Güngören Belediyesi’nin imar oyunu, 100 milyon TL’lik zarara neden oldu

Ak Partili Güngören Belediyesi, yeşil alan yapılması için kamulaştırılan alana, 9 katlı yapılardan oluşan 105 dairelik site yaptı. Arazisi kamulaştırılan kişiler, belediyeyi açtığı dava iki yılın sonunda karara bağlandı: 100 milyon TL'lik kamu zararı

Gündem 25 Kasım 2023
Bu haber 5 ay önce yayınlandı

Ak Partili Güngören Belediyesi’nin, dere yatağında bulunan arsaya yaptığı 105 dairelik konut projesi bitip, satışa çıkılırken arazinin eski sahibi İsmet Aydın, Güngören Belediyesi’ne dava açtı. 

Davanın nedeni, belediyenin 105 konut yaptığı arsanın, kendisinden ‘kamusal alan yapılacağı’ gerekçesiyle cüzi bir miktara kamulaştırılmasıydı. Yıllar geçtikten sonra Aydın ve kardeşleri, Güngören Belediyesi’nin kendisinden aldığı arazi üzerine yaptığı konutları satarak para kazanacağını anladı. İtirazlarına rağmen Güngören Belediyesi, iki defa daireleri satışa çıkardı.  

İki yıldır süren davada karar 24 Kasım’da çıktı. Mahkeme, Güngören Belediyesi’nin İsmet Aydın ve iki kardeşine toplamda 80 milyon TL ödenmesine karar verdi.  Bu ücrete, davanın açıldığı günden bu yana işleyen faiz ve avukat vekalet ücreti de eklenecek. Böylelikle Güngören Belediyesi’nin kasasından en az 100 milyon TL çıkması bekleniyor. 

Güngören Belediyesi’nin eski CHP’li Meclis üyesi Ergun Edepali, söz konusu karar nedeniyle belediyenin zarara uğradığını belirterek “Burası 11 yıl önce yeşil alan yapılacağı söylenerek  kamulaştırılan bir yer. Ama bu yönetim hiç bunu dikkate almadan, rezerv alan ilan edip imara açtı” diyerek Güngören Belediyesi’nin 2019’dan bu yana birçok imar planı değişikliği yaparak vatandaşı mağdur ettiğini belirtti. 

Mülkün eski sahiplerinin de dikkatiyle dava açtığını anlatan Edepalı, “Şu an belediyede bir kamu zararı oluştu. Bu yönetimin, hak, hukuk, adalet gibi dertleri yok. Hukuku hiçe sayıyorlar, kendilerine bir şey olmayacağını sanıyorlar. Bu karar gösterdiki mahkemeler görevini yapabiliyor. Bunlar, Güngören’de bu tür işleri çok yapıyorlar. Bu ilçeye daha fazla zarar vermemeleri gerekiyor” diye konuştu.

Belediyenin yaptığı konutların en küçüğü 54 metrekare olmak üzere 9 katlı yapılarda 105 daire bulunuyordu. Üstelik bu kat sınırı, belediye meclisi by-pass edilerek doğrudan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan alınan kararla değiştirilmişti. 

Güngören Belediyesi'nin şantiyesindeki iş kazasında çocuk işçi öldüGüngören Belediyesi’nin şantiyesindeki iş kazasında çocuk işçi öldü

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.