Gözaltına alınan ‘Erdoğan sayesinde’ afişinin tasarımcısı serbest: Rahatsız etmeye devam edeceğim

Hayat pahalılığını eleştiren afişleri tasarlayan Mahir Akkoyun dün sabah gözaltına alındı. Akşam saatlerinde serbest bırakılan tasarımcı "Rahatsız etmeye devam edeceğim" dedi.

Gündem 8 Nisan 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı

Yüksek enflasyon ve hayat pahalılığını eleştiren “Erdoğan sayesinde” çıkartmalarını tasarlayan Görsel İletişim Tasarımcısı Mahir Akkoyun, dün sabah İzmir’de gözaltına alındı. Akkoyun’un sosyal medya hesabında paylaştığı tasarımlar, bazı market reyonlarına ve ürünlerin üzerine yapıştırılmıştı. 10Haber’in edindiği bilgilere göre Akkoyun, cumhurbaşkanına hakaret ve seçim kanununun 61. maddesinde yer alan ilan asma ile ilgili yasağı delmek ile suçlanıyor.

Savcılık, Akkoyun’u cumhurbaşkanına hakaret suçlamasıyla, adli kontrol şartıyla serbest bırakılmasını talep ederek mahkemeye sevk etti. Akkoyun savcılık ifadesinde, “Ben bu tasarımları siyasi gündeme ilişkin düşüncelerimi beyan etmek amacıyla paylaşımda bulundum. Herhangi bir hakaret etme kastım yoktur. Hazırladığım görselleri kullanmak için pek çok kişi mesaj gönderiyordu bunlara cevap vermek zaman aldığından genel bir açıklama olarak twiti paylaştım. Yakalama kararı hukuka aykırı olup işleme itiraz etmekteyim” dedi.

10 Haber’e konuşan Akkoyun’un avukatı Baran Selanik, “Burada bir suç yok. Suç oluşturmayan bir eylemden ötürü hakkında gözaltı emri dahi verilmeden yakalama emriyle müvekkilim saatlerdir tutuluyor” sözlerini sarf etti.

Akşam saatlerinde savcılığın adli kontrol talebi reddedilerek serbest bırakılan Akkoyun, “Bugünkü dayanışma bu halkın yoksulluğa ve sefalete hep beraber tepki gösterdiği ve birbirine sahip çıktığı bir zeminin varlığını göstermiş oldu. Bir gün önce belki binleri aşan şeyin bugün milyonlarca insanın dilinde olması benim için çok mutluluk verici. Söylediklerimden çok rahatsız oldular, gözaltına alınmam bunu gösteriyor. Yoksulluğu sefaleti gündeme getirmemden rahatsız oldular. Rahatsız etmeye de devam edeceğim” açıklaması yaptı.

Bayraklı’da bulunan İzmir Adliyesi önünde bir araya gelen çeşitli siyasi parti ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri de Akkoyun’a destek verdi. Adliye önünde yapılan açıklamada “14 Mayıs seçimlerine günler kala tasarımcı Mahir Akkoyun’un gözaltına alınması tüm muhalefete gözdağıdır. Eğer bu ülkede yoksulluk varsa, rant varsa geleceksizlik varsa bunun sebebi AKP iktidarı ve cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dır” denildi.

Siyasiler tepki gösterdi

Tasarımcının gözaltına alınmasına kamuoyunda Mahir Akkoyun’un serbest bırakılması yönünde talepler yükselirken siyasetçiler de bu duruma tepki gösterdi. İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, “Tehditlerin korkutamadığı gençlerimizi özgürlüklerine darbe vurarak sindiremeyeceksiniz” dedi.

CHP Sözcüsü Faik Öztrak, katıldığı basın toplantısında “Koltuktan kalkmamak için mizah yapan gençlerimize zulmediyorlar. Bu zulmün daniskasıdır. Enflasyonu düşürmekle uğraşacağınıza gençlerimizle uğraşıyorsunuz. Enflasyonu düşüremeyeceksiniz ama gençlerimizi susturacaksınız. Mahir Akkoyun’u derhal serbest bırakın” dedi.

CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancoğlu da, “Gerçeğin yalan, yalanın gerçek haline getirilmeye çalışıldığı günümüzde ‘pahalı’ diyen birinin göz altına alınmış olması anormalin normali” sözleriyle gözaltı kararına tepki gösterdi.

HDP'li İdris Baluken tahliye edildiHDP’li İdris Baluken tahliye edildi

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.