Halay kavgası sürüyor: Dört ilde 19 tutuklama

Mersin sahilinde PKK marşı eşliğinde halay çekenlerin tutuklanmasıyla başlayan halay kavgası sürüyor. Farklı illerdeki halay görüntüleri sosyal medyada art arda paylaşılırken dört ilde 19 kişi tutuklandı.

Gündem 28 Temmuz 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı
Halay görüntüleri sonucu dört farklı ilde 19 kişi tutuklandı.

Türkiye son günlerde halay çekerken PKK marşı söyleyen, örgüt lideri Abdullah Öcalan lehine slogan atan kişilerin gözaltına alınıp tutuklanmasını konuşuyor. Mersin sahilinde PKK marşı eşliğinde halay çeken dokuz kişi 15 Temmuz’da “örgüt propagandası yapma” iddiasıyla tutuklandı.

Tutuklananların gözaltı otobüsündeki videosu ise başka bir tartışma başlattı. Gruba polis otobüsünde “Ölürüm Türkiyem” şarkısı dinletilirken çekilen video polisler tarafından sosyal medyada yayınlandı.

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya bu görüntülerle ilgili “Bunun savcının talimatıyla gözaltına alınan insanları üzmek, kırmak için yapıldığına inanmıyorum” dedi. DEM Parti milletvekilleri Yerlikaya’nın bu açıklamasına ve gözaltılara “ırkçılık” suçlaması yaptı ve Kürtlerin hedef alındığını söyledi.

Halay çekenlere davul çalarken kalp krizi geçirip öldüHalay çekenlere davul çalarken kalp krizi geçirip öldü

Ardından benzer görüntüler sosyal medyada paylaşılmaya başlandı. Ağrı’nın Doğubayazıt ilçesinde de bir düğünde halay çekip slogan atan altı kişi “örgüt propagandası” suçlamasıyla gözaltına alındıktan sonra serbest bırakıldı.

Dün de Siirt’in Kurtalan ilçesinde bir düğünde çekilen ve sosyal medyada paylaşılan görüntülerdeki altı kadın gözaltına alındı. Videoda yöresel kıyafetler giyen kadınların PKK marşı eşliğinde halay çektiği görülüyor. Siirt Valiliği bu altı kadının evlerine baskın düzenlendiğini ve çok sayıda dijital materyal ele geçirildiğini ve adli sürecin devam ettiğini açıkladı.

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç bugün Siirt’teki dört kişinin tutuklandığını, birinin adli kontrolle serbest bırakıldığını söyledi.

DEM Parti Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları, Siirt’teki tutuklanan üç kadının annesi Filiz Taşkesen’i ziyaret etti.

Tülay Hatimoğulları Siirt’te tutuklanan üç kişinin ailesini ziyaret etti.

Ziyareti sosyal medya hesabından paylaşan Hatimoğulları, “Siirt’te düğünde Kürtçe şarkılar eşliğinde halay çektiği için ev hapsi verilen ve 3 kızı tutuklanan Filiz Taşkesen’i Batman’daki evinde ziyaret ettik. Kendi dilleriyle şarkı söylediği ve geleneksel kıyafetler giydiği için anne ve 3 kızını cezalandıran Kürt düşmanı zihniyeti kınıyorum. Hiçbir güç özgürlük halayımızı durduramaz. Bu akşam birçok merkezde hep birlikte halaya duracağız, organize ırkçılığa karşı hayır diyeceğiz” dedi.

Gözaltılar sürdükçe yeni görüntüler paylaşılmaya devam etti. 

İstanbul’da da dün farklı tarihlerde Bağcılar, Esenyurt, Sultangazi ve Gaziosmanpaşa ilçelerinde düğün ve kutlamalara katılarak aynı marşla halay çeken 18 kişi gözaltına alındı. Bu kişilerin de PKK lideri Öcalan lehine slogan attığı belirlendi.

Emniyetteki işlemlerinin ardından savcılıkta ifade veren 18 kişi “örgüt propagandası” iddiasıyla tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edildi. Mahkemedeki ifadelerinin ardından ise 18 kişiden yedisi adli kontrol ile serbest bırakılırken 11’i aynı iddiayla tutuklanarak cezaevine gönderildi.

Kına gecesinde halay başı kavgasıKına gecesinde halay başı kavgası

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.