Her eylemde olayların merkezindeki polise beraat kararı tepki çekti

EMEP Milletvekili İskender Bayhan'ın danışmanı Ekinsu Devrim Danış'ı Cumartesi Anneleri eyleminde “darbettiği” gerekçesiyle yargılanan Eski İstanbul Güvenlik Şube Müdürü Hanifi Zengin hakkında beraat kararı verildi.

Gündem 4 Ekim 2024
Bu haber 2 hafta önce yayınlandı

Cumartesi Anneleri’nin 957. hafta eyleminde milletvekili danışmanı Ekinsu Danış’ı dövdüğü iddiasıyla “Kadına karşı kişinin yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle kasten yaralama” suçundan yargılanan eski Güvenlik Şube Müdürü Hanifi Zengin hakkında karar verildi. Mahkeme Zengin’in beraatına hükmetti.

İstanbul Beyoğlu’nda, Galatasaray Meydanı’nda Cumartesi Anneleri’nin 957. hafta eyleminde Emek Partisi (EMEP) İstanbul Milletvekili İskender Bayhan’ın danışmanı Ekinsu Devrim Danış’ı döverek gözaltına aldığı iddia edilen İstanbul Emniyet Müdürlüğü Güvenlik Şube eski Müdürü Hanifi Zengin’in “Kadına karşı kişinin yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle kasten yaralama” suçundan İstanbul 16. Asliye Ceza Mahkemesi’nde yargılandığı davanın karar duruşması bugündü.

Şu an Başakşehir İlçe Emniyet Müdürü olan sanık Hanifi Zengin ile müşteki Ekinsu Danış duruşmaya katılmazken avukatları mahkemede hazır bulundu.

Ekinsu Danış’ın avukatı Elif Ergin beraat talepli mütalaaya karşı beyanında sanığın üzerine atılı suçun unsurlarının oluştuğunu, sanığın zor kullanma yetkisini aştığını, mahkemenin mütalaaya uygun şekilde karar vermesi durumunda karanlıkta bırakılan ve aydınlatılmamış dosyaların arasına bir yenisinin daha ekleneceğini ve bu tip suçların cezasız bırakıldığı adaletsiz yargı kararlarının da yerleşik hale gelmesine neden olacağını ifade etti.

Ergün sanığın cezalandırılmasına karar verilmesini talep etti.

Beraat kararı çıktı

Kararını açıklayan mahkeme Hanifi Zengin’in üstüne atılı “Kadına karşı kişinin yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle kasten yaralama” suçunun yasal unsurlarının oluşmadığına kanaat getirerek beraatına hükmetti.

Duruşmanın ardından kararı Cumhuriyet’ten Fahrettin Öztürk’e değerlendiren avukat Elif Ergin etkin bir yargılama süreci yürütülmediğini, ısrarlı taleplerine karşın müvekkilinin gözaltına alınma anına ilişkin kamera görüntülerinin dosyaya sunulmadığını söyledi.

Avukat Ergin İstanbul Milletvekili İskender Bayhan’ın tanıklık beyanı, darp ve sağlık raporları ile gözlemci kuruluşların raporlarına karşın beraat kararı verilmesinin hukuka aykırı olduğunu ve kararı istinafa taşıyacaklarını belirtti.

Hanifi Zengin kimdir?

Hanifi Zengin İstanbul güvenlik şube müdürü olduğu dönemde eylem ve etkinliklerde gazetecilere ve eylemlere katılanlara uyguladığı şiddet ve tacizle gündeme gelmişti.

Sağlık emekçilerinin, görevi başında öldürülen Doktor Ekrem Karakaya için 7 Temmuz 2022’de yaptıkları eylemi takip eden gazetecilerle tartıştı, şiddet uyguladı ve tehdit etti. Artı TV Kameramanı Bilal Meyveci de Zengin’in tartıştığı ve tehdit ettiği kişiler arasındaydı.

Zengin, Meyveci’ye “Çektin mi, ayağına bastığımı çektin mi? Ayağına bastığımı çektin mi, çekmediysen sonra görüşürüz!” demişti. Bunun üzerine MLSA Hukuk Birimi, Hanifi Zengin ve olaya karışmış olabilecek diğer kolluk görevlileri hakkında “Görevi kötüye kullanmak”, “tehdit”, “iş ve çalışma hürriyetinin ihlali” yönünden suç duyurusunda bulundu ve suç duyurusu üzerine Zengin hakkında tahkikat başlatılmıştı.

Hanifi Zengin’in 26 Haziran’daki Onur Yürüyüşü’nde de kadın ve LGBTİ+’ları taciz ettiği anların video kaydı yayımlandı. Onur Yürüyüşü’nde yaptıkları için hak örgütleri suç duyurusunda bulunmuştu.

Bunun üzerine tahkikat başlatıldı. Ancak tahkikat sonucunda valilik polisin şiddetini “orantılı” buldu. Valilikten “Soruşturmaya izin yok” kararı çıkmıştı. Zengin Başakşehir ilçe emniyet müdürü olarak görev yapıyordu.

Cumartesi Anneleri/İnsanları'nın 700. hafta davasına ertelemeCumartesi Anneleri/İnsanları’nın 700. hafta davasına erteleme

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.