklarıyla Sakızağacı Sokak’tan caddeye çıkan grup  slogan atmaya başladı. Sloganlar eşliğinde Taksim Meydanı’na yürümek isteyen gruba polis müdahale etti. Müdahale sırasında 37 kişi gözaltına alındı.

Gezi Parkı olaylarını anmak için Maçka Parkı’nda bir araya gelen ‘Kampüs Cadıları’ adlı gruba yapılan polis müdahalesinde 7 kişi, Taksim Meydanı’nda gerçekleştirilmek istenen bir başka eylemde ise 15 kişi gözaltına alındı.

Anma öncesinde anmanın yapılacağı sokağın giriş ve çıkışları polis ablukasına alındı. Taksim Dayanışması pankartı ardında toplanarak yürüyüşe geçmek isteyen kitleye, polis biber gazı ve copla müdahale etti. Gözaltına alınan toplam 59 kişi, sağlık muayenelerinin yapılması için hastaneye götürüldü.

Can Atalay Hatay vekili seçilmişti: Mazbatasını avukatları aldıCan Atalay Hatay vekili seçilmişti: Mazbatasını avukatları aldı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.