Güngören-Hamburg-ABD hattında 103 milyon dolarlık sahte dolar planı

Almanya, Güngörenli Talip’i konuşuyor. 42 yaşındaki Talip Türkiye’de bastırdığı 103 milyon dolarlık sahte parayı ABD’ye nakletmek üzere Hamburg’da depoda tutuyordu. ABD’den gelen bilgi üzerine Alman polisi depoya baskın düzenledi.

Gündem 9 Nisan 2024
Bu haber 1 ay önce yayınlandı

Almanya’nın kuzeyinde otomobil parçaları ihraç eden 42 yaşındaki Talip G.’ye ait depolarda 103 milyon karşılığı sahte dolar ele geçirildi. Milyonlarca sahte doların İstanbul Güngören’de faaliyet gösteren bir kargo şirketinin TIR’larıyla Almanya’ya girdiği belirlenirken sevkiyatla ilgili çarpıcı bilgiler ortaya çıktı.

İddiaya göre ilk sevkiyat 23 Haziran tarihinde Amerika’nın Memphis şehrindeki Amazon depolarına yapıldı. 100 dolarlık banknotlar halinde toplam 66 kilo ağırlığında üç koli Türk asıllı Doğan Y.’ye gönderildi.

Hamburg Havalimanı'nı silahla basan Türk yakalandıHamburg Havalimanı’nı silahla basan Türk yakalandı

Sevkiyatlar belli aralıklarla devam ederken 6 Eylül tarihinde ABD Gümrük ve Sınır Koruması (U.S. Customs and Border Protection) Talip G.’ye bir elektronik posta göndererek sahte paralara elkonduğunu bildirdi. Paralara elkonma nedeni olarak gerçek paradan ayırt edilememesi ve piyasaya kolaylıkla sürülebilecek olması gösterildi.

ABD Gümrük ve Sınır Koruması sevkiyatın devam etmesi nedeniyle Almanya Kiel Kriminal Soruşturma Dairesi’ne olayla ilgili ayrıntılı rapor gönderdi. Paraları inceleyen Deutsche Bank banknotların günlük ödeme işlemlerinde gerçek parayla karıştırılabildiğini ve suç teşkil ettiğini bildirdi.

Elde edilen bilgiler doğrultusunda Talip G’ye ait ev, iş yeri ve depolara altı kişilik özel bir tim baskın düzenledi. Schleswig-Holstein ve Hamburg eyaletlerindeki operasyonlarda 75 adet karton kutuya yerleştirilmiş 103 milyon sahte ABD doları ele geçirildi. Ancak depoda kimseye ulaşılamadı.

Alman Polisi de bu miktarda sahte paranın Almanya’da ele geçirilmesinin yakın tarihte görülmemiş bir olay olduğunu açıkladı. Polis raporlarına göre paralar Türkiye’de basılıyor ve Hamburg’a getiriliyor. Hamburg burada ara istasyon, paranın asıl adresi ise Amerika.

Talip G. ve iki kişinin soruşturma kapsamında gözaltında olduğu belirtiliyor.

Moskova’da “McDonald’s gitmeden son bir hamburger yiyeyim, fazlasını da stoklayayım” kuyruğuMoskova’da “McDonald’s gitmeden son bir hamburger yiyeyim, fazlasını da stoklayayım” kuyruğu

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.