Depremlerden sonra istifa eden tek Ak Partili siyasetçi
6 Şubat depremlerine Hatay'da yakalanan İsmet Durur'dan bir senedir haber alınamıyor. Sivas polisi, Durur'un Almanya'da oturan kızını arayıp babasının TC'si ile hat açıldığını söyledi, ancak hat sahibinin ismini ve yerini vermeyi reddetti.
Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremlerinde kaybolanların yakınları bir senedir yılmadan onları aramaya devam ediyor. Pınar Durur depreme Hatay’da yakalanan babası İsmet Durur’u üç bin kilometre uzaktan, Almanya’dan arıyor.
Hataylı 74 yaşındaki emekli İsmet Durur, Frankfurt’a yakın Aschaffenburg ilçesinde yaşıyordu. Beş aydır eşi Leyla Durur ile birlikte memleketi Antakya’da bulunan evlerine dönmüştü.
6 Şubat gece saat dört gibi, yani depremden yaklaşık 15 dakika önce İsmet Durur Almanya’daki kızı Pınar ile konuşuyordu. 10Haber’in ulaştığı Pınar Durur o son konuşmayı şöyle anlatıyor: “Normal bir telefon görüşmesiydi. Bana futbol maçı izlemek için uyumadığını söyledi, ben de geç olduğu için kapattım.”
Deprem olduğu sırada yatak odasında bulunan Leyla Durur, eşinin kendisine “Leyla uyan deprem oluyor” dediğini hatırlıyor. 10Haber’e konuşan emekli hemşire Leyla Durur üç gün enkazın altında kaldığını ve ayağına platin takıldığını belirterek o gece için şunları söyledi:
“O gece ben yatak odasına geçmiştim. Beyim de maç izliyordu, iddia oynamıştı çok heyecanlıydı. Sonra ‘Leyla deprem oluyor’ dedi. Aramıza tuğlalar girdi ama salondan mutfağa girdiğini gördüm. Sonra bina çöktü, kolum sıkıştı, ayağım da gitmiş. Dışarıdan İsmet’in sesini duydum, ‘Eşimin iki sigortası var, biri Türkiye’den diğeri de Almanya’dan’ dediğini hatırlıyorum, ama kiminle konuştuğunu bilmiyorum. Sonra bir daha sesini duymadım. Ben mi bayıldım, kocam mı gitti bilmiyorum. Bizim binadan yedi kişi hala kayıp.”
Leyla Durur enkazın altında kaldığı üç gün boyunca etrafta olanları hatırladığını söyleyerek “Bana kocanı duyduğuna emin misin diye sordular. Komşularımın da sesini duydum, kim geldiyse o gün hatırlıyorum, onlarla da teyit ettim doğruladılar, bilincim yerindeydi” diye ekledi.
Depremin ardından enkazı kaldırmak için Almanya’dan Hatay’a gelen akrabaları, yaşı nedeniyle hafif unutkanlık başlangıcı olan İsmet Durur’un izine rastlayamadı. Tam bir senedir babasını arayan Pınar Durur, “Telefonunun GPS’ini takip ettik. Depremden sonraki üç gün Antakya’da gezmiş telefonu, ama bir şey çıkmadı. Sonrasında ihbarlar aldık. Söz çok, ihbar çok ama bir fotoğraf yok. Son olarak babamın Gaziantep’in İslahiye ilçesinde görüldüğüne dair bir ihbar aldık. Almanya’dan polisi aradım, ‘Bana avukatla gelin’ deyip yüzüme kapattı. Oraya gidip dönmem iki bin euro, kalacak yerimiz yok, avukat tutmak da pahalı, biz işçi ailesiyiz, nasıl gelelim?” dedi.
Durur ailesi, AFAD’a da başvurdu, ancak İsmet Durur’a ait bir kayıt bulunamadı.
Babası kaybolduğundan beri onlarca ihbar alan Pınar Durur, Mart sonu Sivas Emniyeti tarafından arandı. Bir polisin kendisine “Babanızın TC kimlik numarası ile bir telefon hattı açıldı” dediğini anlatan Durur haberi alır almaz Almanya’dan Sivas’a gitti. Ancak oraya vardığında karakolda kendisine verilen cevap “Evet babanızın TC kimlik numarası ile bir hat açılmış, ancak kişinin verilerini koruma açısından nerede açıldığını veya kimin üstüne olduğunu söyleyemeyiz” oldu. Pınar Durur, bu sözlere “Almanya’dan basıp gittik, boşuna” diye isyan ediyor.
İsmet Durur’un bulunması için her yolu deneyen acılı aile, tüm zorluklara ve mesafeye rağmen arama çalışmalarına devam etmekte kararlı. Çünkü onun hâlâ hayatta olduğuna inanıyorlar.